وحید شقاقی شهری - عضو هیئت علمی دانشگاه خوارزمی - حذف تدریجی یارانه خانوارهای پردرآمد را بهترین روش قطع یارانه دهکهای پردرآمد ارزیابی کرد و گفت: با این روش میتوان جلوی خطاها و انحرافات احتمالی را هم گرفت. در همین راستا بهترین معیار برای تشخیص وضعیت اقتصادی خانوارها بررسی گردش مالی افراد خانوار است.
او با اشاره به الزام چهارساله دولت به حذف یارانه نقدی بر اساس قانون بودجه کشوری ادامه داد: پس از دوره اول حذف یارانهها در سال ۱۳۹۴ ، اولین اقدام دولت برای اجرایی کردن تبصره ۱۴ قانون بودجه سال ۱۳۹۸ مبنی بر حذف یارانه در شهریورماه امسال صورت گرفت. البته در این مدت نیز نمایندگان مجلس نقدهای فراوانی نسبت به تعلل دولت در حذف یارانه ها داشتند.
عضو هیئت علمی دانشگاه خوارزمی تهران با تاکید بر اینکه خانوارهای پردرآمد هیچ نیازی به دریافت یارانه ندارند گفت: در سال ۱۳۸۹ مبلغ ۴۵ هزار تومان مبلغ قابل توجهی در سبد خانوار بود، اما با توجه به اینکه بیش از ۱۰ سال از پرداخت یارانه میگذرد و این مبلغ هم افزایش پیدا نکرده و از سوی دیگر دو - سه موج تورمی را هم تجربه کردهایم حالا مبلغ ۴۵هزار تومان مبلغ بسیار کمی شده و قدرت خرید آن بسیار کم است. به همین خاطر خانوادههای پردرآمد و حتی خانوادههای با درآمد متوسط نیز به آن نیازی ندارند؛ بنابراین تعلل دولت در حذف یارانه هم بی مورد است.
دولت بهترین روش را برای قطع یارانهها انتخاب کرده است
شقاقی شهری با اشاره به اینکه روش تدریجی قطع یارانهها عملا جلوی انحرافات و خطاها در فرایند حذف یارانه ها را میگیرد اضافه کرد: هنگامی که دولت به تدریج یارانه دهکهای درآمدی را حذف میکند، به مرور میتواند بانک اطلاعاتی خود را هم تکمیل کند، به اعتراضها رسیدگی کند و سپس یارانه دهکهای پایین تر را هم قطع کند. بر این اساس روش تدریجی نسبت به قطع یکباره یارانه ها بهتر است و به دولت اجازه راستی آزمایی، کاهش و حذف خطاها را میدهد.
او با تاکید برروش تدریجی قطع یارانهها و ایجاد سامانه ثبت و رسیدگی به اعتراضها ادامه داد: قطعا ما شاهد خطای بسیار اندکی در حذف یارانهها خواهیم بود؛ بنابراین قاعدتا شاهد تجمعات اعتراضی هم نخواهیم بود، چون برای افرادی که به حذف یارانه خود اعتراض دارند، امکان ثبت اعتراض فراهم شده و دولت با بررسی گردش مالی آنها، به حقانیت یا عدم حقانیت اعتراضشان پی میبرد. علاوه بر این سه دهک پردرآمد به ۴۵ هزار و ۵۰۰ تومان نیازی ندارند و اساسا اعتراضی هم نخواهند داشت.
دولت گردش مالی معترضین را بررسی کند
این اقتصاددان با اشاره به اینکه گردش مالی حساب افراد بهترین روش برای تشخیص وضعیت مالی افراد است، گفت: دولت میتواند به سرعت گردش مالی افراد در طول یک سال اخیر را از طریق بانک مرکزی و سیستم بانکی بررسی کند و بر اساس آن به راحتی قابل تشخیص است که فرد به ۴۵ هزار و ۵۰۰ تومان نیاز دارد یا خیر؛ من فکر میکنم صدکهای بالای درآمدی گردش مالی محسوسی دارند، بنابراین برای فردی که گردش حساب ملموسی داشته است، ۴۵ هزار و ۵۰۰ تومان خندهدار و بیمعنی است. اما حق اعتراض دارند و دولت هم به راحتی میتواند موجه بودن استدلال آنها را تشخیص دهد.
این استاد دانشگاه همچنین با اشاره به کاهش درآمدهای نفتی دولت اظهار کرد: دولت مجبور است هزینههای خود را ساماندهی کند که یکی از این هزینهها حذف یارانههای نقدی است. از محل حذف یارانه خانوارهای پردرآمد، در طول یک سال کمتر از ۱۰ هزار میلیارد تومان نصیب دولت خواهد شد که دولت نیز با این مبلغ میتواند بخشی از کسری بودجه خود را جبران کند و البته چاره ای هم جز این هم ندارد. دولت بخشی از کسری بودجه را از طریق صندوق توسعه ملی و اوراق مالی پوشش داده و بخش بسیار کوچکی از آن نیز میتواند از محل حذف یارانههای افراد پردرآمد جبران شود.
انتهای پیام