به گزارش ایسنا، محوطه باستانی "نایبند" را که چند سالی است برخی افراد با گرفتن سند از اداره ثبت، زمینهایش را صاحب شدهاند به لودرها سپردهاند تا تسطیح شود و بلوکها روی هم سوار شوند، اما هیچ کدام به این فکر نمیکنند این محوطه باستانی که حتی "یاقوت حموی" در اواخر قرن ششم هم به آن اشاره کرده، "لنگرگاه سیراف" نامیده میشده و امروز به جای کشتیها، میزبان لودرهای مالکان شخصی است.
محوطه باستانی "نایبند" در مجاورت روستای "هاله" و کنار پارک ملی دریایی نایبند که هشتم بهمن ۱۳۸۵ در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده، بیش از یک سال است که هر روز مالکان بیشتری پیدا میکند اما به نظر میرسد هیچ کدام از مدیران شهری این منطقه در عسلویه به تنها چیزی که فکر نمیکنند تاریخ این منطقه است که حتی آن را با تاریخ «خلیجفارس» پیوند میدهند.
پژوهشکده باستانشناسی به موضوع "نایبند" وارد شد
اکنون بعد از انتشار خبرهایی از تسطیح بخش زیادی از محوطه نایبند، پژوهشکده باستانشناسی، سیامک سرلک، معاون پژوهشی پژوهشکده را موظف به بررسی وضعیتِ این محوطه کرده است.
او نیز در گفتوگو با ایسنا اعلام میکند: این پژوهشکده با ارسال نامهای به اداره کل میراث فرهنگی استان بوشهر، این اداره کل را موظف به بررسی وضعیت کرده تا نتیجه را به طور کامل اعلام کند، باید واقعیت قضیه را بدانیم، آیا چیزی که به ما اطلاع دادهاند واقعا روی یک اثر باستانی رخ داده یا برداشتی دیگر است.
این باستانشناس تاکید میکند: امیدوارم اداره کل میراث فرهنگی بوشهر سریعتر در این زمینه اقدام کند، تا اگر تخریبی رخ داده، مقصر مشخص شود و اگر محوطهای در معرض تخریب است، مقدمات حفاظت از آن انجام شود.
بدون استعلام از میراث فرهنگی برای زمینها سند میزنند
اما نصرالله ابراهیمی، معاون میراث فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان بوشهر در گفتوگو با ایسنا از انجام شکایتهای حقوقی و پیگیریهای این اداره کل از مدتی پیش تا امروز خبر میدهد.
وی توضیح میدهد: محوطه "نایبند" در بررسیهای سال ۱۳۸۳ در یک پروژه تحقیقاتی شناسایی و در فهرست آثار ملی ثبت شد. با ثبت این محوطهی دورهی اسلامی، برخی مشکلات برای آن به وجود آمد. مردم روستا با توجه به توسعه میادین پتروشیمی و شرکتهای گازی و از سوی دیگر ارزش افزودهای که منطقه پیدا کرد، درخواست سند برای زمینهای این منطقه را دادند و اداره ثبت منطقه نیز بدون استعلام از میراث فرهنگی برای مالکان آنجا سند مالکیت صادر میکند.
او با بیان اینکه با وجود اطلاع نداشتن میراث فرهنگی استان، همه آن محدوده اکنون دارای سند مالکیت است و مالک خصوصی دارد، ادامه میدهد: جالبتر اینکه اداره ثبت بدون گرفتن استعلام و مجوز از میراث فرهنگی این سندها را صادر کرده است. آنها با توجه به ثبت ملی بودن محوطه باید از میراث فرهنگی کسب تکلیف میکردند و از سوی دیگر برای انجام هر نوع ساختوساز باید از میراث فرهنگی نیز مجوز گرفته میشد؛ کاری که انجام ندادند.
