علیرضا ایزدپور در گفتوگو با ایسنا از افزایش درگیریهای خانوادگی به عنوان یک هشدار یاد و اظهار کرد: افزایش قابل توجه تماسها با اورژانس اجتماعی استان موید همین است.
مدیرکل بهزیستی استان سمنان با اشاره به افزایش تماسها با دو سامانه 123 و 1480در استان خاطرنشان کرد: تحلیل تماسها با این سامانهها میتواند بخشی از واقعیات ناشی از شیوع این بیماری و مشکلات اجتماعی ناشی از آن را به ما نشان دهد.
وی ضمن هشدار در خضوص افزایش اختلافات و تعارضات خانوادگی گفت: بحران پیش آمدهی ناشی از شیوع ویروس کرونا، پیامدهای پیچیده وچند لایه در زمینههای مختلف اقتصادی ،زیست محیطی ،اجتماعی و فرهنگی به دنبال داشته و خواهد داشت .
این مدرس دانشگاه با بیان اینکه مشکلات و مسائل روحی و روانی را باید به عنوان یکی از مهمترین ابعاد این پدیده دانست و برای کاهش آن راهکارهای لازم اندیشید اظهار کرد: شیوع خاص و سریع ویروس کرونا باعث شد این ویروس از یک مسئله اپیدمیولوژیکی و پزشکی با دگرگونی و تحول در ساختارهای کلان جامعه به یک مسئله و بحران اجتماعی (پاندومیک اجتماعی ) تبدیل شود.
وی با بیان اینکه میانگین تماس با این سامانهها تا پیش از شیوع کروناویروس در استان 10 الی 15 تماس بود خاطرنشان کرد: امروزه میانگین تماس روزانه با این سامانه به بیش از 300 تماس رسیده است.
کروناویروس و سطح بالای اختلافات خانوادگی
ایزدپور ادامه داد: از ابتدای اسفندماه تاکنون در استان سمنان 4500 تماس تنها با خط 123 استان برقرار شده است.
این تحصیلکرده جامعهشناسی افزایش آسیب های اجتماعی مثل خشونت های خانگی ، همسر آزاری و کودک آزاری ، افزایش گرایش به مصرف الکل و مواد مخدر، تبهکاری و بزهکاری و هنجارشکنی ،افزایش مشاجرات خانوادگی ، افسردگیها و افزایش اقدام به خودکشی و... همه را از تبعات پیچیده ناشی از شیوع ویروس کرونا ارزیابی و اظهار کرد: تحلیل تماسها با این سامانهها بیانگر این حقیقت است که امروز سطح درگیری بین خانوادهها و اختلافات خانوادگی بالا است.
وی از تلاش بهزیستی استان برای پاسخگویی و مشاوره به مردم استان با هدف کاهش پیامدهای ناشی از افسردگی و اختلافات خانوادگی در استان ادامه داد: بهزیستی استان در همین راستا کابینهای این سامانه را به پنج خط افزایش داده است.
این مددکار اجتماعی به انجام یک تحقق در خصوص تاثیر کروناویروس بر افسردگی اشاره و خاطرنشان کرد: براساس این تحقیق 25 درصد جامعه دچار افسردگی بوده است البته مطمئنا با توجه به طولانی شدن روند بیماری کروناویروس و پیامدهای اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی ناشی از آن، این رقم امروز به مراتب بیشتر از این رقم شده است.
وی از کووید19 به عنوان یک پدیده جهانی نام برد و گفت: این بیماری عالمگیر پیامدهای وسیعی برای مردم در سراسر جهان و از جمله ایران داشته که یکی از مهمترین آنها روانشناسی اجتماعی و ترس از ابتلا به کروناویروس است.
ما به سمت یک سوگ اجتماعی در حرکتیم
مدیرکل بهزیستی استان سمنان ترس از کروناویروس را جدی ارزیابی و خاطرنشان کرد: افزایش صف بیمارستانها در هفتههای آغازین این بیماری بیانگر ترس از این بیماری است. البته به دلیل ترس از آلودگی بیمارستانها و مراکز درمانی به مرور این صف کوتاه و کوتاهتر شد.
