معصومه هلالی زاده در گفتوگو با ایسنا و در ارتباط با فقر حرکتی در بین مردان و به ویژه زنان ایرانی، اظهار کرد: طبق آمار سازمان جهانی بهداشت و نیز وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی متاسفانه شاهد این هستیم که سطح تحرک و فعالیت بدنی در زنان همواره نسبت به مردان کمتر است و به همین دلیل نیز در زنان اضافه وزن، تجمع توده چربی اضافی، پوکی استخوان و سایر مسائل این چنینی بیشتر اتفاق میافتد. در عین حال پایین بودن سطح تحرک و فعالیت بدنی در زنان نسبت به مردان در کشور ما حادتر و سطح فعالیت نسبت به آمار جهانی این میزان بیشتر است که امیدواریم با آگاهی بخشی در جامعه شاهد افزایش تحرک و فعالیت بدنی در بین زنان ایرانی باشیم.
این استادیار فیزیولوژی ورزشی با اشاره به اینکه با شروع فصل سرما سطح فعالیت بدنی و تحرک بیش از فصل گرما کاهش مییابد، بیان کرد: با توجه به شروع فصل سرما متابولیسم پایه بدن دچار تغییر میشود که با کاهش دمای بدن شاهد کاهش سطح متابولیسم فعال بدن هستیم و بر همین اساس پدیده هیپوترمیا رخ میدهد و بدن به سمت لَختی میرود.
هلالی زاده ادامه داد: در فصل گرما میزان جنب و جوش و فعالیت افراد بیشتر است اما در فصل سرما با توجه به کاهش دمای محیط و نیز کاهش دمای بدن حتی برخی فعالیتهای بدنی از دستور کار روزانه افراد خارج میشود و به طور مثال اگر از محل کار تا منزل پیاده روی میکرده یا برای حضور در محیطهای دیگر پیادهروی میکردند، با شروع فصل سرما این موضوع از برنامه روزانهشان خارج میشود و به کاهش سطح تحرک آنها می انجامد.
زنان در فصل سرما و در ارتباط با کاهش سطح تحرک پیشگام هستند
وی با تاکید بر اینکه زنان در فصل سرما و در ارتباط با کاهش سطح تحرک پیشگام هستند، اظهار کرد: علاوه بر این با توجه به اینکه در فصل سرما شرایط آب و هوایی کلانشهرها به منظور خروج از خانه مناسب نیست، گفت: باید این آگاهی بخشی توسط نهادهای متولی و رسانهها در بین مردم ایجاد شود تا افراد به فعالیتهای ورزشی در محیطهای سرپوشیده بپردازند. چرا که با اطلاع رسانی به مردم آنها از مضرات کاهش سطح تحرک بدنی مطلع میشوند و به خوبی در مییابند چه خطراتی آینده آنها را تهدید میکند.
هر خانه برای زنان ایرانی به یک باشگاه ورزشی ساده تبدیل شود
عضو هیات علمی پژوهشگاه تربیت بدنی و علوم ورزشی با تاکید بر اینکه باید رونق فعالیتهای ورزشی در بین زنان ایرانی در دستور کار قرار گیرد، بیان کرد: باید هر خانه برای زنان ایرانی به یک باشگاه ورزشی ساده تبدیل شود که با تهیه ملزومات کم حجم و ارزان نظیر توپ تعادلی، تشک ورزشی، کش، دمبلهای کوچک، طناب و ... شاهد ورزش کردن زنان در خانه باشیم که امکان و شرایط لازم برای ورزش کردن در محیطهای ورزشی را ندارد.
هلالی زاده ادامه داد: علاوه بر این زنان در خانه میتوانند به خوبی از فضای موجود استفاده کنند و تا حد ممکن از نشستن پرهیز کنند، بطور مثال در زمان تلفن صحبت کردن در خانه قرم بزنند و محیط خانه را به محیطی امن و اقتصادی برای ورزش کردن تبدیل کنند. در عین حال اگر آنها بتوانند به فعالیتهای گروهی و کلاسی در حوزه ورزش بپردازند اقدام بسیار مناسبی را انجام دادهاند و همچنین به آن ها پیشنهاد میشود که در فصل سرما و در بهترین ساعت روز که هوا گرمتر است در محیط خارج از خانه فعالیت ورزشی داشته باشند.
مقایسه فعالیت بدنی زنان و مردان به دلیل تمایز در توده بدنی آنها درست نیست
این استادیار فیزیولوژی ورزشی با تاکید بر اینکه مقایسه فعالیت بدنی زنان و مردان به دلیل تمایز در توده بدنی آنها درست نیست، اظهار کرد: آمار چند سال قبل وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی نشان میدهد که میانگین فعالیت بدنی بزرگسالان ایرانی رقمی نزدیک به صفر است که باید برای آن برنامه ریزی مناسبی از سوی نهادهای متولی مد نظر قرار گیرد. چرا که این مسئله بیانگر تحرک بسیار پایین و عدم فعالیت بدنی در جامعه بزرگسال ایران است که خطر ابتلا به بیماریهای مختلف را در خود جای داده است. ما افرادی را داریم که شاید پر تحرک باشند اما فعالیت ورزشی انجام نمیدهند. چرا که فعالیت ورزشی هدفمند و سازمان یافته است و به همین منظور نباید با پرتحرکی اشتباه گرفته شود.
اعلام میزان فعالیت ورزشی هفتگی از سوی انجمن طب ورزشی آمریکا
هلالیزاده در ادامه با بیان اینکه برای حفظ سلامتی و تناسب اندام و آمادگی بدنی میانگین ۱۵۰ دقیقه فعالیت ورزشی هوازی در طول هفته به علاوه دو جلسه تمرینات مقاومتی و انعطاف پذیری نیاز است، گفت: این نتیجه به دست آمده از سوی انجمن طب ورزشی آمریکا با مطالعه روی رفتارهای حرکتی جوامع مختلف است و صرفا در خصوص جامعه آمریکا نیست و به سایر کشورها نیز مربوط میشود و نیاز به بومی سازی برای اجرا در کشورهای مختلف ندارد.
ارتباط مستقیم برخی بیماریها با فقر حرکتی
وی با اشاره به اینکه زنان ایرانی به دلیل سطح تحرک پایین و عدم فعالیت بدنی با فقر ویتامین D، پوکی استخوان، چاقی، بیماریهای غیر واگیر نظیر دیابت، فشار خون بالا و سرطان دست به گریبان هستند، گفت: تمام این موارد ارتباط مستقیمی با سطح کم تحرکی و بی تحرکی دارد و باید به منظور حل آن برنامه ریزی درستی صورت گیرد تا شاهد تغییر سبک زندگی در میان مردان و زنان بزرگسال ایرانی باشیم.
این استادیار فیزیولوژی ورزشی افزود: باید در فعالیتهای زندگی روزانه شاهد کمترین ساعات نشستن چه در خانه و چه در محیط کار از سوی مردان و زنان باشیم و در رفتارهای مختلف نظیر استفاده از آسانسور به جای پله و مواردی از این دست تجدید نظر کنیم. همچنین به نهادهای متولی از جمله وزارت ورزش و جوانان و فدراسیون ورزشهای همگانی توصیه میشود با اطلاع رسانی لازم و آگاهسازی جامعه، در کنار فراهم کردن امکانات لازم و کافی برای جامعه ایرانی موجبات افزایش سطح تحرک و فعالیت بدنی مردان و زنان را فراهم کنند.
انتهای پیام