حوزه دامپروری نیز یکی از بخش های کشاورزی محسوب می شود که بسیاری از مردم خراسان شمالی مشغول پرورش دام برای تولید شیر و گوشت هستند اما برای توسعه صنعت دامپروری در استان موانعی وجود دارد که لازم است برای رشد و ارتقاء آن در سال"تولید، پشتیبانی ها و مانع زدایی ها" برنامه ریزی درستی صورت گیرد و زیرساخت های لازم نیز مهیا شود.
واحدهای پرواربندی که به علت نبود نقدینگی غیرفعال شده اند
شکاری مدیر امور دام سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی در گفت و گو با ایسنا، یکی از مهمترین مشکلاتی که در حال حاضر در پرواربندی های دام در این استان وجود دارد موضوع نقدینگی است، گفت: کمبود و یا عدم نقدینگی موجب شده تا تعدادی از واحدهای پرواربندی دام در این استان غیرفعال شوند.
وی افزود: از سوی دیگر تسهیلات ارائه شده نیز با نرخ بالا هستند که این امر نیز برای دامداران دارای واحدی پرواربندی غیرفعال دردسرساز شده و پیگیری های لازم جهت اعطای تسهیلات با نرخ پایین در حال انجام است.
وی مشکل کشوری نهاده های دامی را یکی دیگر از مشکلات اساسی دامداران این استان بیان کرد و ادامه داد: در حال حاضر دامداران این استان به طور واقعی برای تامین خوراک دام های خود با مشکل مواجه هستند؛ کمبود نهاده از یک سو و بالا بودن قیمت آن از سوی دیگر.
شکاری خاطرنشان کرد: خراسان شمالی در سال گذشته با حدود ۴۰ درصد عقب ماندگی بارندگی مواجه است و اگر روند بارندگی ها طی بهار امسال به همین شکل ادامه یابد مشکلات در تامین نهاده های دامی بیشتر خواهد شد.
وی به صنایع تبدیلی و تکمیلی حوزه دام نیز اشاره کرد و گفت: یکی از موانع بزرگ موضوع خروج دام زنده به علت نبود صنایع تکمیلی است که طی سفر وزیر جهاد کشاورزی در زمستان سال گذشته این موضوع مطرح شد و درصدد هستیم تا این مشکل حل شود.
وی تصریح کرد: کشتارگاه صنعتی خراسان شمالی فاقد واحد فعال بسته بندی است و اگر شهرداری بجنورد در کشتارگاه صنعتی این واحد را فعال کرد از آن استفاده خواهیم کرد در غیر این صورت مجبور به راه اندازی یک واحد کشتارگاه دیگری خواهیم بود.
این مقام مسئول گفت: یک واحد بسته بندی گوشت توسط بخش خصوصی در بجنورد طی چند سال گذشته راه اندازی شده است اما در این واحد امکان کشتار دام وجود ندارد به همین دلیل خیلی نمی توان از آن استفاده کرد چراکه باید هر دو زیرساخت در یک محل باشد.
وی در ادامه تاکیدکرد: یکی از راه های توسعه دام در استان اجرای عملیات اصلاح نژاد دام است که برنامه ریزی ها برای توسعه دام های چند منظوره( گوشتی و شیری) در روستاها انجام است.
به گفته وی دام های چند منظوره هم مقاومت بالایی دارند و هم اینکه به غذای کمتری نیاز دارند.
مدیر امور دام سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی افزود: از سوی دیگر طی اسمال کلاس های ترویجی برای دامداران برگزار خواهد شد که هر دامی را وارد گله نکنند تا موضوع درهم آمیختگی های بی هدف ایجاد نشود و در حال اجرای طرح اصلاح نژاد برای توسعه دام های دوقلوزا در استان هستیم.
خروج۷۰درصد از شیر تولیدی خراسانشمالی به خارج استان
مدیر امور دام سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی در ادامه از خروج ۷۰ درصدی شیر تولیدی در خراسان شمالی به سایر استان ها خبر داد.
وی گفت: نبود صنایع لبنی خیلی قوی در استان موجب شده تا قسمت اعظم شیر تولیدی در این استان به سایر استان ها صادر شود.
وی با اشاره به موضوع رقابتی بودن قیمت شیر تولیدی افزود: این امر سبب شده تا دامداران تمایل به تحویل شیر به کارخانجات لبنی خارج استانی شوند.
شکاری میزان شیر تولیدی سالانه در استان را ۱۷۴ هزار تن اعلام کرد و ادامه داد: اما متاسفانه افزایش قیمت نهاده های دامی بر روی تولید این محصول اثر در حال اثر گذاشتن است.
