به گزارش ایسنا، عیسی کلانتری در جلسه شورای اداری استان در محل سالن اجتماعات استانداری، اظهار کرد: مقام معظم رهبری بارها فرمودند که محیط زیست نه جای کار سیاسی و نه مربوط به این دولت و آن دولت، یک نسل و یک جغرافیا است. محیط زیست مساله عموم مردم جهان بدون توجه به جغرافیای سیاسی بوده، بدون اینکه متعلق به ما یا نسلهای قبل و بعد باشد.
وی افزود: محیط زیست امانتی برای نسلهای آتی نزد ما است. استراتژی محیط زیست در دنیا که بر مبنای استراتژی توسعه پایدار ترسیم شده در حقیقت تابع چهار اصل در توسعه پایدار بوده که اقتصادی کار کردن، حفاظت از محیط زیست، برهم نزدن نظم اجتماعی جامعه و حقوق نسلهای بعد است که به طور کل در دنیا فراموش شده است.
کلانتری ادامه داد: دو روز پیش دختر نوجوان سوئدی در سازمان ملل زمانی که روسای کشورهای جهان جمع شده بودند و ترامپ نیز با خشم از مقابل او رد شد، دوجمله بسیار قشنگ گفت، اول اینکه شما رهبران جهان را نمیبخشم که آینده ما را به خاطر چند دلار رشد اقتصادی بیشتر نابود کردید و دوم اینکه نمیدانم شما به تصمیماتی که میگیرید و به پیامدها و تخریب محیط زیست آگاهید؟ امیدواریم آگاه نباشید اما اگر آگاه هستید شما شیطانید برای اینکه شما نسلهای ما و بعد از ما را با زیادهخواهیهایی که امروز در جهان دارید نابود کردید.
امروز محیط زیست جهان را مصرف زیاده از حد تهدید میکند
معاون رئیسجمهور با بیان اینکه امروز محیط زیست جهان را مصرف زیاده از حد تهدید میکند، عنوان کرد: در جهان از یک طرف جمعیت زیاد میشود و طرف دیگر استفاده بی حد از منابع، افزایش تولید ناخالص و رفاه بیحد، نسلهای آینده را قربانی زیادهخواهی نسلهای امروز میکند. مقام معظم رهبری بارها از مسئولان کشور به علت شدت بالای انرژی گلایه داشتند. امروز در دنیا بیش از ۳۰۰ میلیون بشکه نفت مصرف میشود که ۹۵ بشکه نفت و بقیه به صورت گاز، هیزم و آتش زدن است.
رئیس سازمان محیط زیست کشور بیان کرد: شاید مقام معظم رهبری بیش از ۲۰ بار در ۲۰ سال گذشته از شدت انرژی صحبت کردند. ما بعد روسیه بالاترین مصرف انرژی را داریم، ایشان بارها در خصوص حمایت از تولید داخل فرمودند اما خواهند گفت تولید داخل نه به هر قیمت، به بهای پایان دادن به منابع آبهای سرزمینی، بالا بردن شدت انرژی، آلوده کردن محیط زیست و تعدی به حقوق نسلهای بعد.
مصرف کنونی ما تهدیدکننده تمدن این سرزمین است
وی خاطرنشان کرد: این کشور پتانسیل این میزان مصرف را ندارد و نمیتواند دوام بیاورد. این مصرفی که امروز در اکثر بخشهای ما وجود دارد، تهدیدکننده تمدن این سرزمین است. آب اضافی که از زیرزمین برداشته میشود، بخشی برداشت اضافی بوده، بخش مخربتر دیگر نشست لایههای زمین است که خاک را از بین برده و برای همیشه خاکی برای ذخیره آب باقی نخواهد گذاشت.
کلانتری با اشاره به اینکه ما با تغییر اقلیم به شدت وحشتناکی از بعد علمی روبهرو هستیم، تصریح کرد: شاید یک یا دو درجه افزایش دما برای مردم قابل ملاحظه نباشد اما وقتی صحبت از 0.03 و 0.04 درجه سانتی گراد در سال میشود، اثرات وحشتناکی میگذارد. از نظر جغرافیای کشورها، کشور ما در نقطهای از کره زمین قرار دارد که تنها از بدیهای تغییر اقلیم مانند افزایش درجه حرارت و کاهش بارش برخوردار خواهیم بود.
