دکتر "نوذر نخعی" عصر امروز ۲۱ مهرماه در نشست خبری با اصحاب رسانه به تحلیل وضعیت کنونی اپیدمی کرونا در استان کرمان پرداخت و گفت: از ابتدای شیوع کرونا تا کنون در کشور سه پیک داشتیم و همیشه افزایش فوتیها با ۱۰ روز تاخیر خودش را نشان میدهد یعنی ۱۰ روز بعد از هر پیک شاهد افزایش موارد فوتی ناشی از ابتلا به کرونا بوده ایم.
وی با بیان اینکه پیک سوم کرونا در استان کرمان از اواسط شهریور آغاز و همچنان درگیر آن هستیم، تصریح کرد: در استان کرمان در ابتدای ایپدمی، در حالی فقط یک پیک را تجربه کردیم که در کشور دو پیک تجربه شده بود و دلیل آن را می توان به رعایت خوب مسائل بهداشتی از سوی مردم در ماه های اسفند و فروردین اشاره کرد اما با کمرنگ شدن محدودیتها تعداد مبتلایان به این بیماری روند افزایش پیدا کرد و در این پیک سوم، شیب منحنی مبتلایان و مرگ و میر تندتر شده است.
پیش بینی افزایش موارد بستری و مرگ و میر ناشی از کرونا در پیک سوم
مشاور ارشد رییس دانشگاه علوم پزشکی کرمان با اشاره به تفاوت پیک دوم و سوم کرونا در استان کرمان اظهار کرد: در پیک دوم که در خردادماه آن را تجربه کردیم، تعداد مبتلایان با عدد ۴۰ یا ۵۰ و از جنوب استان آغاز شد اما اکنون این آمار بالای ۱۰۰ نفر و از شمال استان شروع شده است همچنین شیب این پیک تندتر از پیک قبلی بوده لذا پیش بینی می شود در این پیک بیمارستانهای استان شلوغتر، مرگها بیشتر و تعداد بیماران سرپایی نیز افزایش چشمگیری پیدا کند.
این متخصص پزشکی اجتماعی دانشگاه علوم پزشکی کرمان بیان کرد: پیک سوم کرونا در استان کرمان را با شیب تندی آغاز کرده ایم و اکنون بیشترین دانشگاه درگیر استان، دانشکده علوم پزشکی سیرجان است اما شیب منحنی کرمان نیز به نسبت تند است اما نه به اندازه سیرجان ضمن آنکه در حوزه دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان هم تقریبا شیب تند این بیماری را شاهد هستیم.
نخعی با تحلیل دو پیک سیرجان عنوان کرد: در تیرماه، حداکثر موارد بستری در حوزه دانشکده علوم پزشکی سیرجان را داشتیم اما اگر در حال حاضر و در ابتدای راه پیک سوم بخواهیم آمار مبتلایان به کووید ۱۹ را با حداکثر موارد بستری در پیک قبل مقایسه کنیم،شاهد هستیم که تعداد بستری ها حوزه این دانشکده ۲.۵ برابر افزایش پیدا کرده است.
وی با بیان اینکه مردم باید این نکته را در نظر داشته باشند که هر زمان تعداد موارد بستری افزایش پیدا کند، کیفیت مراقبت کاهش خواهش یافت و این مهم نیز مختص فقط ایران نبوده بلکه در همه دنیا اینگونه است زیرا تعداد کادر درمان، تجهیزات و امکانات همه در کیفیت مراقبت تاثیر دارند افزود: وقتی که تعداد زیادی از افراد جامعه به این بیماری مبتلا میشوند به همان نسبت نیز پزشک و پرستار درگیر خواهند شد که حاصل این مورد کاهش کیفیت مراقبت و در نتیجه افزایش میزان مرگ و میر خواهد بود.
تعداد مرگ و میر ناشی از ابتلا به کووید ۱۹ در استان کرمان روند افزایشی پیدا کرده است
مشاور ارشد رییس دانشگاه علوم پزشکی کرمان با مقایسه تعداد مرگ و میر استان کرمان با کشور در پیکهای مختلف عنوان کرد: در دو پیک اول در استان کرمان افزایش مرگ آنچنانی نداشتیم و در پیک دوم نیز فقط در دو نقطه از میانگین کشوری بالاتر بودیم ولی اخیرا تعداد مرگ و میر ناشی از ابتلا به کووید ۱۹ در استان کرمان روند افزایشی پیدا کرده است اما با میانگین کشوری هنوز فاصله دارد.
