به گزارش ایسنا، روزنامه الاخبار لبنان در تحلیلی نوشت که جیمز متیس، وزیر دفاع آمریکا فشارهای کشورش بر ایران را تنها به منظور تغییر سیاست خارجی تهران توصیف کرد که این امر بیشتر شبیه به دعوت ایران به گفتوگو است، گفتوگویی که تهران در وقت کنونی آن را رد کرده است.
متیس از لحنی آرامتر از لحن دوستش مایک پمپئو وزیر خارجه آمریکا در نشست با مخالفان نظام ایران استفاده کرد، متیس از عبارت «رهایی از نظام ایران به حقیقت تبدیل خواهد شد» که پمپئو چند روز پیش آن را به کار برده بود استفاده نکرد. متیس اعلام کرد که آمریکا به دنبال تغییر و یا فروپاشی نظام ایران نیست بلکه هدف همچنان تغییر رفتارهای ایران در خاورمیانه است، تغییر رفتار ایران مسالهای است که همیشه آمریکاییها آن را تکرار میکنند. جیمز متیس نیز بعد از یک دوره جنگ کلامی دوباره آن را تکرار کرد با این تفاوت که این بار عبارت «خاورمیانه» را به آن افزود. بنابراین متیس با تمام اظهارات پمپئو در کالیفرنیا در نشستی با ایرانیان خارج از کشور که از طرح ایجاد یک شبکه رسانهای به زبان فارسی برای خطاب قرار دادن ملت ایران خبر داده بود، مخالفت کرد. اظهارات رییس پنتاگون به این مساله تاکید دارد که هدف کنونی آمریکا تنها تغییر سیاست خارجی ایران است نه تغییر نظامی که پمپئو آن را «کابوس ملت» توصیف کرده بود و آن را به فساد و ظلم متهم کرده بود.
در ادامه این گزارش آمده است که جیمز متیس در گفتوگو با خبرنگاران در پنتاگون در پاسخ به این سوال که آیا دولت ترامپ برای تغییر نظام و یا فروپاشی آن سیاست جدیدی به کار گرفته است، گفت: چنین سیاستی تدوین نشده است؛ ما از آنها (ایران) میخواهیم که رفتارهایشان در رابطه با برخی تهدیدات که ممکن است ارتش، اطلاعات و یا نیروهای نیابتی آنها آن را تشکیل میدهند را تغییر دهند. جیمز متیس در واکنش به گزارش رسانههای استرالیایی مبنی بر احتمال حمله نظامی آمریکا به نیروگاههای هستهای ایران نیز گفت که این گزارش تخیلی است و من بر این باورم که در وقت کنونی جای بحث ندارد. لازم به ذکر است که مالکوم ترنبول نخستوزیر استرالیا در واکنش به گزارش شبکه «ایبیسی» استرالیا گفت که این گزارش تنها ادعا است بخصوص که در آن ادعا شده است که از پایگاههای نظامی استرالیایی استفاده خواهند کرد.
الاخبار نوشت: اظهارات جیمز متیس ساعاتی پس از سخنان سردار قاسم سلیمانی، فرمانده سپاه قدس ایران در واکنش به تهدیدات ترامپ و دعوت وی به مشورت با مسئولان نظامی و امنیتی آمریکا قبل از ایراد چنین تهدیداتی صورت گرفت.
این ژنرال آمریکایی بیش از هر شخص دیگری در دولت آمریکا ثقل و موقعیت تهران در منطقه را میشناسد و برخلاف ترامپ اظهارات وی تحریکآمیز نبود بلکه در چارچوب یک پیام غیرمستقیم برای دعوت به مذاکره است اما موضع تهران در این رابطه تاکنون نامشخص است و دولت ایران گفتوگو با آمریکا در وقت کنونی را نپذیرفته است که این مساله را میتوان در اظهارات حشمتالله فلاحتپیشه رییس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی در مجلس دید زیرا او گفته است که کانالهای ارتباطی و راههای دیپلماسی میان تهران و واشنگتن بسته شده است.
از سوی دیگر سردار محمدعلی جعفری فرمانده سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران نسبت به تجاوز نظامی علیه کشورش هشدار داد و گفت که هرگونه اقدام نظامی علیه ایران هزینه بسیار زیادی برای آنان به دنبال خواهد داشت و ما تهدیدات نظامی دشمنان را جدی نمیگیریم زیرا توانایی پاسخ دادن را داریم.
انتهای پیام