• شنبه / ۱۹ تیر ۱۴۰۰ / ۰۲:۲۳
  • دسته‌بندی: علم
  • کد خبر: 00061716052
  • خبرنگار : 30057

هشدارهای محققانی که شنیده نشدند

زمین ایران سرطانی شده!

زمین ایران سرطانی شده!

بر اساس مطالعات انجام شده در سال ۸۴ میزان فرونشست در دشت تهران ۱۷ سانتی‌متر، در دشت ورامین ۱۲ سانتی‌متر و در مشهد ۲۴ سانتی‌متر بوده است و به باور محققان این حوزه، وضعیت این پدیده در کشور وخیم‌تر است و تنها راه مدیریت پدیده فرونشست در توقف آن است و اجازه برداشت آب از آبرفت‌های کشور ممنوع اعلام شود؛ با این اقدامات می‌توان امیدوار بود که در مدت ۱۰ تا ۱۵ سال آینده فرونشست به سمت کم شدن رود نه توقف کامل آن.

محمدجواد بلورچی از محققان حوزه آب و فرونشست زمین در گفت‌وگو با ایسنا، با بیان اینکه فرونشست زمین پدیده‌ای نیست که دیروز رخ داده باشد، گفت: سال‌هاست که این پدیده در کشور در حال رخ دادن است و روند طبیعی زمین است که وقتی خاک‌ها در دشت‌ها بر روی هم انباشته می‌شوند، طی هزاران سال مستحکم و تبدیل به سنگ خواهند شد.

وی با بیان اینکه این روند یک فرآیند هزاران ساله است، خاطر نشان کرد: کاری که ما می‌کنیم، این است که در دشت‌ها با حفر چاه بر خلاف سیر تکامل زمین، فضاهای زمین را که با آب پر شده بود، خالی می‌کنیم و بر اساس وزن رسوبات لایه‌های بالایی زمین، این فضاها له شده و از بین می‌روند.

بلورچی با تاکید بر اینکه فرونشستی که در دشت‌ها مشاهده می‌شود، پدیده و آسیبی است که از ۱۰ تا ۱۵ سال قبل شروع شده است و الان ما آسیب‌های آن را مشاهده می‌کنیم، اضافه کرد: از این رو من نام این پدیده را "سرطان زمین" گذاشته‌ام؛ چرا که این پدیده یک سرطان خاموشی است که وقتی متوجه آن می‌شویم که دیگر هیچ اقدامی برای پیشگیری از آن نمی‌شود انجام داد.

این محقق تاکید کرد: بعد از زلزله‌های بزرگ همانند زلزله بم می‌توان شهر را از نو ساخت، ولی اگر آبخوان دشت بم از بین برود و زمین فرونشست کند، دیگر هیچ شهر بمی نخواهیم داشت، چون زندگی آن منطقه به آبخوان متصل است و اگر آبخوان از بین برود، زندگی از بین خواهد رفت.

وی با اشاره به تصور برخی مسؤولان که پدیده فرونشست در زمان مدیریت آنها هیچ آسیب جدی وارد نخواهد کرد، یادآور شد: این در حالی است که اگر مسوولان مرتبط از سال ۱۳۸۴ که ما در این زمینه هشدارهای لازم را می‌دادیم، تصمیمی اتخاذ می‌کردند، در سال ۱۴۰۰ این مشکل به این حد وسعت نمی‌یافت و شاید می‌توانستیم این پدیده را متوقف کنیم.

این محقق حوزه زمین، با انتقاد نسبت به رویکرد مسؤولان در دستگاه‌های مرتبط، اظهار کرد: در حال حاضر هیچ دشت پایداری در کشور نداریم و اگر بخواهیم در دشت‌ها نیروگاهی احداث کنیم، زمینه فراهم نیست؛ چرا که اراضی احداث نیروگاه نباید نشست داشته باشد و باید این نیروگاه‌ها در کوهستان‌ها تاسیس شود که نزدیک شدن به کوهستان به معنای نزدیک شدن به گسل‌ها و در معرض خطر قرار گرفتن زلزله است.

