به گزارش ایسنا، رسانههای عربستان به نقل از وزارت حج و عمره این کشور اعلام کردند برنامهریزی برای ازسرگیری عمره پس از پایان موفقیتآمیز حج ۲۰۲۰ و با الگوگیری از آن، مطابق با پروتکلهای بهداشتی، آغاز شده است. معاون وزیر حج و عمره عربستان گفته است این وزارتخانه بهزودی مقدمات مربوط به فصل آینده عمره را آغاز میکند.
عربستان همزمان با شیوع ویروس کرونا، پروازهای بینالمللی را متوقف کرد، مرزهایش را به روی اتباع خارجی بست و عمره را تعطیل کرد. این اقدام در شرایطی صورت گرفت که نفت عربستان با افت شدید قیمت روبهرو شده و این کشور با تنگنای اقتصادی مواجه بود. عربستان هر سال از مراسم حج و عمره که میلیونها نفر به آن سفر میکنند، ۱۲ میلیارد دلار درآمد کسب میکرد. برنامه بلندپروازانه دولت عربستان این است که درآمد این کشور را از زیارت و گردشگری تا سال ۲۰۲۲ به ۱۵۰ میلیارد دلار برساند، برای همین پروژه هتلسازی گستردهای را در اطراف کعبه اجرا کرد و امید داشت با اقامت در هتلهایی با منظره کعبه، درآمد خوبی بهدست آورد.
با این وجود، عربستان تصمیم گرفت برای جلوگیری از شیوع ویروس کرونا، عمره را لغو و از منافع اقتصادی آن چشمپوشی کند و حج را با جمعیتی محدود از بین ساکنان این کشور برگزار کند.
عمره برخلاف حج یک عمل داوطلبانه و مستحبی است که هر سال میلیونها نفر از ۱۸۸ کشور در آن شرکت میکنند. در فاصله سالهای ۲۰۱۷-۲۰۱۸ بیش از ۶.۷ میلیون مسلمان برای عمره به عربستان سفر کردند.
عمره یک نسخه کوتاهشده از حج است که زائران در زمان محدودتری اعمال آن را انجام میدهند. برگزاری آن به لحاظ زمانی محدودیت ندارد و فقط در ایام حج تمتع برگزار نمیشود. با این وجود حدود ۴۳ درصد از مسلمانان ترجیح میدهند در ماههای رجب، شعبان و ماه رمضان عمره را بهجا آورند.
ایران تا سال ۱۳۹۴ سالانه در عمره حضور داشت اما بعد از بیحرمتی به دو نوجوان ایرانی در فرودگاه جده، عمره را تعلیق کرد. سال ۱۳۹۸ همزمان با مذاکرات حج، اعلام شد مقامهای حج ایران و عربستان درباره برگشت زائران ایرانی به عمره، جدیتر گفتوگو کردهاند. ایران علاوه بر اجرای حکم اشد مجازات برای دو مامور خاطی فرودگاه جده، سه شرط برای عربستان گذاشت؛ تضمین عزت و کرامت و امنیت زائران ایرانی، حضور مسؤولان کنسولی جمهوری اسلامی ایران در زمان عمره در عربستان و لغو قوانین سختگیرانه برای ورود اتباع عربستانی به ایران که رییس سازمان حج و زیارت کشورمان گفت: عربستان دو شرط نخست ایران را پذیرفته و شرط سوم در حال بررسی است. اما در نهایت، با شیوع ویروس کرونا و تصمیم عربستان به تعلیق عمره و محدود کردن حج، مذاکرات دو کشور متوقف شد.
انتهای پیام