به گزارش ایسنا، در ابتدای این نشست سه تن از اعضای هیئت نمایندگان اتاق بازرگانی تهران به بیان دغدغهها و نگرانیهای خود درباره وضعیت اقتصادی کشور در شرایط فعلی پرداختند و تغییر در برخی سیاستهای اجرایی دولت را خواستار شدند.
هاله حامدی فر – نایب رییس کمیسیون اقتصاد سلامت اتاق بازرگانی تهران – به عنوان یکی از سخنرانان ابتدایی نشست از نگرانیهای بخش خصوصی در حوزه دارو گفت.
او با بیان این که بخش خصوصی همچنان با معضل تخصیص ارز ۴۲۰۰ تومانی مواجهه است بیان کرد: مشکل اصلی ما مربوط به دو نرخی یا چند نرخی بودن نرخ ارز است. ارز دولتی باعث ایجاد یارانه و فساد می شود و دسترسی به آن برای بسیاری از فعالان حوزه دارو دشوار است.
عضو اتاق بازرگانی تهران با بیان این که در سه ماه پایانی سال جاری تامین ارز برای دارو با کمبود جدی مواجه شده است توضیح داد: متاسفانه دپوی مواد اولیه تولید دارو در کشور بسیار پایین آمده و این در حالی است که ۹۷ درصد داروی مصرفی کشور در داخل کشور تولید می شود و تامین مواد اولیه برای دارو در این زمینه اهمیت بسیار جدی دارد.
حامدی فرد ادامه داد: متاسفانه با پرداخت یارانه غیر مستقیم تعدادی از کسانی که قصد دارند از این فضا سوءاستفاده کنند، به عرصه وارد شده و نیازمندان واقعی از آن محروم می شوند. این د رحالی است که بخش خصوصی بارها اعلام کرده که باید به جای یک یارانه غیر مستقیم فضای تولید واقعی شود و اقشار کم در آمد به شکل مستقیم از دولت حمایتهای لازم را دریافت کنند.
فرصت طلایی افزایش قیمت ارز برای بالا بردن صادرات را از دست دادیم
محمدرضا طلایی و افشین کلاهی نیز دیگر اعضای هیئت نمایندگان اتاق تهران بودند که در این نشست صحبت کردند و پس از آن نوبت به مسعود خوانساری رییس اتاق بازرگانی تهران رسید تا به بیان برخی دغدغههای بخش خصوصی بپردازد. بخش مهمی از صحبتهای او، به موضوع ارز و سرنوشت قیمت دلار اختصاص داشت.
خوانساری بیان کرد: موضوع قیمت ارز و نقش آفرینی آن در صادرات اهمیت بسیار زیادی در آینده اقتصادی کشور دارد. برای مثال آمریکا برای واردات کالاهای چینی تعرفه وضع کرد اما چین با کاهش ارزش پول ملی خود توانست بازار صادراتی را حفظ کرده و از صدمه به تجارتش جلوگیری کند.
وی با بیان این که ایران فرصت طلایی افزایش قیمت ارز برای بالا بردن صادرات را از دست داده است بیان کرد: ما باید این سوال را بپرسیم که چرا با وجود چهار برابر شدن قیمت ارز، صادرات ما نه تنها افزایش نیافت که حتی در برخی ماه ها روند کاهشی نیز پیدا کرد. البته مسائل مربوط به تحریم و محدودیتهای اقتصاد ایران نیز مطرح است اما نباید فراموش کرد که از فرصت افزایش نرخ ارز استفاده نکردیم.
رئیس اتاق بازرگانی تهران ادامه داد: تا سال ۱۳۹۷ میزان صادرات کشور یک افزایش منطقی را تجربه می کرد اما پس از آن با جهش قیمت ارز، چالشهای زیادی در حوزه صادرات و تجارت ایجاد شد و با توجه به نبود مدیریت دقیق، نه تنها نرخ ارز باعث افزایش صادرات نشد که ما شاهد کاهش آن نیز بودیم.
خوانساری با اشاره به کاهش دوباره نرخ ارز در روزهای گذشته بیان کرد: این که دولت بگوید قصد دارد نرخ ارز را کاهش دهد و این خبر را ناگهانی مطرح کند بار دیگر شرایط صادر کنندگان را برهم خواهد ریخت. صادرکننده نیاز به ثباتی دارد که در دل آن بداند ارز را با چه قیمتی دریافت می کند و پس از صادرات کالا نرخ تبدیل ارز چقدر خواهد بود. وقتی هر روز این نرخ تغییر می کند، صادر کننده هیچ چشم اندازی از آینده ندارد و به همین دلیل انگیزه اش برای ادامه کار کاهش پیدا می کند.
