به گزارش ایسنا، بنابراعلام ناب زیست، لوله مانیسمان یا بدون درز در انواع رده ۴۰ ، ۸۰ و ۱۶۰ تولید می شود. در ادامه به تشریح روش های مختلف تولید این محصول در کارخانه تولید لوله مانیسمان می پردازیم .
ریختهگری گریز از مرکز (Centrifugal Casting)
در این روش فلز مذاب به قالب چرخنده ریخته می شود و با توجه به ساختار دستگاه و میزان نیروی گریز از مرکز وارد شده، فلز مذاب به سمت دیوارۀ قالب حرکت می کند. در همین حال انجماد از دیواره های قالب آغاز می شود.
ضخامت نهایی دیوارۀ لوله مانیسمان تولید شده تابعی از سه پارامتر اصلی است: حجم مذاب اولیۀ ورودی، میزان دور بر دقیقۀ موتور دستگاه و میزان نیروی اعمالی.
ریخته گری پاششی (Spray casting)
از این روش بسیار کم استفاده می شود برای تولید لوله از این روش، پس از تعیین جنس متریال، مواد مذاب را داخل یک محفظۀ لوله ای شکل می ریزند. سپس درون محفظه را از گاز نیتروژن پر می کنند.
به این صورت که در حالی که لوله می چرخد، یک نازل نیتروژن را روی میله می پاشد. قطر داخلی لولۀ تولیدی با قطر این میله برابر است. مواد مذاب به داخل پاشیده می شوند و با کنترل مقدار آنها می توان ضخامت لولۀ نهایی را تنظیم کرد.
اکستروژن شمشهای فولادی (Extrusion)
برای تولید لوله بدون درز به این روش، ابتدا یک قطعه شمش را در کوره تا دمای ۱۳۰۰ درجۀ حرارت می دهند. سپس با وارد شدن سنبۀ میله ای نوک تیز به مرکز شمش گداخته شده، لوله ای بدون درز تولید می شود. در مرحلۀ بعد با غلتک هایی مخصوص، عملیات نورد و کشش اعمال می شود. تا ضخامت، قطر و طول مورد نظر به دست آید.
در آخر پس از تولید، این نوع لوله ها تحت عملیات حرارتی و تنش زدایی قرار می گیرند. در صنعت این فرایند به روش مانیسمان معروف است و رواج زیادی دارد. حداکثر سایز تولیدی لوله های بدون درز ۲۴ اینچ است که گاهأ تا سایز ۴۲ اینچ نیز ساخته می شوند.
به کلیه لوله های بدون درز در مرحلۀ پایانی ساخت و تولید، پوشش یا اصطلاحا لاک سیاه رنگ (Black varnish) زده می شود. در صورت نیاز به پوشش گالوانیزه (Hot deep Galvanized) ابتدا سطح لوله سندبلاست (sandblast) شده، سپس عملیات پوشش دهی گالوانیزه نیز اعمال می شود.
در عملیات سندبلاست ماسه هایی که خاصیت سایندگی دارند را به صورت پر فشار به روی لوله ها می پاشند تا سطح لوله مانیسمان کاملاً از زنگ زدگی و پوسیدگی پاک شود.
تفاوت لوله بدون درز و درزدار چیست ؟
به طور کلی انواع روش تولید لوله فولادی به دو دسته بدون درز و درزدار تقسیم بندی می شوند. لوله فولادی بدون درز در اصطلاح به لوله مانسمان یا سیم لس (less-seam ) معروفند.
در فرایند تولید این دسته از محصولات از روش جوش استفاده نمی شود، به این صورت که برای تولید از مقاطع فولادی اعم از شمش استفاده نموده و پس از حرارت و کشش و سایر فرایندها به لوله فولادی تبدیل می شود.
همچنین ماده اولیه لوله فولادی مانیسمان نیز با لوله درزدار تفاوت دارد. این در حالی است که در فرایند تولید لوله درزدار پس از برش ورق و شکل دهی آن ، از جوشکاری نیز استفاده می گردد. به طور کلی کیفیت تولید و مواد اولیه لوله مانیسمان نسبت به لوله درزدار بهتر می باشد و قیمت لوله فولادی نیز در هر دو روش متفاوت است.
لوله مانیسمان (بدون درز) چیست؟ این لوله به دلیل نداشتن درز جوش از استحکام بالاتری نسبت به سایر لوله ها برخوردار است. همچنین تولید این محصول معمولا در قطرهای پایین صورت می گیرد چرا که تولید لوله فولادی با قطر بالا بدون درز مشکل می باشد و نیاز به هزینه بالایی دارد.
اولین ایده برای تولید لوله فولادی بدون درز، روش اکستروژن بود که پیش از آن برای تولید لوله های سربی به کار می رفت و پس از آن روی فولاد تکرار شد.
اتصالات مورد استفاده در لوله مانیسمان
اتصالات این لوله ها اغلب از جنس کربن استیل، آلیاژی و استنلس استیل است. این اتصالات اغلب به وسیله جوشکاری به لوله های مانیسمان متصل می شوند. اتصالات لوله مانیسمان همانند این لوله در برابر فشار بسیار مقاوم بوده و در شرایط فشار و دمای بالا قابل استفاده هستند. برخی از مهم ترین اتصالات لوله های مانیسمان:
زانو ۴۵ درجه: زانو ۴۵ درجه بدون درز برای تغییر مسیر جریان اصلی به اندازه ۴۵ درجه مورد استفاده قرار می گیرد. این قطعه برای فشار های بالا بسیار مناسب است و در اندازه شعاع ۲/۱ تا ۲۴ اینچ ساخته می شود.
زانو ۹۰ درجه: همانند زانو ۴۵ درجه بوده و همانطور که بدیهی است تفاوت زانو ۹۰ با زانو ۴۵ در میزان انحرافی است که از مسیر اصلی ایجاد می کند؛ این زانو به اندازه ۹۰ درجه مسیر جریان را تغییر می دهد.
سه راهی مساوی: برای ایجاد انشعاب از لوله اصلی و برابر با قطر خود لوله از سه راهی مساوی بدون درز استفاده می شود.
سه راهی نامساوی: همانند سه راهی مساوی برای ایجاد انشعاب از لوله اصلی به کار می رود با این تفاوت که این قطعه می تواند انشعاب های نابرابر با لوله اصلی ایجاد کند. پس اگر لازم باشد از یک لوله مانیسمان لوله هایی با اندازه های متفاوت خارج شود از سه راهی نامساوی برای همسان کردن و اتصال این لوله ها استفاده می کنیم.
گپ مانیسمان: این قطعه به منظور انسداد مسیر جریان در لوله مانیسمان استفاده می شود و دارای دو نوع گود و تخت است. سایز این قطعه از ۲/۱ تا ۲۴ اینچ است.
تبدیل: قطعه ای است که جهت تغییر سایز لوله بکار می رود و به دو صورت تولید می شود.
انتهای رپرتاژ آگهی