سورنا ستاری در آیین افتتاح پتروشیمی تخت جمشید ماهشهر که امروز (۲۴ دیماه) انجام شد، با اشاره به تفاوت کارخانه و صنعت، اظهار کرد: اینکه خط تولیدی را از خارج کشور تهیه و ایجاد کنیم کارخانه نام دارد نه صنعت. زمانی که در کشور تصمیم گرفته میشود چهار تا پنج میلیون نفر دانشجو داشته باشیم و دانشگاهها را تجهیز میکنیم، قرار نیست با این شرایط در نهایت کارخانهداری کنیم؛ صنعت مکانی است که در آن طراحی، ماشینسازی و چنین اقداماتی انجام دهیم.
به گزارش ایسنا، وی افزود: اگر طراحی را خودمان انجام ندهیم، نمیتوانیم در آن تغییراتی ایجاد کنیم. ما یک اقتصاد نفتی داریم و ذات اقتصاد نفتی این است که همه چیز با پول حل میشود. در کشورهای عربی نیز چنین اخلاقی وجود دارد. به طور مثال در دوبی برجهایی میسازند و خودروهایی را وارد کشورشان میکنند و فکر میکنند صاحب این خودرو هستند. در حالی که تنها سوار این خودرو میشوند و ماشینساز نیستند و تکنولوژی را ندارند؛ چنین اقداماتی به معنی انتقال تکنولوژی و صاحب تکنولوژی بودن نیست.
معاون علمی و فناوری رییس جمهور بیان کرد: قراردادهایی در حوزههای مختلف منعقد و خرید تکنولوژی انجام میشود و در پایان مجددا از همان تکنولوژی خارجی استفاده میکنیم، در حالی که تکنولوژی، خریدنی نیست بلکه یادگرفتنی است.
ستاری، با اشاره به تفاوت پروژههای دانشبنیان با پروژههای دیگر، عنوان کرد: صنعت دانشبنیان جایی است که در آن طراحی و ماشینسازی شود؛ شایسته نیست با داشتن ۴ میلیون دانشجو و قرار گرفتن در رده چهارمین یا پنجمین کشور از نظر تولید مهندس در دنیا، برای تکنولوژی پول بدهیم.
وی تصریح کرد: در اقتصاد دانشبنیان انسانها محور هستند و اگر میخواهیم در صنعت پتروشیمی به ارقام بالایی برسیم، به دانش مورد استفاده در مواد اولیه مصرفی بستگی دارد؛ بنابراین باید در تربیت، کمیت و کیفیت نیروی انسانی تلاش شود.
معاون علمی و فناوری رییس جمهور گفت: صنعت پتروشیمی فوقالعاده است و در این صنعت خام فروشی نداریم. در این صنعت میتوانیم پول زیادی را کسب کنیم و هر چه دانش بیشتری روی مواد مختلف بکار ببریم، درآمد بیشتری را نیز به دست میآوریم.
ستاری تصریح کرد: در حال سرمایهگذاری بر روی انسانها و تربیت انسانهایی هستیم که میتوانند واحدهایی با تکنولوژیهای بالا را طراحی و ایجاد کنند. در این زمینه باید ترسها ریخته شود. اکنون با وجودی که در شرایط تحریم قرار داریم اما امروز کاتالیست در حال ساخت است. در پنج سال گذشته یکی از بزرگترین مشکلات فولاد، ساخت کاتالیست بود اما در این زمینه شرکتهای خوبی راهاندازی شدهاند و نیروی انسانی فوقالعادهای داریم. در برخی شاخصهای انسانی رتبه دوم و سوم را داریم اما خودمان قدر این فرزندانمان را نمیدانیم.
وی بیان کرد: انتظار میرود در صنعت پتروشیمی نیز از صنعت دانشبنیان استفاده شود. مهمتر از ساخت کاتالیست، دانش طراحی، تولید و بهینهسازی آن است. امروز نمونه چنین اقداماتی را در شرکت پتروشیمی کارون مشاهده کردیم.
به گزارش ایسنا، ستاری، با اشاره به دلایل عدم پیشرفت کشورهای دارای منابع زیرزمینی، عنوان کرد: حکومتهای چاق، نیروی انسانی زیاد در حوزههای دولتی و قوانین متناقض، ساختارهای اقتصادهای نفتی است و همه این کشورها از این ساختارها رنج میبرند. در این کشورها واردات راحت و تولید سخت است.
معاون علمی و فناوری رییس جمهور تصریح کرد: ساختارهای ما به گونهای است که کارآفرینی را سرکوب میکند. فرزندانمان مایل به استخدام هستند اما باید بدانیم بدترین خیانت به آنها، استخدامشان است زیرا با استخدام فرزندانمان اعتماد به نفس آنها را از بین میبریم و نوآوریهایشان را میکُشیم.
وی بیان کرد: اگر میخواهیم فرزندانمان ارزش افزوده، نوآوری و کارآفرینیهایشان را در این کشور ارائه دهند، باید محیطی ایجاد شود که از نوآوریهای آنها استقبال شود.
ستاری عنوان کرد: طراحی واحدها و بهینهسازی و اقدامات دانشی آنها، باید در داخل کشور انجام شود زیرا این حوزهها ارزش افزوده تولید میکنند. اینکه امروز واحدی افتتاح میکنیم که لایسنس و دانش آن را خودمان بدست آوردهایم، بسیار حائز اهمیت است. استفاده از دانش خارجی ایرادی ندارد اما باید یاد بگیریم.
انتهای پیام