به گزارش ایسنا، دکتر «مختار مهاجر» در نشست خبری با اصحاب رسانه اظهار کرد: ما در استان یک میلیارد و 200 میلیون متر مکعب آب زیرزمینی داریم که با این روند رو به رشد کشت شالی و استفاده از آبهای زمینی برای آبیاری این مزارع، تا 5 سال آینده دیگر نمیتوانیم از آبهای زیرزمینیمان استفاده کنیم.
وی افزود: از بین رفتن سفرههای آب زیر زمینی باعث فرونشست زمین خواهد شد که با این کار دیگر امکان تجدید سفرههای آب حتی با وجود بارشهای بسیار زیاد وجود نخواهد داشت.
مهاجر خاطرنشان کرد: در این راستا برای اینکه بتوانیم ذخایر ارزشمند آب استان را حفظ کنیم به کشاورزان استان کشت سه محصول را برای جایگزینی کشت برنج پیشنهاد می کنیم. چغندر قند پاییزه یکی از این محصولات است. چغندر قند بهاره نیاز به آبیاری 12 هزار مترمکعب آب در هکتار دارد اما چغندر قند پاییزه تنها نیاز به 4 هزار مترمکعب آب دارد و مابقی از بارش ها تامین می شود.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی گلستان ادامه داد: عیار قند چغندر قند تولید شده در استان گلستان به طور متوسط 2 درصد مناطق دیگر کشور بیشتر است.
وی اظهار کرد: چغندر قند در هکتار بین 18 تا 21 میلیون تومان محصول می دهد که معادل 70 درصد کشت برنج است.
مهاجر به کشت پنبه بهاره نیز تاکید کرد و گفت: کشت پنبه اشتغالزایی و حفظ خاک را به دنبال دارد. به طور متوسط با کشت هر هکتار پنبه 3 نفر به صورت مستقیم و 7 نفر به صورت غیر مستقیم مشغول به کار میشوند. اگر سه سال پشت سرهم در یک زمین پنبه کشت شود، میزان کربن خاک به 3 درصد میرسد.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی گلستان افزود: بذرهای اصلاح شده ما توان تولید 6 تن پنبه را در هر هکتار ایجاد کرده است که بر این اساس میزان درآمد آن به 20 میلیون در هر هکتار و معادل 80 درصد درآمد برنج میشود.
وی، محصول دیگر توصیه به کشاورزان را کنجد اعلام کرد و گفت: نوعی از بذر کنجد را در مرکز تحقیقات کشاورزی استان تولید کردیم که میتوان آن را با کمباین برداشت کرد. بر این اساس دیگر برداشت کنجد دستی نیست و احتیاج به برش زدن و در آفتاب خشک کردن و کوبیدن آن نیست. در فرآیند سنتی 50 درصد محصول به هدر میرفت.
مهاجر با اشاره به اینکه این محصول به عنوان کشت دوم استفاده میشود، افزود: این نوع کنجد در هر هکتار یک تن و 200 کیلوگرم محصول میدهد. میزان بذر تولیدی را به گونهای برنامهریزی کردیم که سال آینده 80 تا 90 هزار هکتار را پاسخگو باشیم.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی گلستان با بیان اینکه این محصول کم آب طلب است، تصریح کرد: این محصول در هر هکتار نیاز به 2000 متر مکعب آب و در صورت دارا بودن سیستم بارانی به 800 متر مکعب آب نیاز دارد.
وی در بخش دیگری از سخنان خود گفت: در سال زراعی 96-97 سطح سبز گندم در استان 373 هزار هکتار بود که با توجه به بارندگی های مناسب و آب و هوای مناسب، پیشبینی تولید یک میلیون و 400 هزار تن را داشتیم. در نهایت بیش از 925 هزار تن خرید تضمینی صورت گرفت.
مهاجر با اشاره به اینکه 8000 تن بذر در طول سال در استان نیاز است، خاطرنشان کرد: امسال یک میلیون و 335 هزار تن گندم در استان تولید شد که این فاصله بین خرید تضمینی و میزان تولید شده، بخش برای بذر خودمصرفی و مابقی توسط خریداران خصوصی به خارج از استان منتقل شد.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی گلستان تصریح کرد: کل میزان بهای گندم تضمینی خریداری شده یک هزار و 240 میلیارد تومان است که تاکنون 70 درصد آن پرداخت شده است.
وی گفت: سطح سبز کلزا نیز 60 هزار هکتار بود که 110 هزار تن کلزا خرید تضمینی شد که همه وجه آن پرداخت شده است. گلستان با تولید 35 درصد کلزا تولیدی در کشور رتبه نخست تولید این محصول را داراست.
مهاجر اظهار کرد: سطح سبز جو در استان 75 هزار هکتار بود که 25 هزار تن خرید تضمینی صورت گرفت که تمامی مبلغ آن پرداخت شد. با توجه به قیمت بالاتر این محصول در بازار آزاد، بخش عمده آن توسط بخش خصوصی خریداری شد.
رئیس سازمان جها کشاورزی گلستان به پروژههای بخش کشاورزی در هفته دولت اشاره کرد و گفت: در هفته دولت امسال در گلستان 148 پروژه با سرمایهگذاری بیش از 93 میلیارد تومان و اشتغالزایی 563 نفر و بهرهبرداری 15 هزار و 896 نفر افتتاح میشود.
انتهای پیام