خروج حدود ۷۰۰ هزار راس دام مازاد از استان
دکتر ابراهیم تقوایی کارشناس مسئول قرنطینه اداره کل دامپزشکی خراسان شمالی نیز در گفت و گو با ایسنا گفت: با توجه به مصوبات ستاد قاچاق کالا و ارز گشت های مشترک این اداره کل با سایر ارگان های ذی ربط به منظور کنترل قاچاق دام و دام غیرمجاز انجام می شود.
وی با اشاره به اینکه دو میلیون راس دام سبک و ۶۰ هزار راس دام سنگین در این استان وجود دارد و خراسان شمالی به عنوان یکی از قطب های دامپروری در کشور محسوب می شود، اظهارکرد: خراسان شمالی جزء استان هایی است که تعداد دام پرورش داده شده مازاد بر مصرف استان است و حدود ۷۰۰ هزار راس دام از استان سالانه خارج می شود.
وی ادامه داد: با تلاش های صورت گرفته تقریبا توانسته ایم بیش از نیمی از دام هایی که از استان خارج می شود را با مجوزهایی که صادر کرده ایم کنترل کنیم.
حمایت ویژه از تولیدکندگان برای ادامه امر تولید
حسینعلی حصاری رئیس اتحادیه گاوداران بجنورد در ادامه در گفت و گو با ایسنا، نهاده های دامی را یکی از مهمترین موانع بر سر راه دامداران استان بیان کرد و گفت: درست است که مقداری نهاده دامی به صورت یارانه ای در اختیار دامداران قرار می گیرد اما این میزان کفاف یک ماه نهاده مورد نیاز دام ها را نمی دهد و دامدار ناچار است تا آن را از بازار آزاد اما با قیمت خیلی بالا دریافت کند.
وی افزود: قیمت بالای نهاده دامی سبب می شود تا هزینه تمام شده یک راس دام تولیدی نیز افزایش یابد بطوریکه قیمت هرکیلوگرم بره به ۶۱ هزار تومان نیز رسید اما ممکن با یک تنش قیمت دام کاهش یابد اما در این میان دامدار است که متضرر می شود چراکه قیمت و هزینه های تولید بالا و قیمت محصول پایین است.
وی ادامه داد: بنابراین برای امر تولید باید نگاه و برنامه ریزی های ویژه ای برای آن وجود داشته باشد و از تولیدکننده حمایت شود تا بتواند تولید را ادامه دهد.
صنایع وابسته به طیور در خراسان شمالی وجود ندارد
محمدزاده معاون امور دام سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی همچنین در گفت و گو با ایسنا، در ارتباط با صنعت طیور در استان گفت: نیاز خراسان شمالی به گوشت مرغ ۲۸ هزار و ۵۰۰ تن است که در حال حاضر ۱۸ هزار و ۵۰۰ تن گوشت مرغ در استان تولید می شود.
وی با بیان اینکه یکی از موانع پیش روی توسعه صنعت مرغ در این استان ممنوعیت صدور مجوز برای راه اندازی واحدهای وابسته به مرغ در کشور در این استان بوده است، اظهارکرد: البته طی چند سال گذشته مجوزهایی صادر شده اما تعداد آن ها خیلی کم بوده است.
وی افزود: اما تا پایان ماه جاری این ممنوعیت برداشته می شود و می توانیم مجوزهای لازم را به سرمایه گذاران ارائه دهیم.
محمدزاده ادامه داد: در این استان یک سری صنایع وابسته به طیور وجود ندارد و یا اینکه خیلی کم وجود دارد که اگر این صنایع راه اندازی شوند بسیاری از نیازهای استان در این زمینه برطرف خواهد شد که در این زمینه راه اندازی پرورش مرغ اجداد توسط سازمان اتکا در شهرستان مانه و سملقان در حال اجرا است.
وی تصریح کرد: علاوه بر آن چهار مجوز راه اندازی تولید مرغ مادر و همچنین واحد جوجه کشی صادر شده که به زودی روند ساخت آن ها به اتمام خواهند رسید.
وی با اشاره به اینکه در خراسان شمالی سه کشتارگاه طیور وجود دارد، گفت: ظرفیت تونل انجماد و سردخانه این واحدها کم بود که سرمایه گذاران این واحدهای تولیدی در حال توسعه این دو بخش هستند.
این مقام مسئول خاطرنشان کرد: اگر واحدهای مذکور به بهره برداری برسند طی سال جاری زنجیره طیور که استان به آن نیازمند است، تکمیل خواهد شد.