این متخصص پزشکی اجتماعی دانشگاه علوم پزشکی کرمان ادامه داد: براساس تجارب قبلی استان، تقریبا رفتار مردم و شرایط اقلیمی روی شیوع بیماری تاثیر میگذارد. اگر به وضعیت کنونی استانهای همجوار نگاهی بیندازیم، مشاهده می کنیم در استان یزد از سه یا چهار هفته قبل شیب تند مبتلایان آغاز و مرگ و میر آنها نیز روندی افزایشی داشته لذا باید حواسمان به شهرستان های زرند، کوهبنان و انار که در مجاورت این استان قرار دارند، باشد.
نخعی به جنوب استان کرمان و استان های هرمزگان و سیستان و بلوچستان هم اشاره کرد و عنوان کرد: این اژدها در استان هرمزگان هنوز از خواب بیدار نشده است اما در استان سیستان و بلوچستان این ازدها تازه از خواب بیدار شده لذا این دو استان نیز از این پیک مصون نحواهند بود لذا اگر وضعیت با همین روند پیش برود، پیک بعدی کرونا در شهرهای منطقه جنوبی و شرقی استان از دو هفته آینده آغاز خواهد شد بنابراین مردم این مناطق مراقب رفتارهای خود باشند و بدانند که اگر رفتار پیشگیرانه درست داشته باشد ۹۵ درصد از ابتلا به این بیماری جلوگیری خواهند کرد ضمن آنکه مدیریت منطقه نیز روی شیوع تاثیر دارد.
چین به دلیل کاهش ارتباطات میان مردم موفق بود
وی با تاکید برآنکه نتیجه رفتارهایمان را ۱۰ روز بعد مشاهده خواهیم کرد و در ادامه با طرح این سوال که چرا کشور چین توانست در قبال این بیماری موفق عمل کند؟ گفت: کاهش تماسها رمز موفقیت کشور چین بوده است. واقعا ارتباطات در چین بسیار کم بود لذا اینکه گفتیم در خانه بمانید واقعا حتیالامکان باید در خانه ماند و از حضور در ازدحام ها پرهیز کرد و نباید با این تفکر که انشالله دوستم مبتلا نیست فاصله اجتماعی را رعایت نکرده و ماسک نزنید.
این متخصص پزشکی و اجتماعی با بیان این موضوع که رفتار کرونا دائما در حال تغییر است و مسیر رفتار آن زیگزاکی است، اظهار کرد: اکنون براساس پژوهشها ۲۰ تا ۳۰ درصد مبتلایان به کووید ۱۹ بدون علایم هستند و اکنون کرونا مسریتر از قبل شده است.
مشاور ارشد دانشگاه علوم پزشکی کرمان با اشاره به تاثیر رفتارهای اجتماعی در شدت شیوع کرونا در مناطق مختلف افزود: در کشورهای آسیای جنوب شرقی افزایش شیب آنها ملایم بوده و این به دلیل استفاده بالای مردم این منطقه از ماسک است زیرا فرهنگ شرق آسیا اینگونه است که از گذشته در ایام سرما همیشه ماسک میزدند و ماسک زدن در فرهنگ آنها نهادینه است.
طول دوره سرایت پذیری و انتقال کرونا بیشتر از آنفلوآنزا
وی با اعتقاد برآنکه هر چقدر مردم آگاهتر باشند رفتارشان نیز بهتر خواهد بود، اظهار کرد: در بسیاری اوقات رفتار نادرست مردم به دلیل عدم آگاهی است. در سالهای قبل ما باید سمینار و سخنرانی میکردیم تا افراد گروه هدف واکسن آنفلوآنزا تزریق کنند اما اکنون نه. ولی باید به یک مورد هم توجه داشته باشیم که اثر بخشی واکسن آنفلوآنزا ۱۰۰ درصد نبوده و اگر اثر بخشی آن زیاد بود کشورها مانند واکسن سرخک آن را تهیه و به همه افراد جامعه تزریق میکردند.
نخعی درباره تفاوت ها و شباهت ها میان آنفلوآنزا و کووید ۱۹ گفت: مسیر انتقال آنفلوآنزا و کووید ۱۹ یکی است اما طول دوره سرایت پذیری و انتقال کرونا نسبت به آنفلوآنزا بیشتر است و وقتی وارد بدن فردی شود احتمال مرگ فردی که به کرونا مبتلا شده حدود ۱۰ برابر فرد مبتلا به آنفلوآنزا است لذا باید اکنون ۱۰ برابر نسبت به گذشته مراقب باشیم.
