اقدامات نیروهای امنیتی زیر ذره‌بین حقوق بشری‌ها؛

پلیس شیلی علیه معترضان از گاز اشک‌آور استفاده کرد

پلیس شیلی از گاز اشک‌آور برای متفرق کردن معترضان در سانتیاگو، پایتخت این کشور استفاده کرد.

به گزارش ایسنا، به نقل از خبرگزاری اسپوتنیک، صدها تن از معترضان در شیلی در میدان "پلازا ایتالیا" در مرکز پایتخت این کشور تجمع کردند و بسیاری از آنها ماسک یا دستگاه تنفس مصنوعی به صورت داشتند.

این راهپیمایی با وجود استفاده پلیس شیلی از گاز اشک‌آور برای متفرق کردن معترضان که به اعتراضات خود ادامه می‌دادند، صلح آمیز برگزار شد. جوانهای شیلی در جریان این اعتراضات می‌رقصیدند و بر طبل می‌کوبیدند.

هم‌چنین در نزدیکی میدان پلازاایتالیا معترضان اقدام به سوزاندن آشغال و شاخه‌های درخت کردند، به طوریکه دود سیاهی سراسر منطقه را فرا گرفت.

خبرنگاران گزارش دادند، در مسیر منتهی به این میدان افرادی حضور داشتند که تجهیزاتی برای در امان ماندن از گاز اشک آور می‌فروختند که شامل آب و آب لیمو بود.

راهپیمایی‌ها در شیلی که از اکتبر آغاز شده در نتیجه افزایش هزینه‌های مربوط به حمل و نقل است و در نهایت، این اعتراضات به راهپیمایی‌های گسترده‌تر به سیاست‌های اجتماعی و اقتصادی و در نهایت به ناآرامی‌های سراسری در این کشور منجر شده است.

این وضعیت ناآرام باعث لغو نشست اپک و نشست اقلیمی COP۲۵ شد که قرار بود در سانتیاگو برگزار شود.

در همین حال، رئیس بخش حقوق بشر دادستان عمومی شیلی گفت، دادستان‌ها در شیلی در حال بررسی بیش از ۱۰۰۰ مورد سوءاستفاده شامل شکنجه و خشونت‌های جنسی از سوی نیروهای امنیتی در جریان چند هفته اعتراضات ضد دولتی در این کشور هستند. بیش از ۱۰۰۰ اتهام اینچنینی گزارش شده و هنوز دادستان‌ها در حال بررسی موارد بیشتر هستند.

این مقام دولت شیلی همچنین ادامه داد: احتمال گزارش بیشتر موارد سوءاستفاده در نتیجه این شدیدترین سرکوب پلیس از زمان پایان دیکتاتوری نظامی آگوستو پینوشه در ۱۹۹۰ وجود دارد. ما سخت تلاش می‌کنیم تا قربانیان بتوانند شکایت‌های خود را اعلام کنند.

این گزارش در حالی از سوی بخش حقوق بشری دادستان عمومی شیلی منتشر شده که پلیس این کشور می‌گوید در رسیدگی به اعتراضات بر اساس پروتکل‌ها عمل کرده و برای کنترل شورش‌ها کاملا و به صورت مناسب آموزش دیده است.

ماریو روزاس، رئیس پلیس شیلی به افسران ضد شورش خود دستور داده که لباس‌هایی دارای دوربین به تن کنند و اخیرا هم گفته بود، متخصصان حقوق بشری در جریان اعتراضات مستقر می‌شوند.

همچنین جامعه چشم پزشکی شیلی گزارش کرد ۲۲۵ مورد ترومای چشمی در بازه زمانی ۱۹ اکتبر تا ۱۰ نوامبر در جریان اعتراضات گزارش شده و گفته که این تعداد ممکن است بیشتر هم شود.

شیلی؛ از اعتراض به گرانی بلیط مترو تا توافق بر سر تغییر قانون اساسی

شیلی مدت‌های مدید جزیره ثبات در بین کشورهای آمریکای جنوبی به شمار می‌آمد تا اینکه مردم به خیابان آمدند. کف مطالبات معترضان ارزان کردن بهای بلیط مترو بود و سقفش تا خواست تغییر قانون اساسی رسید. خواستی که به کرسی می‌نشیند.

شبکه خبری دویچه وله در گزارش خود آورده است: پس از ماه‌ها اعتراض و درگیری‌های خشونت‌آمیز، سرانجام نمایندگان دولت شیلی و اپوزیسیون در راستای تدوین قانون اساسی جدید به توافق رسیدند. در این توافق سخن از همه‌پرسی در میان است. رؤسای احزاب گوناگون توافق‌نامه‌ای در این باره را امضا کردند.