وی با اذعان به اینکه کروناویروس یک مسئله صرف پزشکی نیست اضافه کرد: براساس تحقیقات 60درصد از سلامت متاثر از عوامل اجتماعی و فرهنگی است.
ایزدپور با بیان اینکه ترس و هراس جمعی در سلامت جامعه تاثیر مستقیم دارد گفت: ترس از انگ خوردن، ترس از بیکاری و از دست رفتن شغل، و...همه از پیامدهای ناشی از این بیماری فراگیر است که عمدتا به افزایش اضطراب و متعاقب آن افزایش افسردگی در جامعه میانجامد.
وی با بیان اینکه ما به سمت یک سوگ اجتماعی در حرکتیم افزود: بسیاری از خانوادهها که عزیزان خود را در این بیماری یا حتی به دلایل دیگری از دست دادند نتوانستند مراسمی برای آنها برگزار کنند و همین ما را به سمت یک سوگ اجتماعی سوق میدهد.
این جامعهشناس به شروع فراگیری کووید19 در آستانه سال نو و نوروز باستانی اشاره و تصریح کرد: مردم در شرایطی که خود را مهیای نوروز و جشن ابتدای سال میکردند با این بیماری عالمگیر مواجه شدند و لذا نتوانستند که آنگونه که مرسوم است به این عید و آیین کهن بپردازند.
تعلیق رفتارهای اجتماعی با درهم ریختگی اجتماعی ناشی از کرونا
این مدرس دانشگاه با اشاره به برخی از پیامدهای اجتماعی این ویروس اظهار کرد: این ویروس با درهم ریختگی نظم اجتماعی و ایجاد آنومی با تغییر شکل روابط و هنجارهای اجتماعی، تمامی رفتارهای اجتماعی ما از یک دست دادن ساده تا برگزاری مراسم را به یک حالت تعلیق اجتماعی درآورده است.
وی با بیان اینکه تغییر شکل ارتباطات از حالت رودرو به گفت و گوی مجازی و تصویری، نشان از تغییر سبک زندگی در دوران کرونا دارد ادامه داد: کاهش آمار ازدواج و به تعویق انداختن اقدام به ازدواج از دیگر بی نظمی های ایجاد شده است. همچنین مناسک زدایی اتفاق افتاده از دیگر تبعات اجتماعی ویروس کرونا است. درجوامع آیین گرا و هنجارگرا مثل ایران اجرا نشدن بسیاری از آداب و رسوم و مناسک پیامدهای شدید روانی را بههمراه خواهد داشت.
ایزدپور با بیان اینکه تغییر سبک زندگی در این دوران خود را در وجوه مختلف نشان داده است گفت: ماندن در خانه و قرنطینه اجباری یا انتخابی باعث شد شیوه ارتباطات افراد، شیوه ورزش کردن افراد، سبک تغذیه و خوراک، سبک خرید کردن ،شیوه گذراندن اوقات فراغت و... تغییر کند.
این جامعهشناس اضافه کرد: در این دوران که بیشتر با اعضا خانواده هستیم متوجه شدیم خانواده بودن را به گونه ای که از کنار هم بودن لذت ببریم بلد نیستیم چون مهارت های مختلف را نداریم. بررسی های اخیر نشان داده خانواده در طولانی مدت نمی توانند از بودن با هم لذت ببرند و از همین رو در درازمدت خیلی نمی توانند همدیگر را تحمل کنند.
ایزدپور با بیان اینکه متاسفانه جامعه ما با بسیاری از مهارتهای زندگی بیگانه است گفت: بخشهای زیادی از جامعه ما متاسفانه با "با هم بودن در بستر خانواده"، گفتوگو درون خانوادگی، کنترل خشم و استرس و...آشنا نیست.عدم داشتن مهارت گفت وگو ،مهارت حل تعارض ، مهارت خود مراقبتی ، دوری عاطفی از همدیگر و عدم ابراز دوست داشتن یکدیگر،نداشتن حوزه های مشترک و تفاوت در اطلاعات فرزندان و والدین ،وابستگی به تلفن همراه و فناوری و چسبندگی بیش از حد به رسانههای مختلف ،تاب آوری پایین ، همه اینها بازنگری در کارکردهای خانواده و آموزش مهارت های مختلف زندگی را میطلبد.