بلورچی اضافه کرد: با یک روند غیر مُدبرانه و غیر منطقی، یک پدیده مدیریت‌پذیر به پدیده غیر قابل کنترل تبدیل شده است. در این زمینه کافی بود به جای شعار "خودکفایی گندم" شعار "حفاظت از منابع آب کشور" داشتیم، در این صورت آبخوان‌های کشور حفظ می‌شد، ضمن آنکه قادر بودیم به میزان قابل قبولی گندم تولید کنیم و مابقی نیازها از خارج به کشور وارد می‌شد.

وی اضافه کرد: اشکالی ندارد که کشوری گندم از کشورهای دیگر وارد کند، ولی قطعا کشورها نمی‌توانند برای ایجاد امنیت سیاسی و اقتصادی، وابسته به آب کشورهای دیگر باشند و این در حالی است که ما با بی‌تدبیری به این امر دامن زدیم.

تخریب‌های غیر قابل جبرانی که فرونشست به کشور وارد کرده است

دکتر بلورچی در پاسخ به این سوال که تخریب فرونشست زمین در ایران به چه میزان است، گفت: این پدیده در حدی است که دیگر جایی برای طرح مساله ندارد و الان باید مراقب باشیم که دشت خوزستان را از دست ندهیم.

به گفته وی دشت خوزستان در کناره خلیج فارس به دلیل بالا آمدن سطح آب دریا در حال فرونشست است و این یعنی به تدریج سرزمین را در نواحی ساحلی از دست می‌دهیم.

این محقق سابق سازمان زمین‌شناسی با بیان اینکه این موضوع را از سال ۱۳۸۴ اعلام کردیم که به منظور جلوگیری از فرونشست زمین در سواحل جنوبی کشور همانند تجربه کشور هلند نسبت به دیوارسازی اقدام کنند، یادآور شد: در کنار آن در سرزمین‌هایی که در میانه کشور زندگی در آنها جریان داشت، به دلیل پدیده فرونشست، در حال از بین رفتن هستند.

وی به دشت رفسنجان اشاره کرد که در زمانی افتخار کشت پسته در آن داشتیم، ولی هر سال هزاران تن زغال پسته تولید می‌شود و اضافه کرد: چوب درختان پسته که امکان آبیاری آنها نیست، سوزانده و تبدیل به زغال می‌شوند؛ ولی پسته‌کاران این فعالیت را در مناطق دیگری مانند ساوه ادامه داده و به روند فرونشست در سایر مناطق کشور دامن زده‌اند.

تغییر اقلیم مقصر است یا خیر؟

بلورچی با بیان اینکه مقصر اصلی اصلا شرایط تغییر اقلیم نیست، یادآور شد: شرایط بارندگی ایران همواره همین وضعیت را داشته و همیشه ایران از اقلیم خشک برخوردار بوده است و در چنین اقلیمی، مهندسان ایرانی قنات‌ها و سدهای زیر زمینی را طراحی کردند که یک عنصر زیست محیطی پایدار است.

وی ادامه داد: اگر بارش وجود داشته باشد، قنات‌ها دارای آب کافی هستند و به همان نسبت می‌توان کشاورزی را توسعه داد و از سوی دیگر کشاورزان ایران عمده محصولات خود را از طریق دیم کشت می‌کرده، ولی در حال حاضر چیزی به نام "دیم" وجود ندارد.

این محقق سابق سازمان زمین شناسی خاطر نشان کرد: ما به جای زنده نگهداشتن مهندسی بومی کشور، سدسازی را در کشور رواج دادیم و همه آب‌هایی که به دشت‌های کشور وارد می‌شد را در پشت سدها نگه داشتیم که با تبخیر شدن، این آب‌ها هم از بین رفت.

وی با بیان اینکه صرفه‌جویی در تهران شدنی هست، ولی در سیستان و بلوچستان که هر دو ماه یک بار دوش می‌گیرند، نمی‌توان بحث صرفه‌جویی آب را مطرح کرد، افزود: در این استان اصلا آبی وجود ندارد که بتوان صرفه‌جویی کرد و این مساله در مجلس شورای اسلامی حل می‌شود. به جای آنکه آب برای کشاورزی رایگان شود، اعلام شود که هر کشاورز قبل از اقدام به کشت محاسبه کند که هزینه آب مصرف شده برایش صرفه اقتصادی دارد یا خیر. در این صورت دیگر کشاورزان اقدام به کاشت هندوانه نخواهند کرد که در زمان برداشت آنها را به زمین بکوبند و اعلام کنند که برداشت آن به صرفه نیست.

