حسین راغ آرا در گفتوگو با ایسنا اظهار کرد: گیاه دیوخار یا آسه، پیل زهره، فیل زهرج و حضض مکی گیاه دارویی مفیدی است که در آسیای شرقی میروید و خواص بسیاری دارد.
وی با بیان اینکه دیوخار درخت یا درختچهای است خزان پذیر که تا ۴ متر نیز رشد میکند، افزود: گلدهی از ماه خرداد تا مرداد بوده و رسیدن بذر از ماه مرداد تا مهر انجام میپذیرد.
مدیر مرکز خدمات تخصصی گیاهان دارویی استراتژیک خراسان جنوبی با بیان اینکه گل دوجنسی و گرده افشانی به وسیله حشرات از جمله زنبورها صورت میگیرد، اظهار کرد: برگهای این گیاه نیزهای شکل یا تخم مرغی شکل بوده که به صورت متناوب بر روی شاخهها قرار دارند.
راغ آرا ادامه داد: گلها در گروههای یک تا سه تایی رشد میکنند؛ کاسه گل زنگولهای شکل یا لولهای شکل و به رنگ ارغوانی روشن به عرض 9 تا 14 میلیمتر بوده و دارای 5 یا 6 لوب کوتاه است.
وی با بیان اینکه میوهها از نوع ستهای و به رنگ قرمز – نارنجی است، افزود: تعداد بذرها در هر میوه متفاوت بوده و به کولتیوار و اندازه میوه بستگی دارد که بین 10 تا 60 عدد بذر متغیر است.
مدیر مرکز خدمات تخصصی گیاهان دارویی استراتژیک خراسان جنوبی بیان کرد: این گیاه در خاک رسی، شنی و لومی با زهکش خوب رشد میکند و رشد آن در خاکهای بسیار فقیر نیز امکانپذیر است.
راغ آرا با اشاره به فواید این گیاه، افزود: این گیاه دارویی برای رفع ورمهای داخلی، درد کبد، یرقان مفید بوده و برای التیام شکم روش از آن استفاده میشود.
وی با بیان اینکه در بیماری بواسیر، زخم مجاری ادراری، التهاب و احساس عطش از آن استفاده میشود، تصریح کرد: برای رفع سستی لثهها مفید است، برای رفع ورم حلق کاربرد داشته و ضد سرطان، مدر و مسهل است.
مدیر مرکز خدمات تخصصی گیاهان دارویی استراتژیک خراسان جنوبی اظهار کرد: این گیاه، خواب آور، خلط آور و ضدتشنج بوده و برای درمان سیاه سرفه موثر است.
مقدار مصرف
راغ آرا یادآور شد: مقدار مصرف آن دو تا چهار گرم به صورت دم کرده در 24 ساعت است و برای تهیه دم کرده آن از دو تا چهار گرم گیاه خشک در نصف لیوان آب جوش به مدت 10 دقیقه استفاده میشود.
گیاهان دارویی ذخایر ارزشمند خراسان جنوبی بشمار میروند که علاوه بر حفاظت و احیاء، بهرهبرداری صحیح از آن در عرصههای منابع طبیعی، سبب بهبود سطح سلامت و ارتقاء کیفیت زندگی مردم میشود. در حال حاضر در خراسان جنوبی ۱۵۰۰ گونه گیاهی شناسایی شده که از این تعداد ۸۰۰ گونه گیاهی مفید تولید میشود که باید در زمینه فراوری این گیاهان سرمایهگذاری شود.
انتهای پیام