معاون رئیسجمهور اضافه کرد: در ۲۹ سال گذشته ۵۰ میلی متر بارش کشور کم شده و در 20 سال گذشته علیرغم اینکه متوسط گرمای جهانی 0.6 تا 0.7 درجه افزایش یافته اما افزایش دمای کشور ما بیش از ۱.۵ درجه سانتی گراد است، در حالی که با هر یک درجه افزایش دما، ۱۰۰ میلی متر شدت تبخیر افزایش مییابد.
خارج از سواحل دریا به صنعت فولاد و پتروشیمی مجوز نخواهیم داد
رئیس سازمان محیط زیست کشور گفت: مساله محیط زیست ملی است. سازمان محیط زیست سازمان کوچکی بوده و ما به تنهایی نمیتوانیم کاری انجام دهیم اما با کمک مردم میتوان بسیاری از مشکلات را حل کرد. ما به هیچ وجه با صنایعی که بیش از حد نرمال مخرب محیط زیست باشند موافق نخواهیم بود. من از سال گذشته دستور صادر کردم که به هیچ وجه خارج از سواحل دریا به صنعت فولاد و پتروشیمی مجوز نخواهیم داد. صنایع آببر باید در کنار دریا باشند نه درون سرزمین.
وی افزود: امروز بیش از ۱۰۰ درصد آب تجدیدپذیر را مصرف میکنیم. استان خراسان رضوی سه سال پیش ۱۳۲ درصد آب های تجدیدپذیر را در سال مصرف میکرد که این یعنی خودکشی. حداکثر نرم بینالمللی ۴۰ درصد تعیین شده و حتی با فرض اینکه ما در منطقه خشک و نیمه خشک قرار داریم باید به ۵۰ تا ۵۵ درصد برسد.
کلانتری ادامه داد: در سالهایی که وارد مسئولیت شدم، تنها ۱۰۰ متر مکعب بیلان منفی داشتیم اما اکنون بیلان منفی و برداشت ما از آبهای زیرزمینی به بیش از ۲۰ میلیارد مترمکعب رسیده است. حفظ محیط زیست وظیفه همه است، اگر شما نخواهید محیط زیست را حفظ کنید ما چه کاری میتوانیم انجام دهیم. ما داریم حقوق نسلهای بعد را در مصرف آب، انرژی، تولید پسماند و ضایعات از بین میبریم.
معاون رئیسجمهور بیان کرد: قدرت زایش خاک در سرزمین ما در سال 0.03 میلی متر است، یعنی ۳۳ سال یک میلی متر و ۳۳۰ سال یک سانتی متر خاک تولید میشود، در حالی که در سال ۰.۷ میلی متر یعین 23 برابر تولید خاک ضایع میکنیم. کل عمق خاک زراعی ما ۲۲ سانتی متر بوده، در حالی که متوسط عمق خاک جهان بیش از ۱.۵ متر است. محیط ما شکننده است و اگر از این محیط شکننده حمایت نشود چه چیزی برای نسلهای بعد باقی خواهد ماند؟
رئیس سازمان محیط زیست کشور خاطرنشان کرد: اگر مقام معظم رهبری و افرادی که دانش این رشته را دارند، بر حفظ محیط زیست تاکید میکنند، به خاطر آینده کشور است. ما امکانات و تکنولوژی داریم و میتوانیم از همه امکانات کشور بهرهمند شویم. ۶۰ سال پیش مردم ایران تلاش میکردند، مقنی میشدند و به اندازه ۲۰ درصد آبهای زیرزمینی و تجدیدپذیر مصرف میشد اما بعد وارد شدن تکنولوژی و افزایش تقاضا، همه چیز وارونه شد.
غیر سفیدرود و کارون هیچ رودخانهای زنده نیست
وی با بیان اینکه امروز تالابهای ما قربانی زیادهخواهیهای ما هستند، عنوان کرد: غیر سفیدرود و کارون هیچ رودخانهای زنده نیست زیرا به مقصد نمیرسند. همه تالاب های ما غیر ۲، 3 مورد همه از بین رفته بودند. ۹ هزار میلیارد تومان خرج کردیم تا توانستیم جلوی خشک شدن دریاچه ارومیه را بگیریم، برای جلوگیری از خشک شدن این دریاچه باید شهر تبریز تخلیه میشد که صدها میلیارد دلار هزینه داشت.
