بازنمایی اقتدار یا ضعف؟ مساله این است

پس از عملیات اقتدارآفرین نیروی هوافضای سپاه علیه پایگاه عین الاسدِ تروریست‌های آمریکایی، حادثه ناگوار و دردناکی برای هواپیمای بوئینگ ۷۳۷ خطوط هوایی اوکراین رخ داد که موجب شهادت ۱۴۷ نفر از هموطنان عزیز و جان باختن ۳۲ نفر غیرایرانی شد.

سعید ربیعی کارشناس رسانه در ادامه یادداشت خود که در اختیار ایسنا قرار داده، آورده است: از همان ابتدا رسانه‌های داخلی و خارجی و شخصیت‌های سیاسی کشورهای مختلف در مورد علت  وقوع حادثه به گمانه‌زنی پرداختند که البته برخی از واکنش‌ها، تحلیل‌ها و بازتاب‌های رسانه‌ای ماجرا با به‌کارگیری تاکتیک‌ها و تکنیک‌های تبلیغاتی در جهت کمرنگ ساختن پیروزی سپاه پاسداران در تحقیر بی‌سابقه ارتش ایالات متحده آمریکا و سرپوش گذاشتن بر ضعف استراتژیک دولت و ارتش آمریکا در رویارویی با جمهوری اسلامی ایران بوده است تا اینکه ستاد کل نیروهای مسلح پس از اتمام تحقیقات فنی و میدانی هیئت بازرسی، در اطلاعیه‌ای خطای انسانی غیر عمد و برخورد موشک را عامل سقوط هواپیما عنوان کرد.

پس از این اطلاعیه، جریان سیاسی و رسانه‌ای کشور، منطقه و جهان وارد فضای جدیدی شد و متأسفانه رسانه‌های خارجی و ضدانقلاب، با تاکتیک‌هایی از جمله «اطلاعات سری، کلی‌گویی، بزرگنمایی، تبخیر، جنجال‌آفرینی، بحران‌سازی، بازنمایی، اختلاف افکنی و ...» در جهت تضعیف و تخریب چهره نیروهای مسلح حرکت  کردند.

در این شرایط ارائه برخی ملاحظات و نکات برای جلوگیری از انحراف افکار عمومی و عدم سوءاستفاده از احساسات عمومی امری لازم و اجتناب‌ناپذیر است:

۱. یکی از وجوه تمایز نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران با ارتش‌های منطقه و جهان، قدرت تصمیم‌گیری و اراده نیروهای مسلح برای دفاع از امنیت ملی، منافع ملی و عزت ملی در برابر هر تهدیدی حتی تهدید ارتش بزرگ ایالات متحده آمریکاست که اتفاقاً این موضوع یکی از مؤلفه‌های بازدارندگی مؤثر جمهوری اسلامی ایران بوده است. از نظر شناختی، برخورداری از قدرت تصمیم‌گیری و توانایی اعمال اراده در نیروهای مسلح ایران علاوه بر برخورداری از ایمان و توکل بر خدا، به اعتماد به نفس، شجاعت و هوشیاری عناصر مؤمن متکی است. بنابراین هرگز نباید هزینه شجاعت و قدرت تصمیم‌گیری در لحظه را برای کارکنان، مسئولان و فرماندهان نیروهای مسلح در سطوح تاکتیکی، عملیاتی و راهبردی بالا برد. در آن صورت ترس از عواقب تصمیم و احتیاط بیش از حد، قدرت و سرعت عمل نیروهای مسلح را در برخورد فوری با تهدیدات آینده کاهش خواهد داد. با توجه به روندهای نظامی و امنیتی منطقه غرب آسیا، هرگونه جنگ احتمالی آینده احتمالاً با غافلگیری آغاز خواهد شد و در آن صحنه نبرد، قدرت و سرعت در تصمیم‌گیری و شجاعت در اعمال اراده و اجرای دستورات و دستورالعمل‌ها، در ترمیم آسیب‌پذیری ناشی از غافلگیری نقشی اساسی خواهد داشت. بنابراین پرداختن به موضوع سقوط هواپیما در فضای رسانه‌ای نباید باعث فرسایش، احتیاط و حتی ترس نیروهای تاکتیکی عمل‌کننده در صحنه‌های آینده عملیاتی شود. طی چند سال گذشته نیروهای مسلح در چندین مورد، هیمنه پوشالی قدرت‌های بزرگ جهان را شکستند و معادلات سیاسی و امنیتی منطقه را به نفع جمهوری اسلامی ایران تغییر دادند. انهدام پهپاد فوق پیشرفته گلوبال هاوک، دستگیری ملوانان متجاوز آمریکایی و توقیف شناور stena impero نمونه‌ای از اقدامات بزرگ نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران بوده است که غرور، افتخار و عزت ملی را در پی داشت و وزن سیاسی و ژئوپلیتیکی کشور را افزایش داد. تمامی این حوادث بر اثر قدرت بالای تصمیم‌گیری، سرعت عمل، شجاعت و اعتماد به نفس نیروهای عمل‌کننده محقق شد. این فرمول اگرچه تاکنون همواره باعث پیروزی و غلبه بر دشمن بوده اما اکنون که در موردی نادر و اعجاب‌آور در فضایی سرشار از تهدیدات نظامی و تحرکات تنش‌زای دولت‌های متخاصم نتیجه عکس داده، آیا باید آن را از اساس زیر سؤال برد؟ یا روندها و زمینه‌های تحقق این فاجعه را بدون آسیب‌رساندن به اعتماد نیروهای مسلح اصلاح کرد؟

