دکتر مهدی نجفزاده در گفتوگو با ایسنا با اشاره به مذاکرات وین اظهار کرد: اراده هر دو طرف برای بازگشت به برجام، قوی است و ایران و آمریکا هر دو نشان دادهاند که مشتاق این امر هستند. بیشترین دلیل آمریکا برای این اشتیاق، افزایش نظارتها بر ایران است و ایران نیز به دلیل رهایی از تحریمهایی که در زمان ریاست جمهوری ترامپ بر این کشور اعمال شد، تمایل به احیای هر چه سریعتر برجام دارد.
عضو هیئت علمی گروه علوم سیاسی دانشگاه فردوسی افزود: بنابراین اراده برای احیای برجام وجود دارد، اما موانع بیشتر از اراده است و این موانع هم در ایران و هم در آمریکا وجود دارد. مهمترین مانعی که در این خصوص بر سر راه آمریکا است، این است که این کشور باید بتواند اسرائیل، کشورهای عربی و خصوصا بخش عمدهای از جمهوریخواهان را برای بازگشتش به برجام راضی کند.
وی ادامه داد: همچنین شرطی که ایران برای بازگشت به تعهدات برجامی خود گذاشته است، یعنی لغو یک باره تمامی تحریمها و راستیآزمایی، شرط سنگینی است و شاید در این مدت زمان باقی مانده تا پایان مهلت سه ماهه آژانس به ایران و انتخابات ریاست جمهوری، آمریکا نتواند این شرط را اجرا کند، مگر اینکه ایران یا آمریکا یک کدام حاضر شوند قدم بلندتری بردارند؛ که من فکر میکنم آمریکا، خصوصا دموکراتها، راضی به انجام این کار شوند و تحریمهایی که مربوط به دوران ترامپ میشود را لغو کنند.
نجفزاده با اشاره به اظهار امیدواریهایی که نمایندگان کشورهای ۱+۴ و آمریکا نسبت به نتایج مذاکرات وین داشتند، خاطرنشان کرد: دولت آقای روحانی بسیار مشتاق است تا پیش از پایان دولتش دو مسئله کرونا و تحریمها را حل کند. در خصوص کرونا من فکر میکنم روند واکسیناسیون شتاب بسیار زیادی در ماههای آینده خواهد گرفت. همچنین در خصوص تحریمها نیز دولت فعلی سعی میکند آمریکا را به برجام بازگرداند که اگر بتواند چنین کاری بکند، این یک امتیاز مثبت خواهد بود برای جناح میانهرو در ایران که میتواند بر انتخابات ریاست جمهوری امسال نیز تاثیرگذار باشد.
این تحلیلگر مسائل بینالملل تاکید کرد: بنابراین باید خیلی به نتایج مذاکرات وین خوشبین بود و منتظر بود و دید که آیا آمریکاییها حاضر به لغو تحریمهای اعمال شده در زمان ترامپ و انتظار برای بازگشت ایران به تعهدات برجامیاش هستند یا خیر.
وی با بیان اینکه جناح تندرو در کشور تمایلی ندارد فعلا تحریمها لغو شود، عنوان کرد: اما جناحی که دولت را در دست دارد، به شدت خواهان این است که برجام را به دوران قبل از ترامپ برگرداند و من فکر میکنم در این راستا دولت نهادهای حاکمیتی را نیز راضی کرده است.
نجفزاده اضافه کرد: جناح میانهرو در ایران میخواهد تا پیش از انتخابات ریاست جمهوری برجام احیا شود و پالسهایی که به آمریکا میفرستد این است که اگر شما در این چند ماه باقی مانده تا پایان عمر دولت فعلی نتوانید مشکلات برجام را حل کنید، تا مرداد ۱۴۰۰ شرایط برای برجام ناگوارتر خواهد شد.
عضو هیئت علمی دانشگاه فردوسی با تاکید بر اینکه مهمترین هدف آمریکا از احیای برجام، نظارت بر فعالیتهای هستهای ایران است، گفت: بر خلاف جمهوریخواهان، دموکراتها معتقدند با برجام بهتر میتوان ایران را به منظور عدم دسترسی به بمب هستهای، کنترل کرد. بنابراین من فکر میکنم آمریکاییها برای احیای برجام حاضر باشند تحریمهای وضع شده در زمان ترامپ علیه ایران را لغو کنند. خود آمریکا هم معتقد به کارآمدی این تحریمها نیست و بارها اذعان کرده است که فشار حداکثری علیه ایران، با شکست مواجه شده است.
این تحلیلگر مسائل بینالملل تصریح کرد: آمریکاییها نگران دورهای هستند که ایران بخواهد مقاومت بیشتری نشان دهد و ما میدانیم که اگر یک دولت تندرو در ایران بر سر کار بیاید، شرایط سختتر خواهد شد. بنابراین آمریکا خواهان این است که در همین دولت فعلی ایران که آمریکاییها میتوانند زبان گفتوگو را در پیش بگیرند، مشکل برجام را حل کنند.
انتهای پیام
نظرات