به گزارش ایسنا، بنابر اعلام هفت مغز، چاقی در کودکان عوامل متعددی دارد از الگوی تغذیه گرفته تا کمتحرکی و عوامل ژنتیکی که از پدر و مادر به آنها به ارث میرسد.
دکتر سیمون استینسون، پژوهشگر علوم تغذیه بنیاد تغذیه بریتانیا میگوید: «شواهد نشان میدهد که پسرهای چاق بالای چهار سال هرروز بین ۱۴۰ تا ۵۰۰ کالری اضافی مصرف میکنند و دختران در همین سن بین ۱۶۰ تا ۲۹۰ کالری در روز؛ چاقی میتواند به سلامت جسمی و ذهنی کودک صدمه بزند و خطر بیماریهایی مانند فشارخون بالا و مشکلات تنفسی را بیشتر کند و همچنین زمینه مناسبی برای آسیبهای ناشی از زورگویی قلدرها و کمبود اعتماد به نفس باشد.»
دکتر نیکلاس ویلکینسون از دانشگاه لیدز، رژیم غذایی ناسالم و نامناسب در کودکی بر وضعیت بدنی فرد در بزرگسالی اثر میگذارد. او میگوید: «نوعی فنوتیپ ضعیف و ناتوان وجود دارد و زمانی شکل میگیرد که در کودکی غذای کافی و مناسب خورده نشده باشد؛ یعنی شما با سیستم سوختوساز دیگری رشد میکنید، به طوری که با مقدار موادغذایی کمتر میتوانید به زندگی ادامه دهید. این فنوتیپ برای عبور از شرایط دشواری که در آن بزرگ شدهاید به شما کمک میکند اما در طولانیمدت به بدن شما آسیب میزند.»
هانا ویتتیکر، متخصص تغذیه کودکان به اهمیت رفع این مشکل در سالهای آغازین زندگی کودک اشاره میکند: «وقتی کودکی حدود ۵ سال دارد و اضافهوزن دارد، اصلاح این وضعیت در آینده خیلی سخت خواهد بود چون سلولهای چربی در بدن او شکل گرفتهاند و به رشد خود ادامه میدهند.»
با همین ۳ اظهارنظر برای ما باید کافی باشند تا بدانیم چگونه کودکانمان را مجاب به خوردن غذاهای سالم کنیم زیرا کودک درک چندانی از این مسائل ندارد و تنها به اکنون مینگرد.
برای جلوگیری از چاق شدن کودکانمان چهکار میتوانیم انجام دهیم:
۱- بیشک تلویزیون، کامپیوتر، تبلت و گوشیهای تلفن همراه نقش به سزایی در کمتحرکی کودکان دارند. تلویزیون که نقش مخرب تبلیغات هلههولههای جورواجور را نیز بر عهده دارد. تبلیغاتی که به چیزی جز افزایش فروش کارخانه تولیدکننده و درآمدزایی برای شبکه تلویزیون به چیز دیگری نمیاندیشد. پس کاهش ساعات تماشای تلویزیون و انجام بازیهای کامپیوتری باید محدود شود. شما میتوانید با گفتن یک نه ساده و توضیح علت آن برای کودک و بالا بردن سطح تحمل خود در برابر پافشاری او این کار را انجام دهید.
۲- در طول روز از کودک بخواهید برخی خوراکیهای سالم را امتحان کند. مثلاً در طول روز تکهای میوه، مقداری سبزی یا کمی آجیل به او بدهید تا بخورد. شاید دوست نداشته باشد ولی این جای نگرانی ندارد؛ زیرا شما برای تهیه آن زمان زیادی در آشپزخانه صرف نکردهاید.
۳- با روشهای خلاقانه کودک را به خوردن غذاهای سالم تشویق کنید. مثلاً با کمک چند پسته و فندق با او دوزبازی کنید؛ و هرگاه یکی از طرفین برنده شد بهعنوان جایزه مهره بازی طرف بازنده را برای خوردن بردارد. البته لازم نیست طوری بازی کنید که تنها شما برنده باشید!
۴- هنگام ترک منزل کیف او را با خوراکیهای سالم و خوشمزه پرکنید. مثلاً مخلوطی از گردو و کشمش، یک عدد موز یا هرچه بیشتر با ذائقه او سازگار است. در این صورت اگر کودک ناپرهیزی هم کند بازهم معده او جای خالی کمتری دارد.
۵- با او در خصوص مسائل و مشکلاتی که این خوراکیها برای سلامتی انسان ایجاد میکنند صحبت کنید. مطمئن باشید که این کار بیتأثیر نبوده و او را به استفاده کمتر از انواع هلههولهها تشویق میکند.
۶- اینترنت پر است از انواع اسنکهای سالم، مقوی و خوشمزه! سعی کنید هفتهای یکی دو بار به تهیه یکی از این اسنکها بپردازید. چهبهتر که کودکتان را نیز در تهیه این اسنک مشارکت دهید.
«بچهها وقتی ببینند در آشپزخانه چه خبر است، به آن بیشتر اعتماد میکنند. اگر غذا را با دست خودشان درست کنند، بیشتر به آن اهمیت میدهند و دوست دارند این کار را ادامه دهند و بیشتر این کار را امتحان کنند».
۷- به خودتان مرخصی هم بدهید. لازم نیست اگر ناپرهیزی هم کردید به شماتت خود بپردازید. این کار سخت است و این مختص شما نیست.
یکی از بهترین، مقویترین، سالمترین و خوشمزهترین خوراکیهایی که میتوان بهراحتی آنها را جاگزین هلههولهها نمود آجیل و خشکبار است. شما میتوانید به فراخور وضع مالی خود انواع آجیلها را از فروشگاه اینترنتی آجیل و خشکبار هفت مغز تهیه کنید. از بادام زمینی که قیمت هر کیلو از آن به ۶۰،۰۰۰ هزار تومان نیز نمیرسد گرفته تا قیمت انواع پسته که آن از ۱۸۰،۰۰۰ هزار تومان شروع میشود و قیمت گردو که کمی بیشتر از ۲۰۰،۰۰۰ هزار تومان است.
انتهای رپرتاژ آگهی