مطالعاتی که در سال ۸۴ انجام شد و دیده نشد!

این محقق سابق سازمان زمین شناسی با بیان اینکه از سال ۸۴ به عنوان مجری طرح فرونشست در این سازمان مطالعات وسیعی انجام دادیم، گفت: ما در سازمان زمین شناسی اقدام به بررسی دشت‌های کشور کردیم و اولین دشتی که مورد مطالعه قرار گرفت، دشت "تهران" بود و نتایج ما نشان داد که در آن زمان دشت تهران ۱۷سانتی‌متر فرونشست داشت.

وی میزان فرونشست دشت ورامین در سال ۸۴ را ۱۲سانتی‌متر و مشهد را ۲۴سانتی‌متر دانست و ادامه داد: در آن زمان دشت کبودر آهنگ به غیر از آنکه در حال فرونشست بود، پر از فروچاله‌هایی بود که به دلیل برداشت بی‌رویه از سفره‌های زیر زمینی ایجاد شده بود. نقشه‌های فرونشست دشت‌های کشور تهیه و به مسؤولان وزاتخانه‌هایی چون نیرو و نفت اطلاع داده شد.

وی با اشاره به وضعیت بحرانی "ری" در تهران، توضیح داد: این منطقه به دلیل بالا آمدن سطح آب در حال فرسایش است به جای فرونشست؛ چرا که همه فاضلاب تهران وارد کریدوری در شرق تهران و به سمت شهر ری هدایت می‌شود و این وضعیت می‌تواند منجر به خرابی تاسیساتی چون پالایشگاه شود.

بلورچی با بیان اینکه این واقعیت در سال ۸۴ اعلام شد، گفت: قطعا وضعیت کشور در این زمینه نابسامان‌تر است؛ چرا که روز به روز بر اساس پیچیده‌تر شدن برداشت و تغذیه آبخوان‌ها، روند فرونشست در حال تغییر است. جایی که در گذشته فرونشست داشته، روند آن متوقف شده و این پدیده به جای دیگری منتقل شده است، ضمن آنکه نرخ فرونشست جا به جاشده در حال تغییر است و خطرات بسیار بسیار جدی را برای سازه‌هایی که نسبت به تغییر شیب حساس هستند مانند راه آهن‌، ایجاد خواهد کرد.

وی با اشاره به حوادث مربوط به خروج قطار از ریل در کشور با بیان اینکه این حوادث در دشت‌ها رخ داده است، گفت: ولی هیچگاه ارتباط این خروج‌ها از ریل با فرونشست‌ها بررسی نشده است.

این کارشناس حوزه فرونشست با تاکید بر اینکه عمق فرونشست در ایران نسبت به سایر کشورها بیشتر است، اظهار کرد: عمده فرونشست در تهران از ۱۰۰ متر به پایین‌ است، در صورتی که وزارت نیرو سطح اولین برخورد آب با زمین را اندازه‌گیری می‌کند و اطلاعی از تعداد آبخوان‌های موجود در کشور ندارد؛ این‌که از کدامیک بیشتر برداشت می‌شود، کدامیک کمتر و کدامیک تخلیه شده است.

وی با بیان اینکه امروزه اطلاعات مربوط به فرونشست در کشور وجود دارد، اضافه کرد: مدیریت پدیده فرونشست، در توقف آن است و باید اجازه برداشت آب از آبرفت‌های کشور ممنوع اعلام شود. با این اقدام می‌توان امیدوار بود که در مدت ۱۰ تا ۱۵ سال آینده فرونشست به سمت کم شدن می‌رود و نه توقف کامل آن! ضمن آنکه آبخوان‌های از دست رفته برای همیشه از دست رفته هستند و باید اعلام شود وضع امروز آبخوان‌های ما نامساعد است که باید دست از سر آنها برداریم.

به گفته وی، ایران ۶۰۹ دشت دارد که از این تعداد ۴۰۵ دشت ممنوعه هستند، یعنی میزان برداشت آب از سفره‌های زیر زمینی این دشت‌ها بیشتر از میزان تغذیه آبخوان‌ها است.

این محقق با بیان اینکه برخی تصور می‌کنند که آبی که امروز از سفره‌های زیر زمینی برداشت می‌کنند، مربوط به آب‌های سال گذشته است، خاطر نشان کرد: این در حالی است که آب‌های زیر زمینی کشور سن‌سنجی نشده‌اند.