وی با اشاره به آغاز این اقدامات از حدود سه سال گذشته و بعد از ثبت ملی و ابلاغ ثبت به همه دستگاههای ذیربط میگوید: توسعه منطقه به واسطه حضور شرکتهای گازی، باعث ارزش افزوده شد به همین دلیل آنها دنبال ثبت اراضی بودند. نمیدانم چرا برای این اراضی که حتی با وجود میراثی بودن جزو اراضی ملی محسوب میشوند، بدون استعلام چنین کاری را انجام دادهاند.
اعلام کردیم حتی اگر بنجاق دارند اول از میراث استعلام کنند
معاون میراث فرهنگی استان بوشهر؛ با اشاره به مکاتباتی که در طول این مدت با مسئولان شهری و استان بوشهر داشتهاند؛ اظهار میکند: بر اساس مکاتباتی که انجام دادهایم، اعلام کردیم که در محوطهها و بنادر تاریخی مانند سیراف، نایبند، دیر و بتانه هر جا قصد واگذاری زمینی را دارند حتی اگر بنجاق و سندِ دستنویس هم دارند باید حتما از میراث فرهنگی استعلام بگیرند، اما این کار صورت نگرفته است و اکنون متاسفانه مالکانِ کنونی سند رسمی دارند.
او ادامه میدهد: جالبتر از همه این اتفاقات، این است که مالکان خودسرانه اقدام به تثبیت و دیوارکشی در منطقه میکنند که بنیاد مسکن باید جوابگو باشد این اقدامات با چه مجوزی انجام میشوند؟
وی با اشاره به یک مورد پیگیری و دعوای حقوقی در محوطه نایبند که سال گذشته به دلیل انجام یک دیوارکشی در این محوطه باستانی رخ داده و پرونده آن هنوز در دستگاه قضا در حال پیگیری است، میگوید: از زمان ثبت محوطه با نصب تابلویی در محدوده اعلام شد آن محوطه در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده و هر گونه دخل و تصرف در آن پیگیرد قانونی دارد، اما باز هم بدون توجه به این تابلو، مالکان زمین را تسطیح میکنند.
او با اشاره به مساحت حدود ۷۰۰ متری محوطه در طول و ۲۰۰ متری آن در عرض، میافزاید: با کمبود نیروی یگان حفاظت در استان و برای گشتزنی در این محوطهها مواجه هستیم، یگان باید شبانهروز و در روزهای تعطیل و غیرتعطیل گشتزنی داشته باشد، اصولا در این مواقع اقدام به دیوارکشی و تسطیح محوطه میکنند، یا یکسری ساختوسازهایی انجام میدهند که بنیان و عرصه اثر را آسیبپذیر میکند.
مردم و شورای شهر میدانند زمینها تاریخی است
ابراهیمی با تاکید بر اینکه مداخلات انجامشده در محوطه نایبند آسیبهای جدی به محوطه وارد کرده است، ادامه میدهد: این اقدامات باید پیگیرد قانونی شوند که خوشبختانه بخش حقوقی اداره کل میراث فرهنگی استان بوشهر در حال پیگیری آن است.
معاون میراث فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی استان بوشهر با بیان اینکه به دلیل ارزش افزوده زمینها امکان تملک آنها در شرایط کنونی برای میراث فرهنگی وجود ندارد، در مورد اینکه وضعیت زمینها و تملک آنها در واقعیت توسط مردم چطور بوده است؟ بیان میکند: نمیدانیم وضعیت زمینها قبل از گرفتن سند توسط مردم چطور بوده است. اداره ثبت باید جوابگو باشد. این محوط زمین تاریخی است. مردم و شورای شهر از ابتدا میدانستند که این زمین تاریخی است، با این وجود بدون اطلاع به میراث فرهنگی این مجوزها صادر میشوند. به شورا نیز شکایت کردیم که چرا به میراث فرهنگی اطلاع نمیدهند، با این وجود آنها متاسفانه به همین منوال جلو میروند و تخریب میکنند.
وی تنها محوطه باستانی قرارگرفته در منطقه نایبند را بعد از محوطه باستانی "نایبند"، محوطه "بساتین" در این منطقه از عسلویه میداند که اقماری و کوچکتر است و هنوز در فهرست آثار ملی به ثبت نرسیده است.
انتهای پیام