وی به تولید تخم مرغ در استان نیز اشاره کرد و گفت: روزانه ۳۰ تن تخم مرغ مورد نیاز استان است که مقدار تخم مرغ تولید شده بین چهار تا چهار و نیم تن است و مابقی نیاز استان از خراسان رضوی تامین می شود.
به گفته وی در حال حاضر یک سرمایه گذار پی گیری های دریافت مجوز برای راه اندازی یک واحد تولیدی تخم مرغ یک میلیون قطعه ای را انجام می دهد که با راه اندازی آن علاوه بر اینکه می توان نیاز خراسان شمالی را برطرف کرد نیاز سایر استان ها نیز مرتفع می شود.
سردخانه و واحد پیله خشک کنی از اساسی ترین نیازهای نوغان داران استان
صادق مدیر امور طیور، زنبور عسل و کرم ابریشم سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی نیز در گفت و گو با ایسنا، با بیان اینکه خراسان شمالی رتبه چهارم را در تولید پیله ابریشم دارد، ادامه داد: رتبه نخست کشوری در میانگین تولید و بهره وری پیله ابریشم متعلق به خراسان شمالی است.
وی افزود: شهرستان مرزی راز و جرگلان یکی از قطب های تولید پیله ابریشم در خراسان شمالی است اما صنعت نوغان داری در خراسان شمالی نیز برای توسعه نیازمند یک سری از زیرساخت هایی است که برای توسعه، باید این زیرساخت ها آماده شوند.
وی ادامه داد: یکی از نیازهای اساسی توسعه صنعت نوغان داری در خراسان شمالی ایجاد سردخانه تخم نوغان است؛ بطوریکه سالانه حدود شش هزار جعبه تخم نوغان در استان توزیع می شود که به یک سردخانه با حدود ۱۲ هزار متر مربع نیازمند هستیم.
صادق اظهارکرد: باید زیرساخت پیله خشک کنی نیز در استان ایجاد شود که البته در برخی مناطق استان وجود دارد اما میازن تولید آن محدود است و پاسخ گوی نیاز استان نیست و در حال پیگیری برای استفاده از ظرفیت بنیاد مستضعان و بنیاد علوی برای ایجاد این زیرساخت در استان هستیم.
وی خاطرنشان کرد: نبود زیرساخت پیله خشک کنی موجب می شود تا نوغان داران مجبور باشند تا برای جلوگیری از تبدیل پیله ها به پروانه هر چه سریع تر آن ها را به فروش برسانند چرا که پیله های تر بعد از گذشت حدود یک هفته اگر خشک نشوند به پروانه تبدیل می شوند.
وی تصریح کرد: امر ابریشم کشی در استان انجام می شود ولی با ظرفیت خیلی کم و محدود و البته به صورت سنتی که باید به صورت صنعتی و در مقدار زیاد انجام شود.
تولید ۹۰۰۰کیلوگرم نخ ابریشم طی امسال در خراسان شمالی
بهنام فر معاون سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی در ادامه در گفت و گو با ایسنا، از تولید ۹هزار کیلوگرم نخ ابریشم طی شش ماه نخست سال گذشته خبر داد.
وی با اشاره به اینکه توسعه نوغانداری یکی از پروژه های اقتصاد مقاومتی است که اجرای آن مورد تایید قرار گرفته است، گفت: اجرای این پروژه از سال ۹۵ به مرحله اجرا درآمده است و در این راستا اقداماتی همچون ایجاد و توسعه توتستان ها در شهرستان هایی همچون راز و جرگلان و راه اندازی واحد تولیدی فرآوری و تولید نخ ابریشم در این منطقه نیز انجام شده است.
وی افزود: علاوه بر آن طی امسال ۶۰ تن پیله ابریشم نیز تولید و ۴۰ هزار اصله درخت توت اصلاح شده میان نوغانداران توزیع شده است.
بهنام فر ادامه داد: با اقدامات انجام شده در راستای توسعه نوغانداری، خراسان شمالی هم اکنون رتبه نخست کشوری در واحد میانگین تولید پیله ابریشم و رتبه چهارم کشور از لحاظ تولید را به خود اختصاص داده است.
وی برآورد میزان افزایش تولید سالانه را ۳۶۶ تن اعلام و اظهارکرد: میزان اشتغال زایی برآورد شده در دوران بهره برداری ۶.۶۲۱ نفر بوده است.
وی اشتغال زایی، مهاجرت معکوس روستایی ها از شهر به روستا و تولید نخ ابریشم و جلوگیری از واردات آن را از اهداف اجرای این طرح بیان کرد.
انتهای پیام
نظرات