آمادگی بهزیستی استان برای مشاوره به مردم
وی با بیان اینکه در برنامهریزی برای مقابله با این بیماری باید به همه این پیامدها اندیشیده شود اضافه کرد: احتمالا در آینده با نمودهای بیشتری از این بیماری و پیامدهای ناشی از آن و از جمله افزایش آسیبهایی همچون کودکآزاری، همسرآزاری، افسردگی، خودکشی و...روبرو خواهیم شد و لذا باید برای مقابله با این آسیبها برنامهریزی داشته باشیم.
ایزدپور با بیان اینکه متاسفانه جامعه ما با بسیاری از مهارتهای زندگی بیگانه است گفت: بخشهای زیادی از جامعه ما متاسفانه با "با هم بودن در بستر خانواده"، گفتوگو درون خانوادگی، کنترل خشم و استرس و...آشنا نیست.
وی با اشاره به اهمیت هنر و محصولات فرهنگی برای مقابله با این پیامدهای احتمالی اظهار کرد: هنرمندان و دستگاههای فرهنگی و هنری و از جمله فرهنگ و ارشاد، حوزه هنری و...باید به خلق و تولید محصولات فرهنگی متناسب با این شرایط بپردازند.
وی ادامه داد: از دیگر راهکارها تقوین همبستگی ملی، تقویت سلامت روان اعضای جامعه مخصوصا در خانواده ها ،بالا بردن سطح سواد اجتماعی ،آموزش در جهت آمادگی های روانی اجتماعی و ذهنی ، مهارت های گذار از استرس ،ارائه خدمات پیشگیری و مشاوره ای در موارد سندروم اضطراب کرونا ، مشاوره سوگ و کرونا و زمنیه دریافت مشاوره حضوری و آنلاین ،برنامه ریزی جهت تولید و پخش ورزش ها و بازی های خانه محور جهت کاهش فشار روانی وکنترل استرس ،ایجاد شادابی و نشاط اجتماعی و تقویت روحیه ،تعامل و اقناع افکار عمومی و اولویت بندی در بازگشت به روال عادی ، آموزش چگونگی گذراندان اوقات فراغت بازتوانی روحی خانواده ها بعد از کرونا و تصویب بخش نامه ها یی جهت اعطای تعطیلات خانوادگی و تسهیلات سفر ،تفریح و گردشگری ،احیا و تقویت نهادهای مدنی در کنارنهادهای خیریه سنتی و بسیج همه نیروهای اجتماعی و افزایش مشارکت همدلانه ،از آن خود سازی مردم فعال در شبکه های اجتماعی و ایجاد اعتماد و بازسازی سرمایه اجتماعی ،تشویق به ازدواج و فرزند آوری ،خدمات حمایتی و مالی بیشتر از اقشار آسیب پذیر ،دادن آگاهی به روز و هشدارهای لازم به مردم درباره رفتارهای پرخطر ،مهار کردن شدت حضور و نقش فعال رسانه های فرامرزی در شکل دادن به بحران موجود ،با استفاده از این فرصت که روحیه معنویت گرایی افزایش پیداکرده میتوان باورهای دینی و مذهبی را تقویت و به این ترتیب شاهد اثر آن در کاهش آسیب های اجتماعی باشیم.
ایزدپور در پایان از آمادگی بهزیستی استان برای مشاوره به مردم در این شرایط خبر داد و گفت: بهزیستی استان با 300مددکار اجتماعی و روانشناس، 30 کلینیک مشاوره فعال در سطح استان، خط 24ساعته 123 و خط ارتباطی 1480، دو کلینیک تخصصی و...آماده خدماتدهی و مشاوره به عموم هماستانیها است تا با مداخلات به موقع به بهبود شرایط روانی در جامعه کمک کند.
انتهای پیام