وی اضافه کرد: با سن‌سنجی دشت هشتگرد، آبی که در این دشت در حال برداشت است، ۱۸ هزار سال سن دارد؛ یعنی آب ۱۸هزار سال قبل است و نباید تصور شود آبی که امروز برداشت می‌شود، آب سال قبل است.

بلورچی در پایان با انتقاد نسبت به اقدامات انجام شده در زمینه نفوذ ناپذیر شدن خاک، گفت: ما دهانه ورودی آب به آبخوان‌ها و مصب رودخانه‌ها را که آب وارد دشت‌ها می‌شده است، با شهرسازی و سدسازی مسدود کردیم. شهرهای نفوذناپذیر بلای جان آبخوان‌های کشور شدند. ما دشت تهران را از زمانی که سد کرج و لتیان احداث شد، از دست دادیم و از سوی دیگر در دشت شروع به توسعه کشاورزی کردیم.

  انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha
avatar
۱۴۰۰-۰۴-۱۹ ۰۸:۳۵

سلام. فقط یکی بگه در این سالها یک کار مفید و اصولی و تخصصی و کارامد در کشور انجام شده؟؟؟

avatar
۱۴۰۰-۰۴-۱۹ ۰۸:۳۸

شما هیچ وقت هیچ کار نمی کنید. مگر برای زلزله و سیل کاری کرده اید؟ مگر برای آلودگی ه. ا کاری کرده اید؟ مگر برای کرونا م ی یت درستی داشته اید؟ فقط بلد هستید تقصیر را به گردن یکدیگر بیندازید. ما را به خیر شماها دیگر امیدی نیست.

avatar
۱۴۰۰-۰۴-۱۹ ۱۱:۵۲

دقیقا

avatar
۱۴۰۰-۰۴-۱۹ ۱۸:۱۴

کرونا درست میگی با آب و هوا ولی خداییش برای سیل زلزله اونم نیرو های نظامی واقعا کار کردن

avatar
۱۴۰۰-۰۴-۱۹ ۰۸:۵۷

شماها وقتی میگین فرو نشست انگار یادتون نیست باید فکری برا انسان و محیط زیست انجام بشه فقط محیط زیست رو می‌بینید پس کشاورز و دامدار و کارگر بیچاره چی

avatar
۱۴۰۰-۰۴-۱۹ ۱۲:۰۷

این فقط برای منافع شخصی خودشان تمام ایران خشک میکنند چیکار محیط زیست و منابع آبی دارن گور باید مردم و آیندگان

avatar
۱۴۰۰-۰۴-۱۹ ۰۹:۱۰

حس میکنم عذاب الهی برای ما ایرانی ها نازل شده و بسیار هم بجا و حق هست . خدایا رحم کن زمین تا آسمونه ایران فاجعه اس فقط

avatar
۱۴۰۰-۰۴-۱۹ ۱۴:۰۲

دقیقا

avatar
۱۴۰۰-۰۴-۱۹ ۰۹:۲۵

کسانی که تحریم را کاغذ پاره میپنداشتن اثرات منفیش را دراین سه سال دیدن زمین برق آب یواش یواش چهره تحریم را نمایان تر میکنه جوبایدن وشرکای غربیشان به وظع موجود کاملا آگاهی دارن وهیچ اراده ای به احیای برجام ندارن بدون پول اداره کشوری به عظمت ایران امکانپذیر نیست والسلام

avatar
۱۴۰۰-۰۴-۱۹ ۱۶:۵۸

عجب

avatar
۱۴۰۰-۰۴-۱۹ ۰۹:۴۵

خود کرده را تدبیر نیست ، از ماست که برماست. به یزدان اگر ما خرد داشتیم ....... کجا این سرانجام بد داشتیم.

avatar
۱۴۰۰-۰۴-۱۹ ۰۹:۵۵

اری سرطانی می شود در روستا های بیرق هروی لیقوان معادن پوکه انچنان بلایی بر سر طبیعت اوردند که قوم مغول نیز این همه خیانت نکردند بامحیط زیست ما چه کرده اند

avatar
۱۴۰۰-۰۴-۱۹ ۰۹:۵۷

اره وقتی دلتان خوش بود داری هندونه پیاز صادر میکنی به بعضی کشورها آن روز باید بفکر غلط کاریتان می بودی عقل که نباشد جان در عزابن...

