سن نیمی از بوتههای چای بالای 70سال است و نیاز به جوان سازی داریم.
عبدالله میرحسینی مقدم مشاور فنی سازمان چای کشور در گفتوگو با خبرنگار ایسنا منطقه گیلان،گفت:در حال حاضر براساس آمار موجود سطح زیر کشت فعال چای در شمال کشور بیش از 20 هزار هکتار است و این نواحی زیر کشت چای را می توان به سه منطقه تقسیم کرد که به ترتیب از غرب به شرق عبارتند از: منطقه غرب گیلان ( فومن،شفت،صومعهسرا ، رشت،) شرق گیلان (لاهیجان،سیاهکل،لنگرود،املش، رودسر)منطقه غرب مازندران (رامسر، تنکابن).
وی افزود:برداشت برگ سبز چای درایران در سه فصل صورت میگیرد، چین بهاره (با 3-2 دور برداشت) چین تابستانی( با 5-3 دور برداشت )چین پاییزه (با یک دور برداشت).
مشاور فنی سازمان چای کشور ادامه داد:این محصول برای حدود 45هزار نفر چایکار و بالغ بر 77 قریه اشتغال ایجاد کرده است.
بوتههای چای ایران بهترین نوع برگ سبز دنیا هستند
وی افزود:150 کارخانه چایسازی از 184 واحد چایسازی در طول دوره بهره برداری از اردیبهشت تا پایان مهر ماه به طور شبانه روزی از برگ سبز چای برداشت شده بوتههای چای که از نظر مواد متشکله آلی بهترین نوع برگ سبز در دنیا محسوب میشوند مشغول فعالیت در فرایند تولید چای خشک و فرآوری آنها هستند.
میرحسینی خاطر نشان کرد:دولت براساس منویات مقام معظم رهبری در راستای برنامه اقتصاد مقاومتی ،گامهای مثبتی را با اهداف افزایش تولید در واحد سطح انجام عملیات هرس کف بر،کمربر،آبیاری، مکانیزاسیون،خاکورزی و …)، احیاء باغات رهاشده و ایجاد اشتغال در صنعت چای برداشته است که تداوم حمایت از این برنامه می تواند بدون شک شکوفائی صنعت چای را به همراه داشته باشد.
نیمی ازبوته های چای بیش از 70سال سن دارند
وی از جمله روش های اجراء برنامه های در دست اقدام وسازی واحیاء باغ های چای موجود را با انجام عملیات بهزراعی عنوان کرد و گفت:انجام عملیات هرس طی برنامه زمانبندی شده با پرداخت تسهیلات کم بهره و بدون بهره از طریق صندوق چای با نظارت فنی سازمان چای کشورانجام می شود ، زیرا حدود 50% از باغ های چای سن بوته های بالای 70 سال هستند و جوانسازی درچنین باغاهائی از ضروریات محسوب می شود.
کارشناس ارشد باغ چای کشور با اشاره به اینکه قبل از طرح اصلاح ساختار چای وانحلال سازمان،سطح زیر کشت باغهای چای حدود 32 هزار هکتار بوده است،گفت:به علت بی توجهی ورهاسازی چای در دهه 80 حدود 12 هزار هکتار آن از چرخه تولیدخارج شده است.
وی با اشاره به اینکه 4 هزار هکتار تغییر کاربری و8هزار هکتار رهاسازی شده تاکید کرد:یکی از راه های برون رفت از این وضعیت احیاء دوباره باغهای رها شده است که میتوان حداکثر در مدت زمان 4ساله صورت گیرد.
وی بر رعایت تغذیه بهینه در باغ های چای پس از انجام آزمون های خاکشناسی جهت ارائه توصیه کودی مناسب و تحویل کود از طریق تعاونی های چایکاران ویامجتمع های باغ وکارخانه به چایکاران در فصل زمستان اشاره کرد و افزود:جهت حمایت چایکاران بهای کود بصورت مساعده باشد بطوریکه درسال بهره برداری بعد از بهای برگ سبز تحویلی بصورت اقساط کسر شود.
چاههای متروکه باغات چای باید احیاء شوند
مشاور فنی سازمان چای کشور بر توسعه روشهای نوین آبیاری نیز تاکید کرد و گفت:حدود 15 سال قبل ، 5500 هکتار آبیاری قابل استفاده در باغ های چای داشتیم که متاسفانه به علت بیتوجهی به این امر مهم در حال حاضر فقط 300 هکتار در باغ های چای آبیاری داریم. با یک برنامه ریزی دقیق میشود چاه های متروکه را احیاء ودرصورتیکه آب منطقه ای اجازه دهد میتوانیم چاه های جدیدی را احداث کنیم.
وی ادامه داد:باتوسعه آبیاری در باغ های چای حداقل عملکرد دوبرابر شده وچای کیفی تولید میشود.
عبدالله میرحسینی مقدم با بیان اینکه باتوجه به هزینه های بالای خاک ورزی چاره ای جزء کاربرد ماشین های کشاورزی در باغ نداریم،گفت:خوشبختانه در حال حاضر در سطوح کم در باغ های چای غرب گیلان عملیاتی شده و بایستی این امر را رواج داد تا ازطریق خاک ورزی حداقل زمینه افزایش 20- 15% محصول چای را فراهم آوریم.
وی برتوسعه مکانیزاسیون در باغ های چای تاکید کرد و افزود:با توجه به هزینه بالای داشت وبرداشت در باغ ها چای اصلاح روش های برداشت ( استفاده از ماشین های هرس وبرگچین ) وفرمدهی بوتههای چای برای بهرهمندی از مکانیزاسیون میتواند روش مناسبی برای کاهش هزینه وزمان برداشت خصوصاً در زمان کاشت وبرداشت برنج باشد.
15دصد از باغات چای ایران مکانیزه هستند
مشاور فنی سازمان چای کشور تصریح کرد:درحال حاضر حدود 15% از باغ های چای شمال کشور بصورت نیمه مکانیزه ومکانیزه هستند و در یک برنامه مدون حداکثردر مدت 10 ساله، میتوان حدود 70% در باغ های چای را مکانیزه کرد که البته نیاز به حمایت مالی دارد.
در ایـن خصوص صندوق چای میتواند بصورت تشکل تعاونی مکانیزاسیون و یا مجتمع های باغ وکارخانه این امر مهم را عملیاتی کنیم.
وی افزود:همزمان با تغییر روش برداشت و توجه به انجام عملیات به زراعی در باغ های چای شمال کشور حداقل در یک برنامه زمانی کوتاه مدت پنج ساله میتوان در سطح همین باغهای موجود ( 20 هزار هکتاری) حدود 50% افزایش عملکرد را بالابرد و یعنی اجرائی کردن اقتصاد مقاومتی.