وی با بیان این مطلب که اکنون اطلاعات علمی ما از کرونا نسبت به گذشته بیشتر شده است، با انتقاد از عدم رعایت کامل پروتکلهای بهداشتی توسط برخی افراد در سطح جامعه اظهار کرد: این بی خیالی ها بسیار بسیار خطرناک است. فردی را میشناسم که در عرض ۳ ماه دو باره به کرونا مبتلا شده است که بار دوم خیلی شدیدتر بوده است و هنوز مشخص نیست که یک فرد چند بار میتواند به کرونا مبتلا شوند.
بالای ۵۰ درصد جمعیت استان کرمان کمبود ویتامین ِD دارند
مشاور ارشد دانشگاه علوم پزشکی کرمان در ادامه سخنان خود درباره مصونسازی و پیشگیری از ابتلا به کرونا سخن به میان آورد و گفت: کمبود ویتامین D در هر کشوری بیشتر باشد احتمال مرگ و میرش بیشتر است و در استان کرمان باو جود آنکه یک استان آفتابی است اما بالای ۵۰ درصد جمعیت استان کمبود ویتامین ِD دارند و در ماه مصرف یک عدد قرص ویتامین دی ۵۰ هزار واحدی توصیه می شود.
نخعی درباره رعایت اصول بهداشتی در پیشگیری از ابتلا به کرونا تاکید کرد: همچنان مباحث فاصله گذاری، عدم حضور در مکان های شلوغ، عدم تماس نزدیک با افرادی غیر از خانواده را توصیه می کنیم. حساسیت انتقال ویروس از طریق سطوح نسبت به قبل کمتر است ولی نفی کامل آن هنوز وجود ندارد ولی تاکید زیاد داریم که ماسک زدن امری بسیار مهم در پیشگیری از ابتلا به این بیماری است.
این متخصص پزشکی و اجتماعی و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی کرمان در بخش دیگری از صحبت ها خود درباره وضعیت بازگشایی مدارس و تاثیر آن بر شیوع بیماری بیان کرد: به دلیل آنکه تعداد افراد مبتلا به کرونا در استان زیاد بوده و احتمال آلوده بودن دانش آموزان نیز وجود دارد، پیشنهاد لغو برگزاری کلاسهای حضوری درس در مدارس تا دو هفته را به ستاد ملی مقابله با کرونا داده ایم. هم اکنون تعداد مرگ و میر در بین دانش آموزان کمتر بوده و بین ۵ تا ۱۰ درصد است اما وقتی تعداد مبتلایان زیاد شود قطعا موارد مرگ و میز نیز افزایش پیدا میکند.
وی با بیان اینکه در الگوی جدید در سطح کشور شاهد افزایش بستری شدن موارد خانوادگی هستیم که احتمال دارد دانش آموز آلوده این ویروس را به کل خانواده منتقل کرده باشد، حطاب به مردم تاکید کرد: اگر جدی جلوی کرونا بایستیم کرونا کوتاه میآید و برعکس. با توجه به اینکه اقتصاد با سلامت جسمی و روانی ارتباط دارد دیگر نمیتوان محدودیتهایی که در ابتدا شیوع کرونا اعمال کرده بودیم را داشته باشیم اما امیدواریم مدارس حضوری در استان کرمان تعطیل شوند.
تا دیر نشده مراقبتها را افزایش دهیم
مشاور ارشد رییس دانشگاه علوم پزشکی کرمان بیان کرد: با این شیب تند مبتلا باید رعایت کردن و مراعاتها را بیشتر کنیم و یک مواردی که در این پیک وجود دارد که در پیکهای قبلی نبوده این است که مردم خسته شده و حوصله دیگر ندارند. مسافرتها و همچنین شروع پاییز و کاهش درجه حرارت سبب بسته شدن درب و پنجرهها شده، ضمن آنکه مدرسهها نیز فعال هستند بنابراین اگر حواسمان نباشد با فاجعه ای مواجه خواهیم شد پس باید از هم اکنون و تا دیر نشده مراقبتها را افزایش دهیم تا بعدها دچار پشیمانی نشویم.
