به گزارش ایسنا، قوه مقننه در ماده ۱۸۳ قانون آئیننامه داخلی مجلس شورای اسلامی تاکید دارد: جلسات مجلس برای رسیدگی به لایحه بودجه سالانه باید بلاانقطاع در کلیه ایام هفته غیر از روزهای جمعه و تعطیلات رسمی، حداقل روزی چهار ساعت برگزار شود و تا موقعی که شور و مذاکره پایان نیافته و رأی مجلس أخذ نشده است از دستور کار خارج نمیشود و هیچ لایحه یا طرح دیگری نمیتواند مطرح باشد مگر لایحه یک یا چند دوازدهم بودجه آن هم در صورت ضرورت.
در تبصره ذیل این ماده هم تاکید شده «اگر مطالب فوری و فوتی اعم از طرحها و لوایح دو فوریتی و غیره پیش آید که به تشخیص مجلس تأخیر آن موجب زیان جبرانناپذیر باشد در این صورت برای طرح و تصویب در صحن علنی مجلس، زمان مشخصی معین میشود» اما در این ماده و سایر مواد قانون مذکور هیچ پیشبینی روشنی برای ورود مجلس به مسائل مهمی که در خلال رسیدگی قوه مقننه به لایحه بودجه سالیانه اتفاق میافتد، نشده است.
این امر بدین معناست که اگر در ایام بررسی لایحه بودجه در صحن مجلس، در کشور اتفاقی بیفتد که ضرورت داشته باشد مجلس به آن رسیدگی فوری کند امکان آن تقریباً غیرمحتمل است. نمونه این مسئله تشدید نابسامانیهای قیمتی در بازار خودرو و کالاهای اساسی به ویژه بازار گوشت قرمز یا ماجرای استعفا و رد استعفای وزیر امور خارجه کشورمان است که به دلیل رسیدگی قوه مقننه به جزئیات لایحه بودجه سال ۱۳۹۸ امکان ورود نمایندگان مجلس به موضوعات مذکور فراهم نشد و فقط تعدادی از نمایندگان در خلال بررسیهای بودجه به مقامات اجرایی کشور تذکر دادند. همین موضوع خبرگزاری دانشجویان ایران را بر آن داشت تا با همفکری نمایندگان مجلس فکری برای این موضوع شود.
حمید گرمابی در گفتوگو با ایسنا بر لزوم اصلاح آئیننامه داخلی مجلس برای رسیدگی به مسائل مهم کشور در خلال رسیدگی به لایحه بودجه ۱۳۹۸ تاکید کرد و افزود: طبق آئیننامه داخلی مجلس پس از ورود قوه مقننه به بررسی لایحه بودجه سالیانه هیچ مسئله، طرح یا لایحه دیگری نمیتواند در دستورکار قرار بگیرد اما به نظر میرسد مسائلی که طی روزهای بررسی جزئیات لایحه بودجه در کشور اتفاق افتاده لزوم اصلاح این بند آئیننامه داخلی مجلس را ضروری کرده است.
نماینده مردم نیشابور در مجلس با بیان اینکه وجود اشکالات آئیننامهای «معمول» است، پیشنهاد داد: نمایندگان یا کمیسیون تدوین آئیننامه داخلی مجلس هر زمان که لازم باشد میتوانند مواد و تبصرههای قانون نحوه اداره مجلس شورای اسلامی (آئیننامه داخلی) را اصلاح کنند و هیچ محدودیتی وجود ندارد. پیشنهاد بنده این است که مادهای به این شرح که «در صورت بروز هر گونه مسئله مهمی برای کشور در حین رسیدگی مجلس شورای اسلامی به لایحه بودجه سالانه با رأی نصف به اضافه یک نمایندهِ حاضر در جلسه که توسط رئیس جلسه رأیگیری میشود، مجلس اجازه مییابد مذاکرات لایحه بودجه را برای مدت شخصی قطع و به مسئله یا مسائل مهم پیش آمده بپردازد» به عنوان تبصره ذیل ماده مربوطه قرار بگیرد.
وی افزود: علت پیشنهاد «رأی نصف به اضافه یک نماینده» این است که زمینه قطع مذاکرات بسیار مهم بودجه به راحتی فراهم نباشد اما در عین حال روزنه پرداختن مجلس به مسائل مهمی که در خلال بررسی لایحه بودجه سالانه برای مردم و کشور به وجود میآید نیز بسته نباشد.
انتهای پیام