"روز جهانی خاک" و تاکید بر خطر آلودگی خاک برای جهانیان

تخریب خاک را متوقف کنید!

با وجودی که می‌توانیم بسیاری از تغییراتی را که روی سیاره‌مان موجب شده‌ایم مشاهده کنیم اما برخی از تأثیرات ما روی زمین تقریباً غیرقابل رؤیت هستند و "آلودگی خاک" را می‌توان یکی از این تغییرات دانست.

به گزارش ایسنا، امروز در تاریخ ۵ دسامبر دانشمندان، سازمان های تحقیقاتی و افراد در سراسر جهان "روز جهانی خاک" را برای درک نقش حیاتی خاک سالم به منظور حفظ آینده نظام غذایی و بهره‌مندی از سیاره‌ای پایدار گرامی می‌دارند.

امسال هدف روز جهانی خاک با شعار "تخریب خاک را متوقف کنید"، افزایش آگاهی‌ها و همکاری مردم در زمینه آلودگی خاک است.

یک سوم خاک کره زمین در حال حاضر تخریب شده است و هنوز هم خطر پنهانی برای افزایش این تخریب وجود دارد. آلودگی خاک می تواند غیرقابل مشاهده بوده و بعید به نظر برسد اما هر کسی در هر نقطه‌ای از زمین می‌تواند تحت تاثیر آن قرار بگیرد.

با افزایش جمعیتی که انتظار می‌رود تا سال ۲۰۵۰ میلادی به ۹ میلیارد نفر برسد، آلودگی خاک مشکل جهانی است که خاک را تخریب، آب و غذا را مسموم و هوا را آلوده می‌کند. خاک پتانسیلی بالا برای تصفیه و تعدیل آلاینده ها و حتی تعدیل تخریب خود و نیز کاهش اثرات منفی آلاینده‌ها دارد، اما با این حال این پتانسیل محدود است.

بیشتر آلاینده ها از فعالیت‌های انسانی از قبیل شیوه های کشاورزی ناپایدار، فعالیت‌های صنعتی و معدن‌کاری، زباله های شهری تفکیک نشده و دیگر اعمال ضد زیست‌محیطی نشأت می‌گیرند.

با پیشرفت تکنولوژی، دانشمندان قادر شدند تا آلودگی‌های ناشناخته قبلی را شناسایی کنند، اما در عین حال این پیشرفت های تکنولوژیکی منجر به ورود آلودگی های جدید به محیط زیست شده است.

بنابر گزارش پایگاه اطلاع رسانی سازمان ملل متحد، از اهداف برنامه توسعه پایدار سازمان ملل متحد توجه مستقیم به منابع خاک به خصوص آلودگی خاک و تخریب آن در رابطه با امنیت غذایی است.

باید توجه داشت که خاک چیزی بیشتر از تنها خاکروبه است. وضعیت خاک همه چیز از سلامت انسان گرفته تا تغییرات اقلیمی را تحت تاثیر خود قرار می‌دهد.

زمین و خاک، پایه و اساس توسعه پایدار کشاورزی، عملکردهای ضروری اکوسیستم‌ها و امنیت غذایی و کلید حفظ حیات روی زمین هستند و بسیاری از اهداف توسعه پایدار سازمان ملل متحد بر این تاکید دارند که سلامت خاک، کلید سلامت محیط زیست و انسان است.

طبق اعلام سازمان خواروبار کشاورزی ملل متحد (FAO) در صورتی که تخریب خاک با روند کنونی تداوم یابد، خاک سطحی جهانی تا ۶۰ سال آینده به طور کامل فرسایش می‌یابد.

در سال ۲۰۱۷ میلادی مقامات سازمان ملل متحد خواستار مدیریتی قوی تر برای خاک این سیاره شدند که به عنوان منبعی طبیعی و حیاتی می‌تواند به تلاش‌های مقابله با تغییرات اقلیمی کمک کند یا آن‌ها را با شکست مواجه سازد.

دکتر کریستین نیکولز، محقق  کشاورزی نیز می گوید: در زمینه مبارزه با تغییرات اقلیمی با تهدیدهایی مواجه هستیم که تمرکز بر سلامت خاک می تواند آن‌ها را حل کند.

وی ادامه می‌دهد: اگر بتوانیم سیستم های تولید کشاورزی طراحی کنیم که از شیوه های مبتنی بر زیست شناختی برای احیای خاک استفاده کنند، می توانیم کربن بیشتری حفظ کنیم. برای مثال ماده آلی خاک را ایجاد کنیم. این امر هم‌چنین با کاهش استفاده از کودهای نیتروژنی باعث کاهش انتشار دی نیتروژن مونوکسید می‌شود. به نظر می رسد این سیستم ها نسبت به بلاتکلیفی آب و هوایی نیز منعطف تر باشند.

در سال جاری میلادی (۲۰۱۸) اقتصاد اکوسیستم‌ها و تنوع زیستی برای کشاورزی و غذا (TEEBAgriFood) چارچوبی جدید برای ارزیابی سیستم غذایی را به طور جامع تر ارائه داد که با آن دانشمندان، محققان و دیگر افراد می‌توانند طیف وسیعی از تاثیرات مثبت و منفی زنجیره غذایی را از خاک مزرعه تا دفع مواد غذایی در نظر بگیرند.

بنابر اعلام پایگاه اطلاع رسانی سازمان غیرانتفاعی فودتانک، امروزه سیستم های غذایی به شکلی محدودتر و ناهموارتر تحت عنوان بهره وری در هکتار مشاهده می‌شوند. برای مقابله با مسائل مربوط به تغییرات اقلیمی و همچنین امنیت غذایی و بهداشت جهانی همه سیاست‌گذاران، دانشگاهیان، دانشمندان و مصرف‌کنندگان باید ماهیت متقابل تمامی این سیستم ها را بشناسند.

انتهای پیام

  • چهارشنبه/ ۱۴ آذر ۱۳۹۷ / ۱۴:۱۱
  • دسته‌بندی: محیط زیست
  • کد خبر: 97091406997
  • خبرنگار : 71606