کلانتری گفت: محیط زیست برای جامعه است. یک ریال از مالیاتهایی که از صنایع گرفته میشود به محیط زیست وارد نشده است. موافق این موارد نیستیم، مجلس برای کمک به شهرداریها این قانون را وضع کرده است. این قوانین یک در هزار محیط زیست کشور را بهبود نمیدهد. همه مسئولان استانی مخالف حذف این قانون هستند. اصل بر این نیست که صنعت آلاینده ورود کند و بعد ضوابط محیط زیست آن اصلاح شود، همان کاری که امروز گرفتارش هستیم.
معاون رئیسجمهور اضافه کرد: بیش از 100 میلیارد دلار در صنایع عسلویه سرمایهگذاری شده اما ضوابط زیست محیطی را رعایت نکردیم و امروز برای اصلاح باید چندین برابر هزینه کنیم. اگر ضوابط زیست محیطی را در اصفهان رعایت میکردیم، امروز کوچکترین آلودگی در این شهر وجود نداشت، در حالی که هوای آن به مراتب بدتر از تهران است. در تیرماه به علت تابش خورشید دمای بالای ۳۳ درجه سانتی گراد داشتیم که باید ۱۲ روز شهر تهران را به دلیل ازن سطح پایین تعطیل میکردیم زیرا خودروهای ساخت داخل استاندارد نیستند.
هیچ رودخانهای در شمال کشور موجود زنده ندارد
رئیس سازمان محیط زیست کشور خاطرنشان کرد: سختگیری ما برای این است که بچههای شما راحت زندگی کنند. همه زندگی که تولید ریال و دلار نیست، بخشی این بوده اما بخشی نیز حفظ محیط زیست است. هیچ رودخانهای در شمال کشور حتی سفید رود نداریم که موجود زنده داشته باشد زیرا پسماندهای زبالهها شیرابههایی را وارد رودخانهها کرده که موجود زنده را از بین برده است. پسماند را در بستر رودخانه نریزید. در کردستان جلوی ایجاد معدن طلا را گرفتیم زیرا معدن طلا در بالای سد تامینکننده آب سقز و بانه است و سیانور به سد نفوذ میکند.
وی بیان کرد: رعایت ضوابط محیط زیست تنها به خاطر خود مردم است. ما ضعیف و کوچک هستیم و پاسخگوی نیازهای فراوان زیست محیطی کشور نیستیم زیرا کمتر از سه در هزار از بودجه کشور در اختیار ما بوده، بنابراین توانایی پاسخگویی سریع را نداریم. بالای ۹۷ تا 98 درصد سمنها دلشان به حال این سرزمین می سوزد و تنها ممکن است تعداد کمی سیاسی باشند.
کلانتری با اشاره به اینکه شهر مشهد را با یک سال قبل نمیتوانم مقایسه کنم، تصریح کرد: تمیز بودن یا نبودن معابر و خیابانها یک معیار بوده و شهر شما بسیار تمیز شده است. هیچ شهر جهان مانند بیرجند تمیز نیست زیرا ملت کثیف نمیکنند. ما این فرهنگ را در محیط زیست میخواهیم یعنی اگر میخواهیم محیط زیست داشته باشیم، باید محیط انسانی آن را حفظ کنیم.
معاون رئیسجمهور در خصوص مناطق چهارگانه، گفت: طبق قانون بیان شده که تا ۱۷ درصد از اراضی باید برای حفظ منابع ژنتیکی، جانوری و گیاهی نسلهای بعد دست نخورده بماند. تا صدها سال دیگر نمیتوانند ژن را سنتز کنند. این مواد ژنتیکی باید برای استفاده نسلهای بعد حفظ شود که مناطق چهارگانه نیز برای همین است. یکی از حقوق نسلهای بعد حفظ طبیعی منابع ژنتیکی است. شما میخواهید عسل تولید کنید اما زنبور عسل مسافت طی میکند و ممکن است خلوص ژن وحشی را به هم بزند.
رئیس سازمان محیط زیست کشور با بیان اینکه محیطبانهای ما مظلومترین قشر جامعه هستند، عنوان کرد: یک کارمند 160 ساعت کار میکند اما یک محیطبان باید ۴۴۰ ساعت یعنی بیش از 2.5 برابر یک کارمند در پاسگاهها زندگی کند. محیطبانان تنها کسانی هستند که در قبال قاچاقچیان حیات وحش دفاع میکنند و برای انجام وظیفه خود یا باید کشته یا قصاص شوند. اکنون سه محیطبان داریم که محکوم به قصاص هستند زیرا انجام وظیفه کردند. از نمایندگان مجلس سپاسگزارم که محیطبانان را جزو نیروهای مسلح و نیروهای نظامی دانستند.
انتهای پیام