avatar
۱۴۰۰-۰۴-۱۹ ۰۹:۵۸

تا زمانی که این ماموران بی لیاقت با معادن شن ماسه که هر کدام به اندازه مصرف یک شهرک آب قاجاق بر داشت می کنند مماشات نمایند وضع بدتر هم خواهد شد

avatar
۱۴۰۰-۰۴-۱۹ ۱۰:۰۰

فقط حرف...!!!

avatar
۱۴۰۰-۰۴-۱۹ ۱۰:۰۱

تا این مدیران محیط زیستی سر پاست هر روز بدتر از دیروز. حداقل ۱۵ ساله کارشناسان هشدار میدهند. اینها نابود کردن ایران را. واقعا خجالت اوره. واقعا امام خمینی حکومت مد نظرش این بود؟

avatar
۱۴۰۰-۰۴-۱۹ ۱۰:۱۷

بدون آب و خاک؛ دیگه امنیت نداریم.

avatar
۱۴۰۰-۰۴-۱۹ ۱۱:۳۱

تاچندین سال دیگه جنگ اب داریم همه ب فنا میرن

avatar
۱۴۰۰-۰۴-۱۹ ۱۰:۲۶

درجامعه ای که دروغ حاکم باشه دیگه هیچ امیدی نیست

avatar
۱۴۰۰-۰۴-۱۹ ۱۰:۳۷

همون گندم هم خودکفانیستیم یعنی هر دو رو از دست دادیم سال50مجلس برای حفاظت آب خواستارتوقف کاشت میوه های جالیزی شده بودبخاطر حفظ اب ولی الان نه متوقف شده بلکه صادرات هم داریم وکشت برنج هم توشهرهای نیمه خشک هم ادامه داره

avatar
۱۴۰۰-۰۴-۱۹ ۱۱:۳۰

گندم رو وارد کنید و آب رو ذخیره کنید. به کشاورز هم حقوق ماهانه بدید. خیلی به صرفه تر از کاشت گندم است. با کمی حساب و کتاب مشخص میشه.

avatar
۱۴۰۰-۰۴-۱۹ ۱۲:۳۰

ی باره بگو توی مرگ پیشدستی کنن کشاورزان

avatar
۱۴۰۰-۰۴-۱۹ ۱۰:۴۰

ای کاش بجای زمین که سرطان گرفته وازغصه داره میمیره مسئولین بی لیاقت بجاش گرفتار این مرض میشدند. الف. ب. پ. هرهفته

avatar
۱۴۰۰-۰۴-۱۹ ۱۰:۵۴

تزریق آب دریاهای شمال وجنوب در گودال‌های عمیق که از قبل باین منظور حفاری شده اند یک راهکار و ایجاد چاه نیمه ها بر سر راه سیلاب‌های محلی راهکار دیگر برای کند شدن و نهایتا برطرف شدن معضل است. مهم تزریق آب است. خزر بمطابق نیمه شمالی و خلیج فارس بمطابق نیمه جنوبی، حمل با تانکرهای حمل مایعات با هزینه دولت و از بودجه عمومی.78

avatar
۱۴۰۰-۰۴-۱۹ ۱۱:۳۲

چشم نخوری آی کیو

avatar
۱۴۰۰-۰۴-۱۹ ۱۱:۳۶

شوری آب خودش یک سرطان دیگه است. هزینه و سایر مشکلات این طرح به کنار.‌ چرا به جای این کارها به انداره توانایی محیط ازش استفاده نکنیم

avatar
۱۴۰۰-۰۴-۱۹ ۱۲:۰۴

اقای ناظری درست میگن چاه نیمه هایی که تو دشت سیستان درست شده یک کار خوبیه ولی اگه بخواهیم به شکوه هامون برسیم الان موقع گرفتن حق آبه هامون هست چون انگلیسیهای خبیث از افغانستان رفتن. حداقل تالاب هامون رو نجات بدهیم

avatar
۱۴۰۰-۰۴-۱۹ ۱۱:۳۵

آن شاالله دامن گیر خودشون بسه چون دکتر کردوانی بیست سال پیش گفت آب نیست ولی کو گوش شنوا بی برنامگی شون آن شاالله دامن خودشون رو بگیره وبمیرم

