قرقیها معمولاً شکار خود را بالای درخت برده و قبل از خوردن پرهای آن را جدا میکنند.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا) منطقه لرستان، قرقی با نام علمی ( Accipiter nisus) پرنده شکاری کوچکی از تیرهٔ عقابیان است(قرقی شبهات زیادی به پرنده شکاری طرلان دارد).
قرقی از پرندگان شکاری کوچک به شمار می رود. این پرنده فقط در نقاط معتدل دیده میشود پرنده نر حدود 30 سانتیمتر طول دارد و حدود 7 سانتیمتر از پرنده ماده کوچکتر است. بخش فوقانی بالها و قسمت پشت پرنده ماده به رنگ خاکستری و در پرنده نر رنگ این قسمتهای قهوهای متمایل به خاکستری است.
عموماً در پشت گردن پرنده نر یک لکه سفید رنگ دیده میشود و بخش شکمی آن متمایل به قهوهای است.
قرقیها عموماً در مناطق جنگلی و علفزارهای باز دیده میشوند و لانههای خود را در بالای درختان و بعضاً در لبه پرتگاهها میسازند . قرقی از نظر ظاهری شبیه شاهینها هستند و دم هر دو کشیده و دراز است ولی بالها در قرقی کوتاهتر و گردتر است. در حالی که بالهای شاهین بلند و نوک تیز است.
پرنده نر حدوداً 100 الی 200 گرم و پرنده ماده حدود 180 تا 350 گرم وزن دارد. طول بالهایشان حدود 55 تا 70 سانتیمتر بوده و بال آنها در مقایسه با سایر پرندگان شکاری کوچکتر است ولی کوچک بودن بالها، همراه با دم که نقش سکان را دارد، امکان انجام مانورهای متفاوت را میدهد که به راحتی در بین درختان پرواز کند .
قرقیها در حال پرواز شکار میکنند و به طور ناگهانی بر روی شکار حمله میبرند. قرقیها، برخلاف شاهینها در هنگام شکار در جا پرواز نمیکنند. در مقابل سریعاً بر سرعت خود میافزایند و به شکار فرصت دفاع را نمیدهند. پاهای قرقی برای شکار نازک و بلند و چنگالهایش بسیار تیز است.
در حدود سالهای 1950تا 1960 تعداد آنها به طور ناگهانی کاهش یافت و در طی این دوره در برخی مناطق تعدادشان به نصف تقلیل یافت که عمدتاً به دلیل استفاده از سموم مختلف و از بین رفتن زیستگاههایشان است.
غذای اصلی قرقیها را خرگوشهای کوچک، موش و پرندگان کوچک تشکیل میدهد. در نواحی کم درخت قرقی در نزدیکی سطح زمین پرواز کرده و پس از یافتن شکار، به طور ناگهانی به آن حمله میبرند. از طرفی که پرنده ماده بزرگتر است پس میتواند پرندگان بزرگتری را شکار کند.
قرقیها معمولاً شکار خود را بالای درخت برده و قبل از خوردن پرهای آن را جدا میکنند. آنها نیز میتوانند شکارهای هم وزن خود را شکار کنند.
قرقیها پرندگان منزوی هستند و فقط در فصل تولید مثل گرد هم میآیند. پرنده ماده لانهسازی میکند و برای این کار از شاخههای خشک یا تازه استفاده میکند. معمولاً هر ساله یک لانه جدید ساخته میشود. پرنده ماده حدود سه یا هفت تخم میگذارد که اغلب میانگین آن 4 الی 5 تخم است.
تخم قرقیها به رنگ سفید با رگههای قهوهای رنگ است. پرنده ماده حدود 35 تا 42 روز بر روی تخمها میخوابد؛ پس از اینکه جوجهها از تخم بیرون آمدند والدین به مدت سه یا چهار هفته آنها را تغذیه و پس از این مدت جوجهها لانه را ترک می کنند.
در ایران این پرندگان نیمه مهاجر و فراوان دیده میشود.