به گزارش ایسنا بنا براعلام ایدهآل مگ، بحث و تبادل نظر در این مورد که کدام یک از آثار تاریخی و باستانی به عنوان عجایب هفتگانه دنیا شناخته شدهاند فراوان است.
به گفته ایدهآل مگ آثاری که اکثر صاحب نظران در مورد حیرتانگیزی معماری آنها به اتفاق نظر رسیدهاند را میتوان در این لیست قرار داد.
یکی از عجایب هفتگانه جهان مقبره تاج محل است که تاریخ و معماریای سراسر عشق و جاودانگی دارد. این اثر زیبای تاریخی و گردشگری که در شهر آگرا در کشور هند قرار دارد چشم هر بینندهای را به اعجاب بر میانگیزد.
تاریخ تاج محل
بنا بر یافتههای تاریخی به دست آمده تاج محل آرامگاه با عظمتی است که در سال ۱۶۳۱ میلادی فرمان ساخت آن توسط شاه جهان، امپراتور پنجم سلسله گورکانیان هند صادر گردید. عشق پنجمین امپراتور گورکانی به همسرش که یک شاهدخت ایرانی بوده او را بر آن میدارد تا بنایی را برای یادبود ارجمند بانو معروف به ممتاز محل بسازد. شاه جهان امپراتور اندوهگین در سوگ از دست دادن همسرش بزرگترین سازندگان و معماران مغول را که شهر دهلی قدیم را ساخته بودند فرا خواند تا تاج محل را برای بزرگ داشت یاد همسرش بنیان نهند.
ساخت و ساز این بنای باستانی در سال ۱۶۳۲ شروع شد و در حدود ۲۲ سال به طول انجامید. هزینه تقریبی ساخت این اثر ۳۲ میلیون روپیه بوده است. بعد از اتمام ساخت بنا، باغ و ساختمانهای دیگر نیز به آن اضافه شد.
بر طبق نوشتههای تاریخی گویا امپراتور شاه جهان برای جلوگیری از الگوبرداری و تکثیر تزئیناتی که در تاج محل به کار رفته بود دستور داد تا دست راست سنگتراش قطع شود.
در طول دورههای مختلف در جنگها ایت بنا مورد حمله قرار گرفت و بسیاری از بخشهای آن یا خراب شد و حتی بخشهایی از آن به سرقت رفت. بعدها لرد کورزون بریتانیایی برای بازسازی و مرمت آن اقدام کرد که هشت سال زمان برد. هماکنون این شاهکار تاریخی یکی از جاذبههای گردشگری جهان محسوب میشود که سالانه هزاران گردشگر را به بازدید خود فرا میخواند.
سبک معماری
آرامگاه تاج محل با سبک معماری مغول در هند شناخته میشود که در واقع تاریخ و هویت هند را در خود دارد. هر چند که در معماری آن تلفیقی از معماری ایرانی، عثمانی، هندی و ترکی وجود دارد ولی از بعضی بناهای دوره تیموری مانند آرامگاه تیمور در سمرقند نیز الگوبرداری کردهاند. از تاثیرات معماری ایرانی در این مقبره میتوان به طراحی گنبدی شکل و ورودیهایی که قوسدار بوده و دارای طراحی ایوان هستند، اشاره کرد. فرق این اثر با دیگر آثار سبک مغولی در این است که در این بنا از سنگ مرمر سفید استفاده شده ولی در معماری مغولی سنگ قرمز به کار گرفته میشود.
تاج محل قسمتی از یک مجتمع تاریخی و پیچیده بوده که این مجتمع بخشهایی چون دروازهای تزئین شده، یک باغ زیبا، یک سیستم آبی حیرتآور و یک مسجد را در بر میگیرید. این محوطه تاریخی در سواحل جنوبی رود یامونا قرار دارد که از سمت شمال و جنوب به رودخانه منتهی میشود.
این سایت تاریخی به دلیل سبک منحصر به فرد معماری خود به عنوان یکی از عجایب هفتگانه جهان شناخته میشود.
دکوراسیون خارجی
همانطور که در بالا نیز ذکر شد سطوح خارجی بنای تاج محل حاوی هنرهای تزئینی سبک مغولی است. از آنجا که در سبک معماری اسلامی مجسمه و نقوش انسانی ممنوع است در این اثر از هنرهای انتزاعی یا نقاشی رویشی بهره بردهاند.
دکوراسیون داخلی
دکوراسیون داخلی بنا نیز دارای یک محفظه هشت ضلعی بسیار پیچیده است که در حدود سی سنگ بسیار قیمی و نیمه قیمتی در طراحیهای سنگی آن به کار رفته است. این محفظه دارای هشت اتاق کوچکتر بوده که در دو طبقه مسطح شدهاند که در مجموع ۱۶ عدد میشوند. در داخل نیز ترکیبی از عناصر هنرهای مینیاتور و منبت مورد استفاده واقع شدهاند.
سطوحی که بسیار جلا داده شدهاند نور را از طریق مشبکهای مرمری که در پنجرهها و قوسها قرار دارند فیلتر میکنند. در کتیبههای خوشنویسی داخلی این بنا ۹۹ بار نام خدا حک شده است.
باغ
برعکس بیشتر باغهای به سبک مغولی که مستطیل شکل بوده و دارای مقبرهای در مرکز هستند باغ تاج محل که شامل ۱۷ هکتار است دارای شکل مربعی میباشد. محور مرکزی باغ از شمال به سمت جنوب از دروازه تا مقبره امتداد مییابد. چهار کانال باغ به چهار قسمت چهار چهارم تقسیم شدهاند که نمادی از چهار رودخانه بهشت میباشند که با چشمهها و درختان سرو احاطه شدهاند.
این باغ بخشی پیچیده از معماری باغها به سبک مغولی است که در اصطلاح چهار باغ نامیده میشود. استخر مرمری طولانی نیز در ورودی تاج محل قرار گرفته است. درختان گوناگون میوه و درختهای قبرسی که به ترتیب نماد زندگی و مرگ هستند به شکلی متقارن در طول مسیر مرکز بنا رخ مینمایند. این باغ به صورتی طراحی شده که اگر به طور تصادفی در هر نقطهای بایستید میتوانید چشماندازی باز از بنا را داشته باشید.
دیگر ساختمان های موجود در تاج محل
هر عنصر این مجموعه به شیوهای ساخته شده که عظمت و زیباییهای این اثر را دو چندان میکند. مثلا دروازه اصلی که با ماسههای سنگ قرمز طراحی شده چنانچه اگر فردی خارج از طاق آن بایستد نمیتواند تاج محل را ببیند ولی هنگامی که از طاق عبور میکند عظمت این شاهکار را مشاهده میکند.
مسجد در ضلع غربی بنا قرار دارد و مهمانخانه نیز که دارای طراحی با ماسههای سنگ قرمز است نیز در ضلع شرقی تاج محل واقع شده است.
انتهای رپرتاژ آگهی