علی خالقنیا در گفتوگو با ایسنا، در خصوص تاثیر ثبات اقتصادی بر بهبود وضعیت اظهار کرد: برای وضعیت خوب اقتصادی چند پارامتر مورد نیاز بوده که یکی از آنها ثبات است. به طور مثال اگر قیمت ارز ۲۵ یا ۲۷ هزار تومان است، این میزان باید ثابت باشد تا بتوان برای آن برنامهریزی کرد. ما در دوره اول ریاستجمهوری آقای روحانی به طور نسبی این ثبات را داشتیم. برای ایجاد ثبات باید تورم مهار شود.
وی افزود: پارامتر دیگر درآمد سرانه و افراد خانوار بوده که با تولید ارتباط دارد، هرچه تولید افزایش یابد، اشتغال و سطح درآمدی مردم رشد پیدا کرده و از طرفی افزایش تولید تاحدی به مهار تورم کمک میکند.
این کارشناس اقتصادی در خصوص لزوم افزایش وضعیت معیشتی گفت: افزایش درآمد سرانه و بهتر شدن وضعیت معیشتی مردم به دو پارامتر کار و دولت بستگی دارد، بنابراین لازم است در کنار تقویت تولید، دولت پول داشته و سیاستهایش درست باشد تا به طور کلی بتواند مشکل معیشت را برطرف کند.
هر ماه در ایران رقم بسیار بزرگی خلق پول جدید بدون پشتوانه کالایی صورت میگیرد
خالقنیا خاطرنشان کرد: در حال حاضر مهمترین مشکل ما در زمینه تورم، خلق نقدینگی است. متاسفانه هر ماه در ایران رقم بسیار بزرگی خلق پول جدید صورت میگیرد که پشتوانه کالایی برای آن وجود ندارد.
وی با اشاره به مشکلات تامین کالا در کشور تصریح کرد: مشکلی که در تامین کالا در کشور وجود دارد این است که اولا گاهی تولید ما دچار نقصهایی میشود و دوم اینکه واردات ما مشکل دارد. به طور مثال در بازار خودرو، دلیل قیمتهای عجیب و غریب فعلی و حباب در این بازار تنها این است که خودرو وارد نمیشود و اگر خودرو به میزانی که مورد نیاز است، وارد بازار شود، پول برای سرمایهگذاری وارد این بازار نخواهد شد و قیمتها به تعادل خواهد رسید.
این کارشناس اقتصادی ادامه داد: در همه این موارد آن چیزی که تاثیر زیادی در ایجاد ارتباط اقتصادی بین کشور ما و سایر کشورها دارد، پول دولت است. پول دولت وابستگی شدیدی به فروش نفت دارد و فروش نفت نیز وابسته به سیاستهایی است که آمریکا بر سایر کشورها تحمیل میکند و در این حوزه ارتباطی میان سیاست ما و آمریکا وجود دارد.
خالقنیا در خصوص لزوم ایجاد امنیت سرمایهگذاری در کشور عنوان کرد: سرمایهگذاری به ثبات و امنیت نیاز داد. زمانی که ما با یک ابرقدرت درگیری سیاسی و اقتصادی داریم، امنیت سرمایهگذاری حتی در داخل کشور از بین میرود، به طور مثال در داخل شهر مشهد افرادی وجود دارند که دارای سرمایههای هنگفتی هستند اما به دلیل ساختار امنیت کشور تمام تلاش خود را برای بردن پول به خارج از کشور و سرمایهگذاری در کشورهایی مانند قطر، عمان، دبی و... میکنند.
قطعا با حضور بایدن وضعیت برای ما تغییر پیدا خواهد کرد
وی در خصوص وابستگی کشور به نتیجه انتخابات آمریکا بیان کرد: کشور ما به انتخابات آمریکا وابسته بوده و این تصور و هیجان عامیانه درست است. قطعا با حضور بایدن وضعیت برای ما تغییر پیدا خواهد کرد، زیرا ساختار تفکر هر یک از این افراد در حزب خود متفاوت است، همانطور که سیاست اوباما با ترامپ تفاوت داشت و اوباما با نگاه مذاکره و دادن امتیازاتی به ایران و از آن طرف اخذ امتیازات دیگری اعم از کنترل ساختار موشکی و هستهای ایران، روی کار آمد و روی ساختار موشکی کنترلی ایجاد نکرد اما در زمینه هستهای امتیازاتی به این کشور داده شد.
این کارشناس اقتصادی اضافه کرد: با روی کار آمدن ترامپ، برجام پاره شد، امتیازاتی که به ایران داد، بسیار کمتر بود و وارد مذاکره با ایران نشد. ترامپ با هدف امتیاز دادن نیامد و سعی داشت تا به قدری فشار را زیاد کند که ایران حاضر شود تنها برای کاهش فشار، تمام امتیازات به آمریکا داده شود.
