به گزارش ایسنا، به نوشته روزنامه الصباح چاپ عراق، عامر الفایز، عضو کمیسیون روابط خارجه پارلمان عراق گفت، از هر یک از وزارتخانههای دفاع، کشور، نفت، دارایی و خارجه یک نماینده در گفتوگوی استراتژیک میان بغداد و واشنگتن مشارکت خواهد داشت.
کمیتههای فرعی آمریکایی و عراقی پروندههایی را که در نشست آتی میان دو هیئت مطرح خواهند شد، تهیه کردهاند. این نشست تعیین کننده بوده و سرنوشت نیروهای آمریکایی مستقر در خاک عراق را مشخص میکند.
وی افزود، کمیته روابط خارجه پارلمان عراق سه روز پیش میزبان عضو هیئت مذاکره کننده عراقی با طرف آمریکایی بود.
کمیته روابط خارجه اعلام کرد، وزارت خارجه به دنبال تشکیل دبیرخانه دائمی برای پیگیری توافقنامه استراتژیک بین عراق و ایالات متحده است.
مثنی امین، عضو این کمیسیون گفت، کمیته در روزهای اخیر میزبان معاون وزارت خارجه بود تا در جریان توضیحات مفصل پیرامون توافقنامه چارچوب استراتژیک قرار بگیرد که از اول ژانویه ۲۰۰۹ پس از رد و بدل کردن یادداشتهای دیپلماتیک در حمایت از تکمیل اقدامات لازم از سوی هر دو طرف برای اجرای این توافقنامه، وارد فاز اجرایی شد تا روابط دو طرف در حوزههای مختلف از جمله سیاسی، دیپلماتیک، دفاعی، امنیتی، فرهنگی، اقتصادی، انرژی، بهداشتی، محیط زیست، ارتباطات، فناوری اطلاعات، اجرای قانون و دستگاه قضا سازماندهی شود.
وی افزود، با وجود ضررهای زیادی که عراق از حضور نظامی آمریکا از سال ۲۰۰۴ تاکنون در خاکش متحمل شده اما از فرصتهای موجود در توافقنامه استراتژیک استفاده نکرده است. موفقیت گفتوگو بین دو کشور و بهرهمندی از این توافق بستگی به توانایی بغداد در پیگیری و کسب حقوق و امتیازات از این توافقنامه دارد.
در همین راستا، احسان الشمری، رئیس اندیشکده سیاسی گفت: گفتوگوی عراق و آمریکا بیانگر تمایل متقابل برای داشتن روابط سالم براساس توافقنامه چارچوب استراتژیک است.
وی ادامه داد، آمریکا در ترسیم جدید روابطش با عراق مصمم است به ویژه اینکه این روابط در دولت قبلی به نوعی ضعیف شده بود. از طرفی هم، بغداد نیازمند فضایی برای ایجاد تعادل در روابط خارجی خود است، واشنگتن نیز خواستار تداوم این گفتوگو و احیای آن در زمینههای اقتصادی، سیاسی و علمی است اما مهمترین مورد ادامه هماهنگی و همکاریها در خصوص مبارزه با تروریسم، سرنوشت نیروهای آمریکایی و اطمینان از آسیب نرسیدن به منافع آمریکا در داخل عراق است.
الشمری گفت، تشکیل دبیرخانه دائمی برای پیگیری توافقنامه استراتژیک نشان دهنده این امر است که این گفتوگو برای دولت عراق از اهمیت بالایی برخوردار است چرا که مذاکرات میان دو کشور نقطه شروعی برای بهبود روابط خارجی عراق با تمامی کشورها است.
اما محمد الفیصل، نویسنده و تحلیلگر سیاسی گفت، از مهمترین بندهای مورد مذاکره تصمیم پارلمان عراق برای خروج نیروهای نظامی آمریکایی از کشور خواهد بود و این به معنای بررسی مجدد و اصلاح بندهای توافقنامه استراتژیک بین واشنگتن و بغداد است. به خصوص بعد از اینکه آمریکاییها اعلام کردند، آماده هستند تا در مورد همه جوانب روابط در مورد با عراق گفتوگو کنند.
همچنین ریاض المسعودی، عضو ائتلاف سائرون تاکید کرد: این ائتلاف هرگز به صورت مستقیم در مذاکرات با آمریکا مداخله نمیکند زیرا این موضوع به دولت مربوط است و از هیئت مذاکره کننده عراق میخواهد منافع ملی کشور را در این مذاکرات اصل قرار دهد و به طرف آمریکایی گوشزد کند که عراق نیازی به حضور نیروهای آمریکایی یا هر نیروی خارجی دیگر در خاکش ندارد و حضور نیروهای خارجی اشغالگری آشکار بوده و حاکمیت عراق حاصل نمیشود. اولین درخواست سائرون از هیئت مذاکره کننده عراق خروج تمامی نیروهای آمریکایی از کشور است.
نعیم العبودی، نماینده فراکسیون صادقون در پارلمان هم مطرح کرد، از مهمترین اولویتهای این گفتوگو حفظ حاکمیت عراق و منافع کشور است و هیئت مذاکره کننده عراق باید این مسأله را در نظر داشته باشد که نباید هیچ نظامی خارجی در پایگاههای عراق حضور داشته باشد.
محمد البلداوی، نماینده ائتلاف الفتح هم گفت: با وجودی که اسامی هیئت مذاکره کننده عراق با آمریکا اعلام شده اما از نخست وزیر میخواهیم مذاکره کننده شجاع و کسی را انتخاب کند که بتواند حقوق ملی عراق را مطالبه کند.
انتهای پیام