دکتر سید محمد جواد ساداتی در برنامه زنده اینستاگرامی انجمن علمی حقوق دانشگاه فردوسی مشهد در خصوص مهارتهای لازم برای دانشجویان کارشناسی حقوق اظهار کرد: دانشجویان در دوره کارشناسی باید به مسائلی برسند که حس مثبت به آنها منتقل میکند و باید به مهارتهایی نیز دست پیدا کنند. دانشجویان باید در دوره کارشناسی تا آنجایی که میتوانند در دوره آموزش قوی عمل کنند و درس خود را کامل بخوانند تا معدل مناسب و خوبی کسب کنند. اگر دانشجویان حقوق معدل خود را ۱۷ به بالا نگه دارند، کفایت میکند. با قاطعیت مطرح میکنم که در هیچ جایی از ایران استانداردهای جدی علمی و سختگیرانه دانشگاه فردوسی مشهد در جذب اعضای هیات علمی وجود ندارد و برای این دانشگاه معدل ۱۷ به بالا مهم است. همچنین برای عضویت در بنیاد نخبگان و استفاده از تسهیلات نظام وظیفه هم معدل ۱۷ ذکر شده است.
وی تصریح کرد: بنابراین دانشجویان در اولین گام باید معدل خود را نزدیک به ۱۷ نگه دارند و اصلا خود را درگیر مسابقه نمره نکنند. دانشجویان سعی کنند تا آنجایی که میتوانند در دوره کارشناسی مهارتها و سطح آموزشی خود را از طریق خواندن کتاب افزایش دهند. یادگیری مهارتهایی که مستقیم به آموزش مرتبط است و در آینده فرد را متمایز میکند مانند یادگیری زبان انگلیسی در دوره کارشناسی است که باید در سطح بالا نگه دارید.
عضو هیات علمی گروه حقوق کیفری و جرم شناسی دانشگاه فردوسی مشهد افزود: دانشجویان سعی کنند در دوره کارشناسی، دورنمایی از اهدافی که در آینده برای خود دارند را ترسیم کنند؛ به عنوان مثال در این دوره به نتیجه برسید که میخواهید وکیل، قاضی یا سردفتر باشید و باید تا ترم هفتم اهداف خود را مشخص کنید. ارشد خواندن برای افرادی است که میخواهند کار پژوهشی انجام دهند و افرادی که نمیخواهند پژوهش انجام دهند و برای آنها تولید ثروت مهم است، واقعا خود را معطل ارشد خواندن نکنند و برای این امر مهم حتما با اساتید مشورت کنند.
ساداتی عنوان کرد: افراد براساس اهدافی که برای آینده خود ترسیم میکنند، باید تعیین مسیر کنند؛ به عنوان مثال اگر فردی میخواهد دانشجوی کارشناسی ارشد شود و به جزا علاقه دارد، قطعا باید حوزه مطالعاتی خود را به سمت جزا سوق دهد و اینکه مطالعه کدام درس از اهمیت بیشتری برخوردار است به افراد بستگی دارد که در چه حوزهای علاقه دارند و آن تعیین هدف است که مشخص میکند حوزه مطالعاتی خود را به کدام سمت سوق دهند. اما توصیه میکنم که دانشجویان از هیچ درسی غافل نشوند و سطح معینی از دانش همه دروس را داشته باشند.
وی خاطرنشان کرد: درسهایی در رشته حقوق وجود دارد که دانشجویان باید در این زمینه دانش خود را افزایش دهند و متون حقوقی، حقوق مدنی و حقوق جزا را با جدیت مطالعه کنند زیرا حقوق مدنی و جزا مبانی دارد که اگر یاد گرفته نشود، با خواندن قانون یادگیریها محقق نمیشود. اصول فقه محتوای خشکی دارد اما قوای استدلالی افراد را تقویت میکند و باید حتما یاد گرفته شود.
عضو هیات علمی گروه حقوق کیفری و جرم شناسی دانشگاه فردوسی مشهد بیان کرد: به دانشجویان برای خواندن کتاب جزا پیشنهاد میکنم که نگرش انتقادی و پرخوانی داشته باشند و تمامی کتابهایی که به حقوق جزا مربوط است را مطالعه کنند. سه جلد دکتر اردبیلی و کتابهای جزای دیگر را نیز حتما مطالعه کنند. کتاب دانشجویان نباید سفید باشد و اگر نظری از اساتید در کتاب آمده، حتما نگاه انتقادی داشته باشید که درست یا غلط است و انقادهای خود را یادداشت کنند و با نگرش انتقادی جزء به جزء کتاب را نقد و مطالعه کنند.
وی اضافه کرد: در کنار خود کتاب قانون کیفری را قرار دهید و نظرات فقهی که مثلا در مورد یک ماده قانونی وجود دارد را کنار قانون بنویسید و نظرات افراد مختلف را ذکر کنید. همچنین پیشنهاد میکنم رویههایی که در کشورهای دیگر وجود دارد را در کنار قانون خود بنویسید. این امر باعث میشود که در مجموعهای از انتقادها قرار بگیرید و متوجه میشوید که کدام دقیقتر و صریحتر است.
ساداتی اظهار کرد: در دوره کارشناسی موضوعی که بسیار اهمیت دارد، یادگیری بیشتر است. اگر در کنار درس، کارکردن بتواند به یادگیری فرد کمک کند، خوب است اما اگر تبدیل به کار کردن رسمی شود را توصیه نمیکنم که در زمان درس کار رسمی داشت و باید در این دوره تنها به فکر افزایش مهارتهای علمی باشیم. اگر دانشجو میتواند در کنار درس کارآموزی انجام دهد، اشکال ندارد اما به شرطی که خللی در درس ایجاد نکند.
وی گفت: فعالیتها و حرفههای حقوقی دو طیف هستند ابتدا خدمات فنی مانند وکالت، قضاوت، سردفتری و مشاوران حقوقی میدهند و دیگری فعالیتهای پژوهشی است. اگر دانشجویان به طور کلی به حرفههای فنی علاقه دارند، میتوانند به جز وکالت سراغ قضاوت، سردفتران و مشاوران بروند اما اگر به طور کلی به حرفههای فنی علاقه ندارند به فعالیتهای پژوهشی روی آورند و تکلیف خود را در این دو حوزه مشخص کنند.
عضو هیات علمی گروه حقوق کیفری و جرم شناسی دانشگاه فردوسی مشهد در خصوص انگیزه درس خواندن افزود: نکتهای که دانشجویان برای درس خواندن باید در نظر داشته باشند این است که اکثر ما از طریق خواندن رشته حقوق به موفقیتهای مالی، اجتماعی، فرهنگی و سیاسی دست پیدا خواهیم کرد. اگر در مورد چشماندازی که حقوق در خصوص امکانات، موقعیتها و شغلهای حقوقی که به افراد میدهد، فکر کند میتواند انگیزه خود را برای درس خواندن افزایش دهد. بنابراین حقوق فرصت رسیدن به همه موقعیتها را به افراد میدهد و فکر کردن به این مسائل برای فرد انگیزه ایجاد میکند.
انتهای پیام