قاچاق پدیده نامیمون نوسانات ارزی

یک مدرس دانشگاه در رشته‌ی مدیریت مالی می‌گوید: برخی توقع دارند هزینه تعادل‌های جدید را مردم بپردازند!

مجید گودرزی در گفت‌وگو با خبرنگار ایسنا، اظهار کرد: نگاه صفر و صدی به مسائل اقتصادی قطعاً کارشناسانه نیست حتی اگر یک کارشناس آن را بیان کند، یا در سیستم تصمیم‌گیری مدیریت در اکثر مواقع مجموع مزایا و معایب یک تصمیم صفر می‌شود، مگر آنکه اطلاعات درستی از گزینه‌های تصمیم نداشته باشیم.

وی ادامه داد: اما در بحث ارزی قطعاً و یقیناً ثبات‌زدایی از اقتصاد و تعریف نقاط تعادلی دور از دسترس، قابل کتمان و دفاع نیست. حال‌آنکه برخی توقع دارند هزینه تعادل‌های جدید را مردم بپردازند!

گودرزی بیان کرد: در زمانی که قیمت نفت تا بشکه‌ای ۲۰ دلار سقوط کرد و با توجه به آنکه نقطه سربه‌سری فروش نفت به گفته کارشناسان در حدود ۸۵ دلار بوده، طبیعی است که دولت برای جبران هزینه‌ها اقدام به چاپ اسکناس و افزایش نقدینگی کند.

این مدرس دانشگاه در رشته‌ی مدیریت مالی خاطرنشان کرد: در بودجه نامتوازن با اقل بودجه عمرانی دولت در شرایط اضطرار و تأمین نشدن درآمدهای بودجه توان کاهش هزینه‌های جاری را نخواهد داشت اما طرح‌های عمرانی با رکود مواجه می‌شوند و شاخص‌هایی همانند بیکاری افزایش را نشان خواهند داد.

وی اضافه کرد: از سوی دیگر واردات گران و صادرات ارزان می‌شود. مهم‌ترین بخش نوسانات ارزی همان افزایش لجام‌گسیخته قاچاق است که با به وجود آمدن آربیتراژ در دو سوی مرزها، محصولات داخلی که مردم توان خرید آن را داشته باشند در خارج از مرزها قیمت‌های ناچیز خواهند داشت و افزایش قیمت‌ها برای تعادل در داخل و خارج از مرز به‌منظور کاهش قاچاق و غیراقتصادی کردن آن، مردم را فلاکت‌زده خواهد کرد.

گودرزی گفت: به نظر سیاست نوسانات ارزی آن‌گونه که تصور می‌شود غیرارادی نبوده است. جایگزینی تقاضای خارجی با تقاضای به‌شدت سرکوب‌شده داخلی، اقدامی ناجوانمردانه محسوب می‌شود که بر فقر مردم خواهد افزود و در عوض بدون ایجاد هرگونه ارزش‌افزوده بر درآمد صادرکنندگان می‌افزاید و غارت منابع ملی در این شرایط تسهیل می‌شود.

وی تأکید کرد: یقیناً تنها گروهی که خواستار این نوسانات شدید رو به بالا هستند صادرکنندگان خواهند بود، به‌ویژه آن‌هایی که خام فروشی می‌کنند، اما از سوی دیگر به واحدهای تولیدی این امکان را می‌دهد که در بازارهای جهانی بتوانند تخفیفات زیادی را بدهند و با دامپینگ برخی بازارها را تسخیر کنند. همانند اعتراض شدید اتحادیه اروپا به دامپینگ فولاد ایران!

این مدرس دانشگاه یادآور شد: سیاست کاهش ارزش پول ملی سال‌هاست که سیاست اصولی و درست دولت چین در جنگ تجاری بوده و اقتصادهای بزرگ را به زانو درآورده است. این بخش مثبت افزایش نرخ ارز است که باید مدیریت شود، اما کاهش ارزش پول ملی رانت‌های نجومی و سرسام‌آوری را برای برخی واردکنندگان رقم زد؛ درآمد سرشار و مصداق طی کردن ره صدساله در یک‌شب بود.


انتهای پیام

  • دوشنبه/ ۲۹ بهمن ۱۳۹۷ / ۱۱:۰۵
  • دسته‌بندی: لرستان
  • کد خبر: 97112915106
  • خبرنگار :

برچسب‌ها