avatar
۱۴۰۰-۰۴-۱۹ ۱۱:۵۹

سلام .چرا تمام مقامات ارشدوغیره ومشاورها دستور به شیرین سازی و انتقال آب از دریا به طور گسترده نمیدن، مثل اینکه ایران آینده نمیخاد ،اینده پیش کش فکر حد اقل دوسال آینده باشن.این یک بد بختی ومرگ حتمی میباشه.چرا مسولین خودشونو ایرانی نمیدونن.نگاه به عربستان و...بکنید

avatar
۱۴۰۰-۰۴-۱۹ ۱۵:۴۸

کو گوش شنوا

avatar
۱۴۰۰-۰۴-۱۹ ۱۲:۰۲

باسلام تمام اینها بخاطراینه ک همیشه مسئولین امر نگاهشون فقط بدنبال مسائل دیگه معطوفه ک چجوری آب برداشت کنن چجوری ازهر مشکلی ک پیش میاد ب نفع خودشون استفاده کنن چون با درست شدن مشکل راه بودجه گرفتن ویادگرفتن ولی اینویادنگرفتن ک چطور جلوی مشکل وبگیرن. ی مثال کوچیک میزنم ی مغازه آتیش گرفته بودآتش نشانی اومده بود بجای استفاده ازیه خاموش کننده ک ضررکمتری بزنه ب سرمایه اون مغازه داراز آب استفاده کرده بود زده بودکل سرمایه طرفوباآب ازبین برده بود ک اگ میزاشتن آتیش خودش خاموش میشدضررکمتری میزدتازه کلیم ازآتش نشانی تشکرکردن

avatar
۱۴۰۰-۰۴-۱۹ ۱۲:۱۴

دوستان بله حق باشماست ولی بنظرمن حالا که مسئولین مملکت فقط اسمشون مسئوله ودیگه مسئولیتی درقبال محیط زیست ندارند حداقل خود ما تاجایی که برایمان مقدوراست از محیط زیست محافظت کنیم،آب راقدر بدانیم،آموزش درست مصرف آب را به بچه هامون بیاموزیم و....منتظر مسئولین نمانید.خروجی کار مسئولین بعداز۴۲سال اینست!!!!

avatar
۱۴۰۰-۰۴-۱۹ ۱۲:۱۹

واقعا جای تأسف

avatar
۱۴۰۰-۰۴-۱۹ ۱۲:۲۰

علت فرونشست زمین طبق نظر کارشناسان نابود کردن ذخایر ابهای زیر زمینی که به مثابه ستون لایه های زمین عمل میکنند

avatar
۱۴۰۰-۰۴-۱۹ ۱۳:۳۷

پروفسور کردوانی هزاران بار تذکر دادند واخرش قهر کرد و دیگه نظر نمی‌ده

avatar
۱۴۰۰-۰۴-۱۹ ۱۲:۳۳

بله دلیل اینهمه بدبختی و مشکل اینه که هیچ کس سر جای خودش نیست مسولین فقط بلدن حرفهای قشنگ بزنند اما توی عمل که میشه بلد نیستند چیکار کنند. بابا مملکت باید یه دست متخصصین داده بشه تا زمانی که مسولیتها دست پارتی کلفت ها و غیره متخصص ها داده بشه چه انتظاری باید داشته باشیم!

avatar
۱۴۰۰-۰۴-۱۹ ۱۲:۵۴

واقعا که جای تأسف داره.

avatar
۱۴۰۰-۰۴-۱۹ ۱۲:۵۴

خودکفایی به چه قیمتی ؟ از دست دادن محیط زیست .....دانشمندان هم که میان کمکتون زندانیشون میکنید

avatar
۱۴۰۰-۰۴-۱۹ ۱۳:۰۸

اولویت دولت و مسئولان اگه اینها بود ما که به اینجا نمیرسیدیم؟ نه اینا دل میسورونن نه مردم آگاهی کافی برای نگهداری دارن! نمونش رو تو شمال میبینیم. حرف هم که میزنیم همه دم از تمدن میزنیم. حتا به فکر بچه‌های خودمون هم نیستیم! اینکه الان من دارم نظر میدم یعنی هنوز برام مهمه. ولی دیگه خیلی ها براشون اصلا دیگه مملکت مهم نیست...!