۲. همان طور که مقام معظم رهبری، رئیس جمهوری، رئیس قوه قضاییه، خانواده‌های داغدار و عموم مردم انتظار دارند، پیگیری کوتاهی‌ها یا تقصیرهای احتمالی این حاثه دردناک و شناسایی واقعیت قضایی مقصرین، یک ضرورت و مطالبه ملی است اما می‌توان با حکمت و عقلانیت، فضای رسانه‌ای را طوری مدیریت کرد که دشمنان مجال سوءاستفاده و تخریب چهره نیروهای مسلح و فرماندهان مسئولیت‌پذیر، خدوم و انقلابی را پیدا نکنند. این‌گونه حوادث دردناک قبلاً برای بسیاری از کشورها از جمله اوکراین به وقوع پیوسته است. اما سؤال اینجاست که دولت‌های متضرر در مواجهه با این حوادث، چه روندی را در محیط ملی و بین‌المللی طی کردند؟ آیا نیروهای مسلح خود را تضعیف کردند؟ قطعاً پاسخ منفی است. بنابراین باید توجه داشت که پرداختن به این ماجرای تلخ موجب تضعیف پایگاه و سرمایه اجتماعی نیروهای مسلح و تضعیف سپاه پاسداران نشود چراکه تضعیف نیروهای مسلح و سپاه پاسداران، بدون تردید تضعیف امنیت ملی ایران را در پی خواهد داشت و هیچ حکومت، دولت و ملت هوشمند و آگاهی نیروهای نظامی خود را تضعیف و تحقیر نمی‌کند.

۳. نحوه مواجهه، صداقت و شفافیت نظام جمهوری اسلامی ایران در مواجهه با این حادثه و خضوع و مسئولیت‌پذیری نیروهای مسلح، وجه تمایز حکومت و جامعه اسلامی با حکومت‌های لیبرال و غیراسلامی است. در حکومت اسلامی مردم محرم حکومت، حامی، پشتیبان و عمق استراتژیک نظام سیاسی به شمار می‌روند. این حادثه ناگوار و دردناک، احتمالا افکار عمومی جهانیان و انسان‌های نوع‌دوست در سراسر جهان را آزرده و مکدر ساخته است اما احتمالاً دشمنان بدجنس از جمله مقامات دولت آمریکا، رژیم صهیونیستی و ... که این وضعیت را در امتداد منافع خودشان می‌بینند، خرسندند. آنها در مقاطع گوناگون از سپاه پاسداران و نیروی هوافضا سیلی‌های سختی دریافت کرده‌اند و اقتدار و آمادگی این نیرو را سد محکمی در برابر ماجراجویی‌های احتمالی آینده علیه ایران می‌دانند. به عبارت دیگر یکی از متغیرهای اصلی بازدارندگی کشور در برابر تهدیدات نظامی آمریکا، توانمندی و قدرت موشکی نیروی هوافضای سپاه است که معادله صحنه جنگ در هرگونه رویارویی با دشمنان را به نفع ایران تغییر خواهد داد. بنابراین تضعیف نیروی هوافضای سپاه و حاشیه‌سازی و بازنمایی منفی قدرت این نیرو، در راستای منافع استراتژیک دولت آمریکا و حامیانش خواهد بود.

حادثه دردناک سقوط هواپیمایی خطوط هوایی اوکراین و خطای انسانی یک اپراتور در فضایی سرشار از تحریم، تحرک، سیالیت و عدم قطعیت، باعث فراموشی خاطرات غرورآفرین و عزت‌بخشی که نیروهای مسلح کشور به‌ویژه نیروی هوافضای سپاه در برابر آمریکایی‌ها و داعش رقم زد نخواهد شد و ملت هوشمند ایران از فرزندان انقلابی خودشان در نیروهای مسلح حمایت خواهند کرد.

انتهای پیام

  • یکشنبه/ ۲۲ دی ۱۳۹۸ / ۰۱:۱۶
  • دسته‌بندی: رسانه
  • کد خبر: 98102216447
  • خبرنگار :