عضو هیات علمی دانشکده علوم اداری و اقتصاد دانشگاه فردوسی مشهد گفت: پرداخت یارانه به پردرآمدها و حتی متوسط درآمدها در هیچ سیستمی توجیه ندارد.
محمدطاهر احمدی شادمهری در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)- منطقه خراسان، با اشاره به اینکه اقشار پردرآمد جامعه باید مالیات بپردازند، اظهار کرد: بدترین سیستم پرداخت یارانه در نظام اقتصادی ما وجود دارد و هیچ توجیهی برای پرداخت یارانه به اقشار پردرآمد و حتی متوسط درآمد جامعه وجود ندارد.
وی با بیان اینکه باید از قدرت خرید اقشار پردرآمد کاست و به قدرت خرید اقشار زیر سطح متوسط جامعه اضافه کرد، ادامه داد: با این سیستم یارانه، قدرت خریدی ایجاد میکنیم که توان بر آوردش را نداریم و مجبور به واردات کالا برای تامین نیازها میشویم.
وی ضمن انتقاد از نحوه پرداخت یارانه حتی به طبقات متوسط و رو به پایین جامعه، افزود: در شرایط فعلی که کشور از ضعفهای عمده در زیرساختهای اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی رنج میبرد و بخشهای صنعت، کشاورزی و حملونقل با ابتداییترین روشها به تولید خود ادامه میدهند، این روش پرداخت یارانه بسیار اشتباه است.
احمدی شادمهری خاطرنشان کرد: در سیستم فعلی قادر به رشد و نوآوری، ایجاد اشتغال و ایجاد درآمد نیستیم و نباید قدرت خرید جامعه که به وسیله درآمدهای نفتی به دست میآید، به منبع درآمد مردم تزریق کنیم.
وی با تاکید بر این که یارانه باید به اشکال غیر مستقیم در اختیار مردم قرار بگیرد، تصریح کرد: یارانه باید در خدمت سیستمهای آموزشی، درمانی، حملونقل، فرهنگی و اجتماعی جامعه باشد، باید به زیرساختهای علمی، تکنولوژی و فنی کشور تزریق و صرف تقویت تولید و اقتصاد بشود.
عضو هیات علمی دانشکده علوم اداری و اقتصاد دانشگاه فردوسی مشهد با بیان این که امروز دولت وارث یک پدیده شوم است، اضافه کرد: دولت قبلی به صراحت اعلام کرد که ما سیستمی را برقرار کردهایم که دولتهای بعدی توانایی ایجاد تغییر در آن را به خصوص در کوتاه مدت نخواهند داشت.
احمدی شادمهری با اشاره به اینکه این تغییرات در سیستم پرداخت یارانه، نیازمند برنامههای مشخص میانمدت و حتی بلندمدت است، گفت: تاکنون که دولت فعلی در پی هدفمند کردن یارانههاست، ولی باید این هدفمندی به سمت حمایت از تولید ادامه پیدا کند.
تلاش دولت یازدهم سودمندتر بود
وی تلاشهای دولت فعلی را در بخشهای تولیدی نسبت به دولتهای نهم و دهم سودمندتر دانست و خاطرنشان کرد: سال گذشته شاهد بهرهمندی بخشهای تولیدی و درمانی از خدمات دولت بودیم، اما همچنان کاستیهایی وجود دارد.
عضو هیات علمی دانشکده علوم اداری و اقتصاد دانشگاه فردوسی مشهد ادامه داد: متاسفانه دولت فقط کارمندها با حقوق بالای 2.5 میلیون تومان را قشر پردرآمد جامعه به شمار میآورد، در حالی که در بخش خصوصی این مبلغ در آمد معمولی به حساب میآید.
احمدی شادمهری دولت را در تشخیص اقشار پردرآمد جامعه دچار مشکل دانست و اظهار کرد: ممکن است آمارها و اطلاعات مورد نیاز در اختیار دولت قرار نگرفته باشد، ولی دولت به راحتی میتواند با توجه به شواهد و قرائن به درآمدهای افرادی که از شرکتهای دولتی یا خصوصی حقوق دریافت میکنند، دست پیدا کند.
وی از عملکرد مثبت دولت در زمینه یارانه خبر داد و بیان کرد: دولت در واقع کارنامه خوبی در این زمینه دارد، ولی مهمترین ایراد عملکرد دولت در این خصوص این است که قادر به شناسایی پردرآمدهای واقعی جامعه نیست.
عضو هیات علمی دانشکده علوم اداری و اقتصاد دانشگاه فردوسی مشهد گفت: پیشنهاد من در خصوص روش پرداخت یارانه، قطع کامل پرداخت یارانه به صورت نقدی و اختصاص آن به صورت غیر نقدی در قالب کارتهای اعتباری قابل استفاده در مراکز خاص به طبقات متوسط روبه پایین جامعه است، این طرح برای اجرایی شدن نیازمند تامل است.
انتهای پیام
نظرات