avatar
۱۴۰۰-۰۴-۱۹ ۱۳:۱۲

من واقعا دوست دارم بدونم به غیر از اذیت کردن مردم و دزدیاشون اینا کار مفیدی برا مردم کردند؟

avatar
۱۴۰۰-۰۴-۱۹ ۱۳:۱۴

چه بلایی بر سر کشور آورده اید؟.تو کشور ما نباید بعضی محصولات مثل سیب زمینی ،پیاز،هندونه ،چغندر قند،برنج و ... میزاشتن بلکه باید از خارج وارد میکردن. وقتی کار رو به بیسوادها میدن این هم میشه نتیجه‌اش...

avatar
۱۴۰۰-۰۴-۱۹ ۱۳:۳۱

خدا را شکر این هم یک برکت دیگر .خودکفایی عجب چیزی بوده! لابد این هم تقصیر مردم هست

avatar
۱۴۰۰-۰۴-۱۹ ۱۳:۴۷

اون موقع که حآج محمود اجازه حفر چاه رو به همه داد، باید فکر اینجا میبودن. تازه هورا میکشیدن.

avatar
۱۴۰۰-۰۴-۱۹ ۱۳:۵۶

سلام زمین مریض شد. مسولین ماغمی ندارن؟ غیرت ندارن؟ نسل بعدی باید چه کارکن؟

avatar
۱۴۰۰-۰۴-۱۹ ۱۴:۰۱

ایران زمانی نابود شد که مسؤلان عزیز،اجازه دادن چاه عمیق کنده بشه،،هم آ بهای زیر زمینی نابود شد،هم یه عده مفت خور میلیاردی پول درآ وردن،و بقیه هم نگاه کردن فقط

avatar
۱۴۰۰-۰۴-۱۹ ۱۴:۱۱

در دشتهای رومشکان و کوهدشت هر ساله طالبی و چغندر کاشت میشود به صورت غرقابی. مسئولین هم ...!!!

avatar
۱۴۰۰-۰۴-۱۹ ۱۴:۱۸

تا یادم هست معصومه ابتکاررییس منابع طبیعی بوده ،کوهخواری،ریزگردها،نابودی جنگلها،برداشتهای بی رویه آب،دریاچه ارومیه و.......جالب اینجاست برای مدیریتی دوباره بارییس جمهورمنتخب دیدارداشته....!

avatar
۱۴۰۰-۰۴-۱۹ ۱۴:۴۶

ای ولا خداوندلعنت کندایچنین مسولانی که کم هم نیستند،الهی آمین

avatar
۱۴۰۰-۰۴-۱۹ ۱۴:۲۹

مثل اقوام قدیم منتظرم غضب الهی هستیم راحت بشیم شاید یک قوم دیگر روی این زمین خوشبخت زندگی کنند فاتحه با صلوات

avatar
۱۴۰۰-۰۴-۱۹ ۱۴:۵۲

کم بود آب باعث همین چیزا میشه دولت ما هم فقط تماشاگر هستن چه گونه کشور از بین داره میره

avatar
۱۴۰۰-۰۴-۱۹ ۱۴:۵۲

آقا بجای اینکه بیایید دریاچه مصنوعی بسازید یک زحمت بکشید چند تا کانال آبی بزرگ و سد بسیار بزرگ در شما کشور در نزدیکی دریای مازندران بسازید که این بلا سر زمین ها نیاد با استفاده با اب زیر زمینی این رویداد های بسیار بد پیش آمده

avatar
۱۴۰۰-۰۴-۱۹ ۱۴:۵۹

ای ملت جنگل ها دارن همه تخریب میشن فکری کنید افراد سودجو درختان راقطع میکنند وقاچاق چوب میکنند کسی نیست جلوشان رابگیرند چون قانون نیست

avatar
۱۴۰۰-۰۴-۱۹ ۱۵:۱۰

همین آبیاری قطره ای را اگه دولت هزینه تیوپ را به کشاورز بدهد وهمه را مجبور به آبیاری قطره ای کنند هم خودکفا میشیم وهم مصرف آب به کمتر از یک پنجم میرسد وهم از سموم کمتر استفاده میشه .این کارها همش به دولت ها بر میگردد

avatar
۱۴۰۰-۰۴-۱۹ ۱۵:۱۸

ببخشید اقای بلورجی چهل سال قبل این جملات گهربار از حنجره پرفسور و ابر دانشمند جغرافیا استاد پرویز کردوانی بیرون امده ولی گوش کسی بدهکار نبود و نیست

avatar
۱۴۰۰-۰۴-۱۹ ۱۵:۱۹

کشور رو غارت میکنند و نابود.....

