کشاورزان خراسان جنوبی با تولید ۹۸ درصد عناب ایران قطب تولید این محصول در کشور را به خود اختصاص دادهاند. مرغوبیت عناب خراسان جنوبی آن قدر زیاد است که دو رقم عناب سیوجان و ماژان ثبت ملی شده است.
کشاورزان سالها و ماهها تلاش میکنند تا درختان عنابشان، محصولی که در کشور حرف اول را میزند، به بار بنشیند. در سوزش سرما برای رسیدگی به درختان شب و روز در باغند و در سوزش گرمای تابستانی شروع به برداشت میکنند.
به گزارش ایسنا، در کوچه باغهای بسیاری از روستاهای این استان که قدم میزنی عطر ناب عناب مشامت را مینوازد و درختانی که دو طرف باغ رخ نمایی میکنند و دوست داری در سبزی و زردی پاییزی درختانش تا انتهای باغ قدم بزنی.
مردمانی که سخاوت را از درختان عنابشان به ارث برده و با وجود مشکلات و دستانی که گویای زحمات یک کشاورز است، هنوز هم دست از رسیدگی به درختان عنابشان برنداشته و صبح تا شب با شوق و ذوق در تلاشند.
هرچند کشاورزان اکنون از روشهای سنتی برداشت فاصله گرفتهاند و با دستگاه این کار را انجام میدهند، اما سختی برداشت را زمانی متوجه میشوی که مجبوری درختان بزرگ عناب را بتکانی و یا عناب را از روی زمینهای خاکی جمعآوری کنی و این برداشت تازه آغاز ماجراست. وقتی با این همه سختی عناب را برداشت میکنی و مجبوری به دست واسطهها آن هم با قیمتی که معلوم نیست برسانی؛ سختی کار کشاورزی بیشتر از همیشه برایت هویدا میشود.
عناب سال گذشته بسیاری از کشاورزان هنوز روی دستشان مانده، چراکه دلشان نیامده دسترنج سالها تلاش خود را به قیمتی که تقریبا مفت است، بفروشند و این به معنای نادیده گرفتن تمام زحمات این دستان است.
پای درددلشان پای درختان عناب که مینشینی میگویند جایی برای نگه داشتن عناب خود ندارند و مجبورند سریعا بفروشند، حتی مقداری را همان پای درخت و در هنگام برداشت. نبود اتحادیه خاص، نبود قیمت مشخص هرساله براساس نرخ تورم و نبود صنایع فرآوری و خام فروشی مشکلاتی است که کشاورزان را درگیر خود کرده، مشکلاتی که انگار نمیخواهند حل شوند.
با اینکه تحقیقات زیادی در حوزه عناب و فرآوری آن در استان شکل گرفته، اما این تحقیقات نیز به دلیل عدم حمایت دیده نشده است؛ اما نباید از نظر دور داشت که همین تحقیقات نجاتدهنده این محصول ناب خراسان جنوبی است چراکه عدم فرآوری و خام فروشی، مشکل اصلی عناب است.
انتهای پیام