ابوالفضل صادقی نژاد به مناسبت 14 آبان روز فرهنگ عمومی اظهار کرد: فرهنگ عمومی به معنای فرهنگ جامع و گستردهای است که در بین افراد جامعه رایج است و دربردارنده حوزهای از اعتقادات، امور ارزشی، جلوههای احساسگرا و هنجارهایی است که الزامات اجتماعی به شکل غیر رسمی، حامی آنهاست و کلیت جامعه، نه تنها آنها را باور میکند بلکه مورد آموزش رفتاری اجتماع نیز قرار میگیرد.
وی با بیان اینکه فرهنگ، یک ساختار نمایه شدهی پنهان در روح و کالبد اجتماع است و گاهی علیرغم سادگی، فراموش میشود ادامه داد: فرهنگ در اصالتهای اعتقادی ریشه داشته و در رهگذر تاریخ ساخته و پرداخته میشود. فرهنگ، ماهیتی پیچیده و روان در جامعه دارد که با تمام سادگی، سخت اجرا میشود و نیز گاهی با تمام سختی، نمیتوان کنه آن را عملیاتی کرد.
معاون فرهنگی و رسانه ای اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان گفت: فرهنگ به اعتبار هر قوم و قبیله، تعریفی دارد که تجمیع آن را سخت میکند لذا باید با بخشی از باورهای دینی و رفتاری منطبق با ذات عاقلانه به نقاط مشترکی رسید که با آنها بتوان منش ملی یک ملت را معرفی کرد که این مجموعه، فرهنگ عمومی خواهد بود و رعایت آنها، جامعه را به سوی سعادت رهنمون میشود.
وی با بیان اینکه فرهنگ عمومی جامعه یک گسترهی دانایی عمومی مورد اقبال بسیاری از اهالی جامعه است افزود: این فرهنگ مورد احترام ذاتی قرار دارد و بدون حضور ضابط و یا هر رابطی به شکل اصولی مورد احترام است و همگان در مقابل آن سر تعظیم فرود میآورند مگر ساختارشکنان حاضر در جامعه که مثل هر هنجارشکنی دیگر میتوانند این رابطهی گران را به سخره بگیرند که بیگمان این دسته را از محوریت بحث خارج میسازیم.
صادقی نژاد تصریح کرد: فرهنگ عمومی را میتوان در حکم مویرگهای خونرسان به اجزا جامعه دانست که به همان اعتبار، حیات اجتماعی را تامین میکنند و در نظام ساختاری، همگان مسئول تامین سلامت اجتماعی از طریق حفظ این شبکه گسترده فرهنگی هستند.
وی با اشاره به اینکه احترام به فرهنگ عمومی، حال جوامع را خوب میسازد اظهار کرد: اصول رفتار اجتماعی منطبق با فرهنگ عمومی، ممکن است در جامعه، رویتی نباشد ولی مورد احترام همگان است و نیز ممکن است اصول فرهنگی بنا به شرایط خاص اجتماعی، کمرنگ و پررنگ شود ولی هرگز محو نمیشود و البته تابع شرایط زمانی ممکن است در گذر زمان تغییر کند ولی اصالت خود را در دل تاریخ هم شده، پنهان و حفظ میکند.
این پژوهشگر معتقد است که فرهنگ عمومی مثل هوا از ضرورتهای زندگی است البته در مثال بهتر حکم آب و ماهی را دارد زیرا اگر از ماهی سراغ آب را بگیرید شاید قدرت نشان دادن آن را نداشته باشد لذا فرهنگ شاید دیده نشود ولی زیرساختی محترم است که همگان میدانند بقای سلامت اجتماعی وابسته به آن است.
وی با بیان اینکه فرهنگ عمومی، ریشه در دامنه وسیع اعتقادی دارد اضافه کرد: به همین دلیل رئیس شورای فرهنگ عمومی یک شهر در تولیت و توجه امام جمعه است و مدیر فرهنگی هر شهر نیز دبیر جلسات شورای فرهنگ عمومی است تا رابطه دین و رفتار اجتماعی در قالب هنجارهای مورد احترام به شکل توامان مورد توجه مسئولان و مورد عنایت شهروندان باشد.
این فعال فرهنگی ادامه داد: فرهنگ عمومی در تمامی شئونات زندگی تاثیر داشته و حضور متعالی آن میتواند با تصحیح رفتار اجتماعی در خدمت توسعه هنجارها بوده و با احترام جامعه به فرهنگ عمومی، میتوانیم به تعالی فرهنگی امیدوار باشیم.
وی با اشاره به نامگذاری 14آبان به عنوان روز فرهنگ عمومی گفت: 14آبان ماه 1387 سرآغاز تعیین نام روزی بود تا به اعتبار آن فرهنگ عمومی مورد توجه ویژه قرار گیرد لذا طی سالهای اخیر این روز را به نام فرهنگ عمومی که همان موعد تعهد رفتاری ما به هنجارهای ملی و مذهبی، وابسته به سعادت اجتماعی است مورد التفات خاص قرار دادهایم و این روز به اعتبار فرهنگ که شالوده رفتار سامان یافته اجتماعی است مورد احترام ماست.
انتهای پیام