گلخانه؛ ناجی حیات کشاورزی فارس

بیش از یک دهه خشکسالی، تبعات محسوسی بر ابعاد مختلف زندگی مردم در نقاط مختلف ایران به ویژه استان فارس داشته و دارد؛ در این بین کشاورزان به شکلی مستقیم با مشکلات و عوارض خشکسالی دست و پنجه نرم کرده‌اند.

به گزارش ایسنا، تا پیش از وقوع خشکسالی و تداوم آن طی یک دهه اخیر، نزدیک به 40 درصد اشتغال مستقیم در استان فارس به بخش کشاورزی وابسته بود؛ اما براساس آخرین آمارهای ارائه شده، این میزان تا حدود 30 درصد کاهش یافته است اگرچه هنوز هم کشاورزی و مشاغل مرتبط با این بخش 50 درصد فضای کسب و کار مستقیم و غیرمستقیم فارس را در بر می‌گیرد.

خشکسالی قطعا مهمترین تهدید کننده حیات کشاورزی استان فارس به شمار می‌رود، تهدیدی که همچنان ادامه دارد و با وجود بهبود نسبی بارندگی در فصل زراعی گذشته، به دلیل از بین رفتن بخش مهمی از منابع آب زیرزمینی و خشکیدن دریاچه‌ها و تالاب‌های بزرگ فارس، تداوم دارد.

استان فارس برابر آخرین آمارها همچنان 10 درصد از کل محصولات کشاورزی اعم از گوشت، میوه، تره بار، حبوبات و ... را تامین می‌کند، به مفهومی، 10 درصد امنیت غذایی کشور در گرو تداوم رونق در بخش کشاورزی فارس است حال آن که اکثر دشت‌های این استان در شرایط ناپایدار قرار داشته و ادامه روند کنونی، آینده کشاورزی این مرز و بوم را دچار تنش بیشتری خواهد کرد .

معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی استان فارس در این خصوص به خبرنگاران گفت: توسعه کشت‌های گلخانه‌ای مهم‌ترین راه نجات کشاورزی استان در شرایط فعلی است؛ موضوعی که در قالب برنامه 10 ساله و تا پایان برنامه هفتم توسعه باید به 48 هزار هکتار افزایش یابد و فارس در این بین با ایجاد 7 هزارهکتار گلخانه، در صدر جدول قرار گرفته است.

حسین پژمان با بیان اینکه  گلخانه یک صنعت زودبازده است که در شرایط فعلی علاوه بر تامین نیاز غذایی داخل کشور، زمینه صادرات غیرنفتی و خروج از درآمد تک محصولی را نیز فراهم می‌کند؛  کشت در محیط‌های کنترل شده را راهکار سازگاری با شرایط اقلیمی دانست و افزود: هر یک درجه افزایش دما،  10 درصد کاهش تولید را به دنبال داشته و با توجه به اینکه در سنوات اخیر میانگین دمای استان فارس بین 1.3 تا 1.5 درجه سانتی گراد افزایش پیدا کرده، در گلخانه می‌توان با کنترل شرایط اقلیمی از جمله دما و رطوبت، بدون نیاز به افزایش سطح زیر کشت به تولید مطلوب دست یافت .

پژمان استفاده بهینه از آب و خاک به عنوان منابع پایه تولید و دستیابی به کشاورزی پایدار را از اهداف کشت در محیط‌های کنترل شده برشمرد و افزود: میزان محصول تولیدی در گلخانه به ازاء هر متر مکعب آب چندین برابر فضای باز است، در حال حاضر عملکرد دو محصول خیار و گوجه فرنگی در گلخانه به ترتیب  170 و 220 تن در هکتار و در شرایط هوای آزاد در استان فارس میانگین تولید خیار 25 تن و گوجه فرنگی 50 تن است .

معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی استان فارس تصریح کرد: کشاورزی سنتی، افزایش عمق چاه‌ها و کاهش میزان بارندگی باعث کاهش بهره‌وری منابع پایه تولید استان شده به شکلی که برخی از خاک‌ها حاصلخیزی خود را از دست داده‌اند که این مشکل با کاشت در شرایط گلخانه و استفاده از فناوری کشت هیدروپونیک و هیدروکالچرقابل حل است .

پژمان با اشاره به آلاینده‌های موجود در فضای آزاد و خاک گفت: کشت در گلخانه امکان مدیریت انواع آلاینده‌ها از جمله فلزات سنگین، نیترات و باقیمانده سموم در محصولات کشاورزی را فراهم ساخته و علاوه بر آن با ایجاد زمینه استفاده بهینه از نهاده‌ها، تولید محصول گواهی شده  را به دنبال خواهد داشت .

به گفته این کارشناس با توجه به سبد غذایی مردم، تقاضا برای  برخی از محصولات در چهار فصل در بازار وجود دارد که با توسعه کشت در محیط‌های کنترل شده امکان تامین نیاز جامعه در تمام فصول و تنظیم بازار فراهم می‌شود .

این مقام مسئول اشتغال‌زایی را از دیگر محاسن کشت در محیط‌های کنترل شده دانست و افزود: در نتیجه تشکیل زنجیره تولید محصولات گلخانه‌ای در همه مراحل از جمله احداث سازه، تامین نهاده‌های مورد نیاز به خصوص بذر،کودو سموم شیمیایی، نهاده‌ها و عوامل کنترل بیولوژیک، بسته‌بندی و برندسازی و بازاررسانی شرایط مناسب جهت اشتغال جوانان تحصیل‌کرده فراهم شده و زمینه جذب سرمایه ‎ گذار نیز ایجاد می‌شود .

پژمان با اشاره به اینکه پاشنه آشیل استان فارس در گلخانه علم و فناوری است، افزود: ممکن است سواد گلخانه‌ای وجود داشته باشد ولی مهارت های لازم وجود ندارد از این رو تربیت نیروهای متخصص در سطوح مختلف مربی، مدرس ارشد، کارشناس و تکنسین گلخانه و کارگران ماهر و کارآزموده در دستور کار سازمان جهاد کشاورزی قرار گرفته است.

به گزارش ایسنا، هم اینک  سطح گلخانه‌های استان فارس 565 هکتار است اما با توجه به وسعت کشاورزی در این استان باید این سطح گسترش یافته و سهم بیشتری را از کل تولیدات به خود اختصاص دهد و این مهم حاصل نمی‌شود مگر با افزایش مشارکت کشاورزان و فعالان این بخش مهم از اقتصاد.

انتهای پیام

  • شنبه/ ۲۲ تیر ۱۳۹۸ / ۱۷:۴۴
  • دسته‌بندی: فارس
  • کد خبر: 98042211476
  • خبرنگار :

برچسب‌ها