خالقنیا خاطرنشان کرد: با تغییر ریاستجمهوری ترامپ به بایدن، شاید بایدن راه اوباما که همحزب او است را ادامه دهد، احتمال این موضوع بالا است و از این نگاه، شاید نقطه امیدی باشد تا آنها با اخذ و گرفتن امتیازاتی بازگردند، ما بتوانیم نفت خود را بفروشیم و سرمایهگذار خارجی بگیریم اما ما هیچگاه به دوران ریاستجمهوری اوباما بازنخواهیم گشت.
وی افزود: چند مشکل بزرگ در راه رسیدن به دوران ریاستجمهوری اوباما وجود دارد، اول اینکه اعتمادها سلب شده، اعتماد قبلی باز نخواهد گشت و حتی در خوشبینانهترین حالت که بایدن نیز امتیازاتی به کشور ما بدهد و ما نیز با توجه به شرایط خاص کشور و این موضوع که مدت زمان زیادی تا پایان دوره ریاستجمهوری آقای روحانی باقی نمانده، مذاکرهای طولانی در پیش خواهیم داشت.
این کارشناس اقتصادی ادامه داد: شرایط به زمان ریاست جمهوری اوباما باز نخواهد گشت، اما میتواند در دوره ریاست بایدن بهبود یابد. نگاه ترامپ، نگاه کنترل در عین دخالتهایی داخل سیستم جمهوری اسلامی بود و آنان ساختار حکومت فعلی را نمیپسندیدند. در مقابل نگاه بایدن و اوباما، نگاهی کنترلی است و این نگاه میتواند امتیازاتی به کشور ما بدهد.
برای بهبود وضعیت اقتصادی باید در ابتدای کار ساختار داخلی اصلاح شود
خالقنیا در خصوص لزوم اصلاح ساختار داخلی گفت: نیاز است تا نگاهی خوشبینانه نداشته نباشیم. برای بهبود وضعیت اقتصادی باید در ابتداء کار ساختار داخلی اصلاح شود، اما بدون ارتباط با خارج از کشور و کسب درآمد دولت نیز کاری انجام نخواهد شد. ۵۰ درصد درآمد دولت از فروش نفت حاصل میشود که میزان زیادی است و وقتی این میزان از دست میرود، در ۵۰ درصد درآمد داخلی نیز خلل وارد میشود.
وی با اشاره به تاثیر انتخابات آمریکا بر تمامی جهان تصریح کرد: انتخابات آمریکا تنها بر کشور ما تاثیرگذار نیست بلکه روی کشورهایی مانند چین، روسیه و... نیز تاثیر میگذارد. آمریکا یک ابرقدرت بوده و حدود ۲۴ درصد اقتصاد دنیا در دست این کشور است. در بسیاری از محصولات، آمریکا بزرگترین مصرفکننده و در برخی دیگر بزرگترین تولیدکننده است و ساختاری مانند ساختار چین دارد.
این کارشناس اقتصادی اضافه کرد: تفاوتی که آمریکا با چین دارد، در دخالت است. چین هیچگاه به دنبال هدایت و مدیریت دنیا نیست اما آمریکا در کنار قدرت خود، به دنبال هدایت جهان نیز هست، بنابراین سیاستهای آمریکا بر تمام جهان اعم از چین، اروپا و... نیز تاثیرگذار خواهد بود.
خالقنیا خاطرنشان کرد: آمریکا ثبات سیاسی دارد، اما به هر حال تغییر یک رئیسجمهور، نگرشها را تغییر خواهد داد. سیاستهایی کلی مانند حمایت از اسرائیل و یا جنگ با ساختار ایران در این کشور وجود دارد و این سیاستها تغییر نخواهد کرد، اما اینکه تا چه حد برای مثال از اسرائیل حمایت میشود و یا درگیر جنگ با ایران خواهد شد، بسته به تفکر هر رئیسجمهور متفاوت خواهد بود.
وی در خصوص تغییر سیاستهای جزئی با تغییر رئیسجمهور بیان کرد: سیاست کلی ما در ایران نیز روشن است و ما نیز در بحثهای کلی ثبات سیاسی داریم، به طور مثال سیاست ما این است که نمیتوانیم با آآمریکا وارد مذاکره شویم، اما تغییر یک رئیسجمهور میتواند سیاستها و برخوردها را تغییر دهد.
بهبود شرایط اقتصادی قطعا از داخل کشور شروع خواهد شد
این کارشناس اقتصادی با اشاره به تاثیر بیشتر بهبود وضعیت داخلی نسبت به خارجی تصریح کرد: بهبود شرایط اقتصادی قطعا از داخل کشور شروع خواهد شد و بزرگترین مشکل کشور در مدیریت آن است. مدیریت داخل میتواند کاری کند که حتی با وجود تمامی تحریمها، بتوانیم زندگی خوبی داشته باشیم. باید اصلاحاتی عمقی در خصوص مدیریت انجام شود. در خصوص اصلاح مدیریتی، ما با وجود جنگ خارجی نیز میتوانیم وضعیت بسیار بهتری داشته باشیم.
انتهای پیام