بارورسازی ابرها مشکل خشکسالی کشور را حل نمی‌کند

رئیس سازمان هواشناسی ضمن تاکید بر اینکه از لحاظ خشکسالی آبشناسی، کشور وضعیت خوبی ندارد، گفت: حل کردن مشکلات خشکسالی بزرگ‌مقیاس از طریق بارورسازی ابرها امکان پذیر نیست.

به گزارش ایسنا، سحر تاجبخش در نشست خبری که امروز( ۲۷ اسفند) در سازمان هواشناسی برگزار شد در پاسخ به پرسشی در مورد تأثیر بارورسازی ابرها بر حل مشکلات خشکسالی گفت: متولی بارورسازی ابرها سازمان هواشناسی نیست اما به عنوان سازمانی که وظیفه پیش‌بینی شرایط جوی را بر عهده دارد، می‌توانیم اعلام کنیم که بارورسازی ابرها به لحاظ علمی امکان پذیر است اما هدف از آن باید مشخص باشد.

وی ادامه داد: در کشورهای مختلف بارورسازی ابرها با اهداف بزرگ مثل تأمین آب‌های زیرزمینی انجام نمی‌شود بنابراین از طریق بارورسازی ابرها نمی‌توان استحصال آب را برای از بین بردن خشکسالی بزرگ مقیاس انجام داد بنابراین تأمین آب‌های زیرزمینی و رفع خشکسالی از طریق بارورسازی امکان پذیر نیست.

رئیس سازمان هواشناسی در پاسخ به این پرسش که آیا پایان دوره ۵۰ ساله خشکسالی را تأیید می‌کند یا خیر، گفت: پیش‌بینی‌های بلند مدت از طریق مدل‌های اقلیمی و در قالب سناریوهای مختلف انجام می‌شود بنابراین اگر بخواهیم برای بازه‌های بلندمدت چند ده یا چند صد ساله پیش‌بینی ارائه دهیم حتماً باید سناریوهای جوی را مشخص کنیم. از آنجا که مؤلفه‌های جوی خیلی تحت کنترل نیست نمی‌توانیم پیش‌بینی بلندمدت دقیقی در مورد وضعیت جوی ارائه دهیم اما می‌توانیم وضعیت آبی سال آینده را پیش بینی کنیم.

تاجبخش گفت: با توجه به اینکه شرایط آبی کشور به‌ویژه از بهار سال قبل بهتر شده و بارش‌ها افزایش یافته است همچنین از آنجا که پیش بینی می‌کنیم در بهار امسال نیز بارش‌ها در حد نرمال یا بالاتر از نرمال باشد، در کل سال زراعی پیش رو وضعیت بارشی و به تبع آن شرایط آبی کشور مساعد خواهد بود.

وی در ادامه با اشاره به میزان بارش کشور از ابتدای سال زراعی ۹۷ تا ۲۶ اسفند ماه اظهارکرد: از اول مهر تا ۲۶ اسفند ماه ۹۷ بارش‌های کشور نسبت به میانگین بلندمدت ۱۷.۶ درصد افزایش داشته است بنابراین شرایط بارشی کشور خوب است و پیش بینی می‌کنیم که این شرایط در ماه‌های آینده نیز تداوم داشته باشند.

تاجبخش در پاسخ به این پرسش که آیا با بارش‌های بالای نرمال مشکل خشکسالی کشور حل می‌شود، گفت: وضعیت منابع آبی ایران فقط به بارش‌ها متکی نیست چون باید منابع آبی زیرزمینی را نیز لحاظ کنیم. خشکسالی از سه دیدگاه طبقه بندی می‌شود؛ خشکسالی هواشناسی، خشکسالی کشاورزی و خشکسالی آبشناسی. خشکسالی هواشناسی و خشکسالی کشاورزی به دلیل بارش‌ها وابستگی شدیدی به وضعیت بارشی کشور دارد اما خشکسالی آبشناسی از عوامل متعدد از جمله منابع آبی زیرزمینی تأثیر می‌پذیرد بنابراین در حوزه خشکسالی آبشناسی هنوز مشکلات بسیاری وجود دارد.

وی تاکید کرد: از لحاظ خشکسالی و هواشناسی به دلیل شرایط بارشی مساعد، وضعیت بهتر شده است اما از منظر خشکسالی آبشناسی شرایط کشور خوب نیست و هنوز وضعیت مناسبی نداریم.

رییس سازمان هواشناسی در ادامه در پاسخ به پرسشی در مورد فعالیت‌های سازمان هواشناسی در دوره جدید گفت: فعالیت‌های هواشناسی تغییرات انقلابی و قابل ملاحظه‌ای نخواهد داشت. مسئولیت سازمان هواشناسی ارائه خدمات و سرویس‌ها به کاربران عمومی و تخصصی در حوزه‌های مختلف از جمله حمل و نقل، هوانوردی، محیط زیست، گردشگری و ... است. از آنجا که وظیفه ما اطلاع‌رسانی و سرویس‌دهی است برنامه اصلی من ارتقای کیفیت سرویس‌ها است.

وی ادامه داد: برنامه‌هایی برای ارتقای وضعیت پیش‌بینی داریم. برای مثال در حوزه اجرای مدل‌های جهانی با دانشگاه تهران قراردادی داریم تا ضمن ارتقای سرویس‌ها ظرفیت‌سازی را در داخل سازمان هواشناسی تقویت کنیم.

تاجبخش با اشاره به این‌که هدف اصلی ما در راستای اجرای اسناد بالادستی به‌ویژه تاکیدات مقام معظم رهبری در گام دوم انقلاب، ارائه‌ خدمات و سرویس‌های بهتر است،اظهارکرد: سال‌های بسیاری در حوزه پیش‌بینی‌های عددی فعالیت شده، ما هم سعی داریم در راستای تقویت این حوزه با جدیت کار کنیم.

رییس سازمان هواشناسی در مورد تفاهم این سازمان با سازمان حفاظت محیط زیست در حوزه جمع‌آوری داده‌های مربوط به آلودگی هوا، تصریح کرد: سازمان هواشناسی متولی جمع‌آوری داده‌های مختلف جوی است. استقبال می‌کنیم که داده‌های مربوط به ایستگاه‌های پایش کیفیت هوای سازمان حفاظت محیط زیست را در قالب یک بانک اطلاعاتی به شکل متمرکز جمع‌آوری کنیم. هدف اصلی، تجمیع داده‌های مرتبط با شرایط جوی است البته داده‌هایی که در ایستگاه‌های سازمان محیط زیست وجود دارد عمدتا مربوط به موضوع آلودگی و آلاینده‌های جوی است اما تجهیزاتی هم به منظور پایش شرایط جوی از جمله دما و سرعت باد دارد. اگر سازمان حفاظت محیط زیست آمادگی داشته باشد می‌توانیم در حوزه تجمیع بانک اطلاعاتی همکاری کنیم.

وی در مورد بروزرسانی رادارهای هواشناسی اظهار کرد: برخی رادارهای هواشناسی به تجهیزات نیاز دارند که در قالب قراردادهایی به صورت مناقصه در حال تامین آن هستیم البته با توجه به سیاست‌های دولت و شرایط اقتصادی موجود در کشور هدف اصلی ما تولید رادارهای هواشناسی جوی با استفاده از توان داخلی است.

انتهای پیام

  • دوشنبه/ ۲۷ اسفند ۱۳۹۷ / ۱۱:۰۰
  • دسته‌بندی: محیط زیست
  • کد خبر: 97122714252
  • خبرنگار : 71542