اکبر میرزاپور در گفتوگو با ایسنا، با اشاره به اینکه پسته یکی از کالاهای صادراتی حوزه محصولات کشاورزی است که ارزآوری خوبی نیز در بر دارد، اظهار کرد: سابقه تولید پسته در ایران و مزیت هایی که در این زمینه وجود دارد سبب شده است که کشورمان تا مدتها رتبه نخست تولید این محصول و در سال های اخیر رتبه دوم تولید را در اختیار داشته باشد. از آنجاکه پسته پس از برداشت، فرآوری و خشک می شود، قابلیت ماندگاری در انبار را نیز خواهد داشت. استاندارد ملی نیز برای این محصول در انواع مختلف ان تدوین شده است. همین ویژگی ها، این محصول را به یک گزینه مناسب برای راه اندازی انواع مختلف ابزارهای مالی بر روی آن، تبدیل کرده است.
وی افزود: طی سال های اخیر بورس کالای ایران ابزارهای مالی را روی داراییهای پایه جدیدی راه اندازی کرده است. تجربه موفق محصول زعفران در حوزه معاملات گواهی سپرده کالایی، بورس کالا را ترغیب به راه اندازی قراردادهای مشتقه روی این محصول کرد و هر روزه شاهد حجم بالایی از معاملات در هر دو حوزه هستیم. همین مسیر برای محصول پسته نیز، در بورس کالا طی شده است.
وی درباره عرضه پسته در بورس کالا در قالب ابزارهای مالی نوین همچون گواهی سپرده کالایی و پذیرش انبارهای تحت کلید بورس، گفت: مذاکرات متعددی پیش از فصل برداشت پسته در کشور، با فعالان این حوزه، صادرکنندگان، باغداران، انبارداران، معامله گران و ... صورت گرفت و دوره های آموزشی و توجیهی متعددی در شهرستان های استان کرمان برگزار شد. ماحصل این مذاکرات، پذیرش دو انبار در بورس کالا برای انجام معاملات گواهی سپرده کالایی پسته بوده است. این دو انبار که در شهرستان های زرند و سیرجان آغاز به فعالیت کردند، در حال حاضر در حال ارتقا و افزایش ظرفیت انبار برای پذیرش محصول هستند.
روند رو به رشد معاملات گواهی سپرده پسته
میرزاپور به روند رو به رشد معاملات گواهی سپرده پسته نیز اشاره کرد و گفت: آمار معاملات گواهی سپرده کالایی پسته در بورس کالا از روز آغاز انجام معاملات به تاریخ ۹ مهر ماه، تاکنون روند رو به رشدی داشته و به صورت تجمیعی طی این مدت بالغ بر ۱۹۲ تن محصول در این بازار مورد معامله قرار گرفته است؛ به نحوی که در روزهای ابتدایی آبان ماه رکورد بیش از ۳۸ تن معامله در روز نیز ثبت شده است.
وی تاکید کرد: باتوجه به شرایط اقلیمی در کشور، پیش بینی شده است که برداشت پسته در سال جاری نسبت به سال گذشته افزایش خواهد داشت و این یعنی بازار نسبت به سال گذشته گسترده تر خواهد بود؛ برهمین اساس، این پتانسیل وجود دارد که بتوان ظرفیت انبارهای مورد پذیرش در بورس کالا و تعداد آنها را توسعه داد.
انبارهای جدید پسته در صف انتظار پذیرش در بورس
وی از اعلام آمادگی انبارهای جدید جهت پذیرش در بورس کالا سخن گفت و اظهار کرد: در این حوزه انبارهای دیگری نیز متقاضی پذیرش در بورس کالا هستند و فرآیندهای اجرایی جهت پذیرش را نیز تا حدی طی کردهاند. در این راستا انبارهایی در شهرستانهای کرمان، رفسنجان، زنگی آباد و فیض آباد مورد بازدید قرار گرفته و درحال پذیرش هستند.
سرپرست مدیریت توسعه بازار فیزیکی بورس کالای ایران افزود: در حال حاضر معاملات گواهی سپرده کالایی روی پسته فندقی ۳۰-۳۲ راه اندازی شده است و با توجه به تنوع انواع پسته در کشور و وجود استانداردها و ویژگی های متفاوت، امکان راه اندازی این معاملات برای سایر انواع پسته نیز وجود دارد؛ اما با توجه به حجم بازار این محصولات و نیز شرایط صادراتی آنها، می بایست در این رابطه تصمیم گیری شود.
تسهیل دسترسی باغداران به انبارهای بورسی
میرزاپور با بیان اینکه راه اندازی معاملات برای سایر انواع و نیز توسعه ظرفیت انبارها و افزایش تعداد آنها، مزایایی را برای فعالان این بازار خواهد داشت، افزود: از جمله این مزایا این است که با توجه به پراکندگی جغرافیایی گسترده در سطح استان کرمان، دسترسی باغداران پسته به انبارها تسهیل شده و قادر خواهند بود با طی مسافت کمتری محصول خود را به انبار بورسی تحویل دهند.
وی ادامه داد: از طرفی با توسعه بازار، مشارکت جدی تر صادرکنندگان و تجار این حوزه نیز تسهیل خواهد شد، چراکه اغلب صادرکنندگان برای فروش های صادراتی و تداوم روابط تجاری خود با سایر کشورها، نیاز به تجمیع محصول از میان باغداران و فروش آن هستند؛ انبارهای مورد پذیرش بورس این شرایط را فراهم کرده و محصول باغداران در آنها تجمیع شده است و صادرکنندگان قادر خواهند بود به میزان نیاز خود، اقدام به خرید از این بازار کنند.
انتهای پیام