آشنایی با «تاریخ پزشکی ایران باستان»

کتاب «تاریخ پزشکی ایران باستان» به قلم مسعود کثیری، عضو هیأت علمی گروه تاریخ دانشگاه اصفهان به تازگی از سوی انتشارات طب سنتی ایران منتشر شده است.

مسعود کثیری، نویسندۀ این کتاب در گفت‌وگو با ایسنا اظهار کرد: بازگشت به میراث فرهنگی گذشته، هم برای افتخار به داشته‌ها و هم به دلیل استفاده از راهکار نیاکان ما برای ساخت آینده و خلق پارادایم‌هایی مطابق با سنت‌ها مفید است و ما در مسئلۀ پزشکی به این بازگشت برای تأمل در سنت تاریخی اجدادمان نیاز داشتیم.

وی ادامه داد: تا پیش از آنکه پزشکی غربی به ایران بیاید پیشینیان ما قادر بودند بیماری‌های خود را درمان کنند و این میسر نمی‌شده مگر با تکیه بر سنت‌های بومی که از اقتضای زمان و مکان برخوردار بوده‌ و به همین دلیل لازم بود ما این سنت‌ها را بازشناسی کنیم.

این عضو هیأت علمی گروه تاریخ دانشگاه اصفهان که تحصیلات پزشکی نیز دارد، خاطرنشان کرد: دانشگاه اصفهان نخستین دانشگاهی بود که رشتۀ تاریخ پزشکی در آن تأسیس و تدریس شد، منتها از همان زمان شروع کار مشکل عمدۀ ما نبود منابع درسی بود به طوری که دانشجویان از سال اول باید مانند یک پژوهشگر در اسناد و منابع جستجو می‌کردند تا خوراک درسی خود را پیدا کنند و این موضوع، کار را برای آن‌ها دشوار کرده بود.

کثیری توضیح داد: با نگاهی به این کمبود تصمیم گرفتم از تجربیات چند ساله‌ام در حوزۀ تاریخ پزشکی استفاده کنم و کتابی بنویسم که بتواند مورد استفاده دانشجویان و عموم کسانی که به تاریخ پزشکی ایران باستان علاقه‌مندند قرار بگیرد.

وی افزود: امیدوارم که در جلد دوم این کتاب نیز مخاطبان را با «تاریخ پزشکی ایران پس از باستان» آشنا کنم.

این مدرس دانشگاه، با اشاره به فصل‌های کتاب خود گفت: کتاب «تاریخ پزشکی ایران باستان» شامل هشت فصل با نام‌های طب در تمدن‌های اولیه، ایران در دوران اساطیری و پیش‌ از تاریخ، تحولات طب در ایران از آغاز تا دورۀ هخامنشی، تاریخ ایران از هخامنشیان تا ساسانیان، طبابت در دوران تساهل مذهبی، تاریخ ایران در دورۀ ساسانیان، طب زرتشتی و بیمارستان جندی‌شاپور است.

کثیری یادآور شد: در ایران باستان روش‌های مختلف درمانی را داشته‌ایم که عمدتاً منبعث از سیاست‌های حاکم به‌ ویژه سیاست‌های مذهبی بودند. برای نمونه در دورۀ اشکانیان که تساهل مذهبی برقرار بوده، اقوام مختلف ایران به سنت‌های متفاوت خود تکیه داشتند اما در دورۀ ساسانیان که دین زرتشت به‌عنوان دین رسمی کشور پذیرفته‌شده بود، تخطی از سنت‌های پزشکیِ دین و دولت یک گناه محسوب می‌شد و کتاب «تاریخ پزشکی ایران باستان» دریچه‌ای است برای آشنایی با این سنت‌های باستانی.
انتهای پیام

  • شنبه/ ۴ مرداد ۱۳۹۹ / ۱۰:۴۰
  • دسته‌بندی: اصفهان
  • کد خبر: 99050402067
  • خبرنگار : 50264