avatar
۱۴۰۰-۰۴-۱۹ ۱۵:۲۸

درود والا به پیر به پیغمبر به هر که را می‌پرستید ونمی پرستید! مشکل روز ما آب ومحیط زیست هست، هر چند دیر شده ولی همه اعم از مردم وبویژه مسولین رعایت وفکری کنید. ایران با این فرمان از 20 سال دیگر نهایت 20 سال تا 50 سال آینده از سمت سیستان وکرمان به غرب وشمال خشک وخالی از سکنه وزندگی میشه.... الان حذف فیزیکی ایران با آب و محیط زیست هدف است.... کاری کنید تا دیر تر نشده.

avatar
۱۴۰۰-۰۴-۱۹ ۱۶:۰۴

وقتی یک مدیر نالایق با گرفتن رشوه مجوز چاه های عمیق میده این میشه بحران...

avatar
۱۴۰۰-۰۴-۱۹ ۱۶:۵۵

خدا به دادمون برسه

avatar
۱۴۰۰-۰۴-۱۹ ۱۷:۰۴

خب اگه به نتیجه رسیدین که برداشت آب تخریب بدنبال داشته و داره...چرا برداشت آب تعطیل نمیشه

avatar
۱۴۰۰-۰۴-۱۹ ۱۷:۰۹

مگر فقط زمین در ایران سرطانی است هر آنچه در ایران وجود دارد از سرطان هم عبور کرده است و نیست و نابود شده است مابقی هم در حال نابودی است با این روال منتظر هیچ بهبودی در هیچ جای کشور نباشید جز نابود شدن

avatar
۱۴۰۰-۰۴-۱۹ ۱۷:۱۰

واقعن چه مسولین بی فکری ما داریم اخه؟ همش حرف و حرف یا فقط جلوس دوربینن که قمپز در کنن یا فقط میگن چشم به زودی درست میکنیم. آخرشم میشه این ...

avatar
۱۴۰۰-۰۴-۱۹ ۱۷:۱۴

دلیلش زدن سد های اب بیروییه است سفره های اب زیر زمینی را نابود کرده است

avatar
۱۴۰۰-۰۴-۱۹ ۱۷:۵۳

آب های زیر زمینی رو حتما دارن میفروشند به خارجیان وگرنه ازیک چاه چقدر آب تخلیه میشه

avatar
۱۴۰۰-۰۴-۱۹ ۱۸:۱۳

کم آبی فقط مال ایران نیست کشور عراق که اطرافش بیشتر دریاست چی رودهای با آن عظمت از داخل کشور عراق عبور می‌کنه الان مشکل کم آبی دارند مشکل کم آبی کشورمان نتیجه بی تدبیری مسولین است امسال چقدر هندوانه کاشتن موقع برداشت دادن به گاو گوسفند شتر خیلی‌ها جمع نکردن هندوانه از آب هم ارزانتر بود مقصر کیه وزارت کشاورزی اگر برای کشاورزان برنامه ریزی کنه این همه هندوانه کشت نکنند که نیاز زیادی به آب داره آن وقت بدن به گاو گوسفند شتر

avatar
۱۴۰۰-۰۴-۱۹ ۱۸:۴۰

دوستان ضمن موافق بودن با دغدغه به جای شما عزیزان محصولات استراتژیک کشاورزی باید با شیوه های مدرن در داخل کشور تولید شوند در گذشته کشتیهای حاوی گندم برای ایران توسط انگلیسی ها در آب ریخته شد که منجر به از بین رفتن تعداد زیادی از هموطنان گردیده و در عین حال و در عین حال در همین زمان کرونایی مانع از ورود حتی ماسک به ایران شدند

avatar
۱۴۰۰-۰۴-۱۹ ۱۸:۴۴

چرت پرت چرا میگی سرطان چه اسمی گذاشتی واقعا متاسفم از یه تحصیل کرده مملکت این اسم به علم زمین شناسی چه ربطی داره اولا بعدش هم مقصر کیه به نظرت جمعیت زیاده اب شیرین کم چیکار میشه کرد