به گزارش ایسنا، بی تردید بدون مشارکت جدی زنان در عرصه های مختلف اقتصادی و اجتماعی توسعه پایدار محقق نمی شود. خوشبختانه طی سالهای گذشته حضور زنان در بازار کار و فعالیتهای اقتصادی پررنگ بوده و سهم زنان در مشارکتهای اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی افزایش داشته است.
پیش از انقلاب تنها ۶ درصد فارغ التحصیلان را زنان تشکیل می دادند در حالی که امروز این رقم به ۴۵ درصد رسیده است به نحوی که در گذشته حدود یک درصد کرسی استادی دانشگاهها به زنان اختصاص داشت ولی امروز این رقم به ۲۰ درصد افزایش یافته است.
به گفته وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی، نرخ مشارکت اقتصادی زنان در گذشته ۳ درصد بود که این رقم با افزایش ۵ برابری به حدود ۱۵ درصد در حال حاضر رسیده که اگرچه تا نقطه مطلوب فاصله داریم اما رقم خوبی است.
شریعتمداری بهره مندی از مشارکت زنان نخبه و جامعه زنان در بخش های مختلف کشور را ضروری دانسته و بر لزوم توانمندسازی زنان در سایر حوزه ها، حمایت از کارآفرینان زن و مشارکت دادن زنان در حوزه های مدیریتی به صورت سیستماتیک تاکید دارد.
در میان بخشهای اقتصادی، سهم شاغلان بخش خدمات نسبت به سایر بخشها بیشتر است و بررسی ها نشان می دهد که در بخش خدمات، سهم اشتغال زنان بیش از ۵۰ درصد و بیشتر از سهم مردان است که از رشد بالای سهم اشتغال زنان در این بخش حکایت دارد.
مطابق نتایج طرح آمارگیری نیروی کار مرکز آمار در زمستان ۱۳۹۸، بررسی نرخ مشارکت اقتصادی جمعیت ۱۵ ساله و بیشتر نشان می دهد که نرخ مشارکت اقتصادی در بین زنان نسبت به مردان و در نقاط شهری نسبت به نقاط روستایی کمتر بوده است.
تهمینه دانیالی ـ مشاور امور بانوان اتاق تعاون ـ در گفت وگو با ایسنا می گوید: آمارها نشان می دهد که در سال ۱۳۹۹ بیش از یک میلیون نفر بیکار شده اند که حدود یک سوم آنها را بانوان تشکیل می دهند.
او معتقد است: علیرغم آنکه طبق آمارها تمایل به اشتغال و استقلال در میان بانوان به ویژه بانوان تحصیلکرده روبه افزایش است ولی در حال حاضر تنها ۳ درصد مدیریت کشور در دست بانوان است و میزان مشارکت اقتصادی زنان از ۱۶ درصد به ۱۳ درصد کاهش یافته است.
به گفته مشاور امور بانوان اتاق تعاون، فراهم کردن امکان مشارکت آحاد جامعه به ویژه زنان به عنوان نیمی از جمعیت فعال کشور در فعالیتهای اقتصادی و اجتماعی از جمله اهداف مهم و اساسی تعاونیها به منظور دستیابی به توسعه همهجانبه و پایدار کشور به شمار می رود.
با وجود آنکه نرخ مشارکت زنان در برخی سالها کاهش داشته اما در مجموع آمارها از بهبود نرخ مشارکت رسمی زنان در اقتصاد خبر می دهد که موجب شده تا سهم زنان از پوشش حمایتهای اجتماعی و بیمه تامین اجتماعی بالا برود. با وجود آنکه نرخ مشارکت زنان در برخی سالها کاهش داشته اما در مجموع آمارها از بهبود نرخ مشارکت رسمی زنان در اقتصاد خبر می دهند که موجب شده تا سهم زنان از پوشش حمایتهای اجتماعی و بیمه تامین اجتماعی بالا برود.
به گفته مشاور امور زنان و خانواده وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی، سهم زنان بیمه شده سازمان تامین اجتماعی به عنوان نماد بازار کار رسمی که ۸۲ درصد کل بیمه شدگان کشور تحت پوشش این سازمان هستند، از ۱۸.۹ درصد در سال ۱۳۹۲ به ۲۰.۳ درصد تا پایان شهریور ۱۳۹۹ افزایش یافته و نشان دهنده افزایش سهم زنان در بازار کار رسمی است.
او معتقد است نرخ مشارکت اقتصادی زنان در سال های اخیر همواره صعودی بوده و می گوید: این نرخ از ۱۳.۴ درصد در سال ۱۳۹۲ به ۱۵.۵ درصد در سال ۱۳۹۸ ارتقاء یافته اما در نیمه اول سال ۱۳۹۹ به دلیل شیوع ویروس کرونا به ۱۴.۱ درصد کاهش یافته است.
به گفته کارشناسان، ترجیح برخی کارفرمایان برای تعدیل نیروی کار زن یکی از علل کاهش بیشتر اشتغال زنان نسبت به مردان به ویژه در دوران کرونا بوده و کارفرمایان از این جهت که مردان مسئول تامین معیشت خانوار به شمار می روند، ترجیح می دهند در زمان رکود، تعدیل زنان را در اولویت قرار دهند.
به گزارش ایسنا، در حال حاضر به واسطه قوانین کشور شرایط خوبی برای کار و اشتغال زنان فراهم شده است و بهره مندی زنان از شرایط مناسب کار و دستمزد، علاوه بر افزایش آمار اشتغال و مشارکت زنان در جامعه، به بهبود وضع معیشت و افزایش تعداد بیمه شدگان زن منجر خواهد شد.
انتهای پیام