آغاز تجارت آزاد میان ایران و اوراسیا از سال ۱۴۰۱
پس از خوانساری نوبت به حمیدرضا زادبوم – رییس سازمان توسعه تجارت – رسید که به بیان آخرین برنامههای این سازمان در مسیر دست یابی به موافقت نامههای تجارت آزاد بپردازد. مهمترین خبر ارائه شده از سوی او به پیگیری آغاز تجارت آزاد میان ایران و اوراسیا اختصاص داشت.
وی درباره مختصات این اتحادیه اقتصادی بیان کرد: طرح تاسیس این اتحادیه برای نخستین بار در سال ۱۳۹۴ مطرح شد اما کار بر روی آن حدود دو دهه بعد به انجام رسید و تعدادی از کشورهای منطقه به عضویت آن درآمدند. در حال حاضر میزان تجارت اوراسیا با سایر کشورهای جهان ۸۵۰ میلیارد دلار است که نشان دهنده وسعت عملکرد این اتحادیه به شمار می رود.
رئیس سازمان توسعه تجارت با اشاره به بهبود سطح تجارت مستقیم ایران با اوراسیا از ابتدای امسال توضیح داد: براساس آمارهای اوراسیا میزان تجارت مشترک میان دو طرف دو درصد رشد کرده است. ما جزو اولین کشورهای بودیم که برای ورود به اوراسیا مذاکرات خود را آغاز کردیم که این مذاکرات در آبان سال گذشته به نتیجه رسید و بهبود سطح تجارت مشترک نتیجه این توافق است.
زادبوم خاطرنشان کرد: البته این عضویت در یک فرآیند سه ساله کلید خورده و در صورت موفقیت آمیز بودن مذاکرات، از آبان ۱۴۰۱ تجارت آزاد میان ایران و اوراسیا کلید خواهد خورد.
نقاط قوت ایران برای مواجهه با آمریکا
حمیدرضا آصفی – دیپلمات سابق ایران – نیز دیگر مهمان این نشست بود که به بررسی تحولات برجام و آینده اقتصادی ایران در دولت بایدن پرداخت.
او با اشاره به اینکه ترامپ فشار حداکثری را در ارتباط با ایران در دستورکار قرار داده بود و بایدن، دیپلماسی و تحریم را به صورت توامان دنبال خواهد کرد، ادامه داد: بایدن اجماعسازی حداکثری را در مورد ایران پیگیری میکند. در عین حال، بررسی تیم سیاسی و امنیتی او نشان میدهد که رئیسجمهور جدید آمریکا ضمن استفاده حداکثری از افراد باسابقه در تیم اوباما، تیمی را برگزیده است که بیش از تیم ترامپ، متمایل به رژیم غاصب اسرائیل است. از این رو به نظر میرسد، بایدن به راحتی، نسبت به احیای برجام اقدام نکند.
آصفی در ادامه، عملکرد اروپا را در برابر بازگشت بایدن به برجام، بازدارنده خواند و گفت: از زمانی که برجام به امضا رسیده، شرایط ایران، آمریکا و منطقه تغییر کرده است؛ برای مثال، ترکیه به سوی عادیسازی روابط با کشورهای منطقه گام برداشته و در عین حال، قطر و عربستان نیز تغییراتی در روابط خود ایجاد کردهاند. بنابراین به نظر میرسد، بایدن در ارتباط با ایران، به تنهایی تصمیم نخواهد گرفت؛ در واقع، حل و فصل این مساله به سادگی که برخی تصور میکنند، نیست.
این دیپلمات سابق وزارت امور خارجه، بر این باور است که یکی از نقاط قوت ایران برای مواجهه با آمریکا توسعه روابط منطقهای با کشورهای همسایه و همچنین تقویت همکاریها با کشورهایی نظیر چین و روسیه خواهد بود که در این حوزه اتاقهای بازرگانی و فعالان اقتصادی میتوانند نقش بسزایی ایفا کنند.
در بخش پایانی این نشست نیز تعدادی از اعضای اتاق بازرگانی تهران با بیان تذکرات خود به موضوعاتی چون قیمت گذاری فولاد، قیمت گذاری دستوری و ضرورت پایبندی به قانون پرداختند.
نشست بعدی هیئت نمایندگان اتاق بازرگانی تهران در بهمن ماه برگزار خواهد شد.
انتهای پیام