آنگونه که نمایندگان دولت و اپوزیسیون اعلام کرده‌اند، قرار است آوریل سال آینده قانون اساسی جدید به رأی مردم شیلی گذاشته شود. در بیانیه‌ای که در این رابطه منتشر شده، آمده است، می‌خواهیم که شهروندان به محض تدوین متن جدید طی رفراندمی گسترده، رأی خود در این‌باره را به صندوق بیندازند. رئیس مجلس سنای شیلی با تأکید بر "راه‌حلی صلح‌آمیز و سازنده برای خروج از بحران"، گفته است که شیلی "برای نخستین بار یک قانون اساسی ۱۰۰ درصد دموکراتیک" خواهد داشت.

مردم یادگار پینوشه را نمی‌خواهند

قانون اساسی کنونی شیلی در سال ۱۹۸۰ تدوین شده و بنابراین از دوران دیکتاتوری آگوستو پینوشه به جای مانده است. پینوشه از سال ۱۹۷۳ تا ۱۹۹۰ بر سر قدرت بود. با وجود اصلاحات متعددی که در قانون اساسی دوره پینوشه پس از پایان دوره حکومت این ژنرال صورت گرفته، اما همچنان انتقادات زیادی نسبت به خاستگاه اقتدارگرایانه آن، تمرکز شدید آن بر قدرت دولت مرکزی و امکانات محدودی که به شهروندان برای تأثیرگذاری می‌دهد، وجود دارد.

۷۸ درصد از شهروندان شیلی در جدیدترین نظرسنجی از خواست خود برای تصویب یک قانون اساسی جدید سخن گفته‌اند.

این کشور آمریکای جنوبی هفته‌هاست که صحنه اعتراضات و درگیری‌های خشونت‌بار بین معترضان و نیروهای پلیس است. تقریبا ۲۰ نفر در این درگیری‌ها کشته و بیش از دو هزار تن زخمی شدند، فروشگاه‌های زیادی غارت شده و چندین ساختمان به آتش کشیده شدند.

سباستین پینرا، رئیس جمهور شیلی، به دلیل این ناآرامی‌ها نشست سازمان‌ همکاری‌های اقتصادی آسیا – پاسیفیک و نشست جهانی اقلیمی را که قرار بود در سانتیاگو برگزار شود، لغو کرد.

جزیره ثبات ناآرام است

شیلی مدت زمان مدیدی، در میان کشورهای آمریکای جنوبی که هر کدام با بحرانی دست و پنجه نرم می‌کنند، منطقه‌ ثبات به شمار می‌رفت. یکی از بزرگترین مشکلاتی که مردم شیلی، ثروتمندترین کشور در منطقه، با آن دست به گریبان‌اند، اختلاف زیاد در سطح درآمد گروه‌های مختلف مردم است. از سوی دیگر هزینه‌های آموزشی و درمانی هم در شیلی بسیار بالاست.

جرقه اعتراض‌ها در شیلی را افزایش به نسبت کم بهای بلیط وسایل حمل و نقل عمومی در این کشور زد. اما طولی نکشید که سقف مطالبات معترضان بالا رفت و آنها خواستار بازگرداندن مدل اقتصادی نئولیبرال و اصلاحاتی اساسی در قانون اساسی شدند. این ناآرامی‌ها که با وارد آمدن خسارت‌های سنگین به اموال عمومی و چپاول همراه بود، تأثیر منفی خود را بر اقتصاد شیلی هم گذاشته است. دولت پیش بینی رشد اقتصادی را برای سالی که به پایان نزدیک می‌شود از ۶ / ۲ درصد به ۲ درصد تصحیح کرد.

پزوی شیلی روز پنجشنبه رکورد زد و در مواردی ۸۰۸ پزو به ازای یک دلار پرداخت شد. حتی تزریق چند میلیارد دلاری بانک مرکزی به سیستم مالی کشور هم نتوانست جلوی افت ارز را بگیرد. از آغاز ماه جاری (نوامبر) تا کنون، ارز شیلی ۸ درصد از ارزش خود را از دست داده است.

انتهای پیام

  • شنبه/ ۲۵ آبان ۱۳۹۸ / ۰۹:۱۵
  • دسته‌بندی: آمریکا و اروپا
  • کد خبر: 98082515880
  • خبرنگار : 71129