وی درباره امکانات و میزان آمادگی استان در صورت افزایش تعداد مبتلایان عنوان کرد: دانشگاه علوم پزشکی کرمان پیش بینی های لازم را انجام داده است بهطوریکه مخزن اکسیژن و دستگاه های اکسیژن ساز را تهیه کردیم و در این زمینه مشکلی وجود ندارد اما مردم باید مواظب باشند تا پایشان به بیمارستان ها باز نشود همچنین سایر بیمارستانها به جزء بیمارستانهای معین استان، قول مساعد دادهاند که ظرفیت پذیرش بیماران کرونایی خود را افزایش دهند.
وضعیت شهرستان سیرجان وخیم است
نخعی به درجه بندی شهرهای استان به لحاظ وخامت اوضاعشان پرداخت و بیان کرد: وضعیت شهرستان سیرجان وخیم است، و شهرهای رفسنجان، زرند، بافت و کرمان نیز تقریبا در شرایط نیمه وخیم و در درجه دو قرار دارند. شهرهای بردسیر، کوهبنان، شهربابک، راور، شهربابک در درجه سه و ۷ شهرستان جنوبی در درجه چهار و شهرستانهای شرقی استان در درجه پنج به لحاظ وخامت اوضاع کرونایی قرار دارند.
مشاور ارشد رییس دانشگاه علوم پزشکی کرمان درباره وضعیت تخت های بیمارستانی نیز اعلام کرد: هم اکنون اضافه شدن ۷۰۰ تا ۸۰۰ تخت کرونایی در شهر کرمان را پیشبینی کرده و برای بیش از این نیز برنامه ریزیهای لازم شده است.
وی درباره پیش بینی آینده این بیماری نیز اظهار کرد: چگونگی وضعیت زمستان را هیچ کس نمیتواند پیشبینی کند و پیشبینی رفتار کرونا را حداکثر تا یک ماه میتوانیم داشته باشیم.
رعایت فاصله اجتماعی شرط عقل است
این متخصص پزشکی و اجتماعی با اشاره به اینکه تاثیر سطوح کمتر است و ویروس از طریق غذا و حتی بسته بندی غذا هم منتقل نمیشود، تصریح کرد: در واقعیت جامعه اگر بنگریم درمییابیم که نصف مردم از ماسک استفاده میکنند اما بیشتر باید به فاصلهگذاری اجتماعی و فیزیکی را رعایت کرده و بین فاصله گذاری و ماسک، فاصلهگذاری دست یافتنیتر است لذا رعایت فاصله اجتماعی شرط عقل است.
نخعی عنوان کرد: ویروس مسریتر شده و الان هر کسی هر علامتی که در گذشته نداشته پیدا میکند بنا را بر ابتلا به کرونا بگذارد و همواره این فرضیه را داشته باشید که فرد مبتلا به کرونا هست مگر آنکه خلافش ثابت شود. ویروس کرونا موزی است لذا هر کسی دچار علایم جدیدی شده بنا بگذارد که کرونا گرفته. برخیها تصور میکنند که تب علامت اصلی این بیماری است اما اینگونه نیست افرادی داشته ایم که فقط با یکی از این علایم مانند سکسکه یا چشم درد یا کمردرد یا اسهال یا سرفه یا سردرد یا شکمدرد یا زانو درد و ... به پزشک مراجعه کردهاند و مشخص شده است که به کرونا مبتلا شده بنابرایمن هر یک از این علائمی که در گذشته نداشته اید را بنا به کرونا بگذارید.
وی تصریح کرد: تشخیص کرونا خیلی ساده و پزشک حاذق حتی با تلفن هم میتواند تشخیص دهد که فرد مبتلا شده است یا خیر لذا حتما نباید افراد آزمایش دهند.
مشاور ارشد دانشگاه علوم پزشکی کرمان بیان کرد: برای آنفلوآنزا دارو قطعی نداریم اما داروی اثربخش دارد ولی کرونا هیچ داروی ندارد لذا کرونا را اگر جدی بگیریم. پزشکان هدفگذاری مجدد داروها را آغاز کردهاند و داروهای که مضر نیستند را برای بیماران کووید 19 تجویز میکنند تا شاید داروی اثر بحشی را پیدا کنند.
نخعی با تاکید برآنکه در شهرستانها اگر اقدامات جدی باشد و مردم هم رعایت کنند شیب ابتلا ملایم میشود، اظهار کرد: در پاییز لباس بیشتر بپوشید و دربهای اتاقها باز بگذارید و جلسات غیرضرور تشکیل ندهید و افراد بیمار در خانه ایزوله کنید.
انتهای پیام