«موزه سلطنتی انتاریو» یکی از بزرگترین موزههای کشور کانادا محسوب میشود که در آن فرهنگ و تاریخ پیشین انسانها و حتی تاریخ طبیعی زمین به نمایش گذاشته شده است. در این موزه ۶ میلیون شیء باستانی و ارزشمند نگهداری میشود که یکی از نکات قابل توجه آن نمایش تعداد زیادی آثار مربوط به کشور ایران است.
موزه سلطنتی انتاریو علاوه بر عنوان بزرگترین موزه کانادا عنوان پنجمین موزه آمریکای شمالی از نظر وسعت را نیز یدک میکشد و معماری قابل توجهی دارد. معماری این موزه تلفیقی از معماری کهن و مدرن بوده و گفته میشود که در ساخت آن از سبک نئورومانسک استفاده شده است.
از آنجایی که این موزه منزلگاه گنجینهای ارزشمند از آثار هنری، اشیای فرهنگی و نمونههایی از تاریخ طبیعی است به دو بخش اصلی با عناوین «فرهنگ دنیا» و «تاریخ طبیعی» تقسیمبندی میشود. در بخش فرهنگ این مجموعه بازدیدکنندگان میتوانند آثار روم باستان، مصر، میانرودان، ایران، هندوستان، چین و ... را تماشا کنند.
البته برای بازدیدکنندگانی که به فرهنگ و سنن مردم بومی کانادا علاقه دارند نیز گالری انسانهای نخستین تدارک دیده شده و افراد میتوانند در این گالری فرهنگ مردم بومی کانادا را به همراه بیش از ۱۰۰۰ شی از بومیان به تماشا بنشینند.
بخش دیگری که در این موزه حتما باید توسط بازدیدکنندگان مورد توجه قرار گیرد بخش طبیعی آن بوده که سنگواره دایناسورها، شهاب سنگ، سنگهای ارزشمند و کانیهای معدنی در این بخش برای علاقهمندان به نمایش درآمده است.
در بخش طبیعی موزه دایناسورها بهترین نمونههای سنگواره از دایناسورهایی نظیر تی رکس، گاردو و ... به نمایش درآمده است؛ در این بخش همچنین صدها نمونه از سنگوارهای گیاهان، حشرات و موجودات دریایی دوره ژوراسیک و کرتاسه، گالری پستانداران مربوط به ۶۵ میلیون سال پیش، اسکلتهایی از پستانداران منقرض شده عصر سنوزوئیک نیز نگهداری میشود.
در خصوص نحوه ایجاد این موزه میتوان گفت بخش بزرگی از آن مدیون «چارلز تریک کرلی» و «سر ادموند واکر» است. چارلز تریک کرلی در اکستر انتاریو به دنیا آمده و در دانشگاه تورنتو به تحصیل مشغول بوده است، یکی از مشتریانش «سر ادموند واکر» بود که او را برای ایجاد یک موزه جهانی در انتاریو به شدت تشویق کرد و این زمینهای شد برای ایجاد این موزه شگفتانگیز.
موزه باستانشناسی سلطنتی انتاریو در سال ۱۹۱۲ تأسیس شد و کرلی به عنوان اولین مدیر این مجموعه انتخاب شد و واکر نیز نخستین رئیس این موزه به حساب میآید؛ موقعیتی که او تا زمان مرگش در سال ۱۹۲۴ حفظ کرد. برخی معتقدند که منافع دو بنیانگذارمجموعه موزه سلطنتی انتاریو و تمرکز و تأکید آنها بر طبیعت و فرهنگ، سبب شد تمرکز دوگانهای ایجاد شده و موزه در موقعیت و جایگاه کنونی خود قرار گیرد.
این موزه در حال حاضر بیش از ۶ میلیون اشیا و ۴۰ گالری مختلف را در خود جای داده و مجموعهای از دایناسورها، فسیلها، سنگهای آسمانی، آثار تاریخی اروپایی و کانادایی، آثار هنری آفریقایی، شرقی و آسیایی و همچنین کلکسیونی از لباسها و دکوریها را به نمایش گذاشته است.
همانطور که در ابتدا نیز گفته شد در این موزه آثار ایرانی از دورهها و مناطق مختلفی گردآوری شدهاند؛ که شامل ظروف سفالی هزاره چهارم پیش از میلاد، نشانهای طلایی هخامنشیان، سرامیکهای کاشان در سده دوازدهم میلادی و اشیای نقاشی شده زمان قاجار در تهران میشود. آثار ایرانی این موزه در بخشی به نام خاورمیانه و به صورت پراکنده به نمایش گذاشته شدهاند و بیشتر آثار مربوط به سفال کاشان و کرمان هستند.
در این موزه همچنین آثار شگفتانگیزی وجود دارد که هر ساله تعداد قابل توجهی از گردشگران را برای بازدید از این موزه به تورنتو میکشاند. این آثار شامل «سنگهای آسمانی مریخ»، «شیر باستانی»، «کرگدن سفید»، «آثار نقاش معروف کانادایی»، «دایناسورها»، «تندیس گاوبازی باستانی» و ... میشود که برخی از آنها را معرفی خواهیم کرد.
در قسمتی از این موزه، نقاشی دیواری شیری دیده میشود که قالبریزی آن حدود دو هزار سال پیش انجام شده و بالای اتاق سلطنتی پادشاهی که دستور ساخت برج بابل، باغهای معلق بابل و عجایب هفتگانه جهان را داده بود، نصب بوده است.
در طبقه دوم این مجموعه حیوانات زیادی در ویترینهای شیشهای به نمایش گذاشته شدهاند که از جمله آنها میتوان به کرگدن دو تنی اشاره کرد. این کرگدن که نزدیک ورودی گالری قرار گرفته، حدود ۴۵ سال در باغ وحش تورنتو زندگی میکرد و پس از مرگش در این موزه نگهداری میشود.
در سال ۱۸۲۲ هنرمند کانادایی «پاول کین» برای آموزش نقاشی به ایتالیا سفر کرد و بعد از بازگشتش به کانادا داستانها و تجربههای خود از مردم آنجا را به تصویر در آورد. او حدود ۷۰۰ نقاشی کشید و به یکی از معروفترین نقاشهای کشور تبدیل شد، در همین راستا آثار زیبای او در موزه سلطنتی انتاریو به نمایش گذاشته شده است.
یکی از ویژهترین آثار این به نمایش در آمده در این موزه نمونههایی از دایناسورهای دوره ژوراسیک و کرتاسه است که بازدیدکنندگان میتوانند اسکلت ۲۷ متری دایناسور باروسوروس را از نزدیک تماشا کنند. گفته میشود این دایناسور در زمان حیاتش حدود ۱۵ تن وزن داشته است. البته علاوه بر این مجموعه، گالریهایی دیگری از پرندگان و پستانداران در این موزه وجود دارند.
منبع:
www.rom.on.ca
artsandculture.google.com
انتهای پیام
نظرات