به گزارش ایسنا، در این نمایشگاه پنج اثر از "عبدالرضا دریا بیگی" برای نخستین بار از مخازن موزههای این مجموعه خارج شده و در موزه جهان نما از تاریخ ۲۸ اردیبهشت به مدت دو هفته به نمایش گذاشته می شود.
عبدالرضا دریابیگی از مهمترین هنرمندان سبک هنر مفهومی در ایران است که با توجه به شرایط و زمینه های ایجاد شده در طی قرن بیستم به عنوان نمادی از آزادی هنری مطرح شد. بر اساس این هنر که سرآغاز پست مدرنیسم بود، آنچه دارای اهمیت است مفهوم فکر هنرمند مهم و نه اثر هنری اوست و هدف، رسانیدن مفهوم یا ایده معین به مخاطب است. او به همراه مارکو گریگوریان، غلامحسین نامی، مرتضی ممیز، فرامرز پیلارام و سیراک ملکونیان از پیشگامان جنبش گروه نقاشان آزاد بود.
مروری بر تجارب موزه ها در هفته میراث فرهنگی ۱۳۹۷
مجموعه فرهنگی تاریخی نیاوران برای دومین سال متوالی در هفته میراث فرهنگی اقدام به برگزاری سلسله نشستهایی با عنوان «مروری بر تجارب موزهها» میکند.
این نشست ها با دعوت از موزههای سازمانی و همچنین خارج از حوزه سازمان میراثفرهنگی، صنایعدستی و گردشگری از ۲۹ اردیبهشت تا اول خرداد در سالن کنفرانس مجموعه برگزار میشود و هر یک از موزهها تجارب ارزشمند و موفق موزهای خود را دراختیار موزه داران و علاقه مندان به موزه و میراث فرهنگی قرار می دهند.
در دومین دوره برگزاری این سلسله نشستها، "باغ موزه قصر" با موضوع معرفی باغ موزه و اقدامات فرهنگی آن، "موزه ملی ایران" با تجربه برگزاری نمایشگاه لوور در تهران، "مؤسسه کتابخانه و موزه ملی ملک" با موضوع شیوه ها و گرایش های راهنمایی در موزه و "موزه علوم و فناوری" با تجربه برگزاری نمایشگاه های سیار، به ترتیب از ۲۹ اردیبهشت ماه تا اول خرداد با این مجموعه همکاری خواهند داشت.
"پای پوش های دیروز، از یاد رفته های امروز" در کوشک احمدشاهی
همچنین نمایشگاهی از کفش اقوام مختلف ایران با عنوان "پای پوش های دیروز، از یاد رفتهای امروز" در موزه کوشک احمدشاهی مجموعه فرهنگی تاریخی نیاوران برگزار میشود.
در این نمایشگاه تعداد ۲۰ جفت کفش متعلق به شهرهای مختلف کشورمان مانند خراسان شمالی، زنجان، گیلان، کرمانشاه و فارس در معرض نمایش عموم قرار میگیرد.
انواع چارق گیلان، خراسان شمالی و زنجان، گیوه استان فارس، کومیخ خراسان، گیوه تخت چرم، گیوه تخت اچیده، چارق نوک تیز لبه برگشته و غیره از جمله پایپوشهایی هستند که در این نمایشگاه به نمایش گذاشته میشود.
به استناد منابع تاریخی، مادها نخستین قوم ایرانی بودند که از کفش پوشیدن آنها تصاویری در کتیبه ها موجود است.
با توجه به نقش برجستههای باقیمانده از مادها در تخت جمشید کفش مادها نوعی جوراب بود، اما به خوبی مشخص است که جنس آن از چرم بوده و با بندهایی که از شلوارها آویزان است این کفشها روی پاها محکم میشد.
در سایر کشورها نیز مصریها نزدیک به پنج هزار سال پیش پوشینههایی شبیه به کفش ساخته بودند که از این کفش ها میتوان طرز زندگی و طبقات اجتماعی در آن زمان را فهمید.
برپایی نمایشگاه "فیروزه شعر پارسی" در کتابخانه سلطنتی نیاوران
بیست و هشتم اردیبهشت همزمان با روز بزرگداشت حکیم عمر خیام و روز جهانی موزه؛ از نسخه خطی نفیس دیوان رباعیات خیام در موزه کتابخانه سطنتی نیاوران رونمایی میشود.
موزه کتابخانه سلطنتی نیاوران در ادامه طرح نمایشگاههای دورهای و رونمایی آثار خود، به مناسبت روز بزرگداشت حکیم عمر خیام، از نسخه خطی نفیس دیوان رباعیات این شاعر پارسی گوی قرن پنجم با عنوان "فیروزه شعر پارسی" رونمایی میکند.
این نسخه خطی از دیوان رباعیات خیام در سده ۱۴ هجری قمری توسط فرقانی کاتب بنام آن دوره به با خط ثلث در قطع وزیری کتابت شده است.
این موزه در کنار نسخه خطی نفیس خود، سه جلد کتاب چاپی شامل رباعیات به زبان های فارسی، فرانسه، انگلیسی، آلمانی، اردو و عربی مزین هنر نگارگری و تصویرگری اساتید بنام معاصر، حسین بهزاد و محمد تجویدی را نیز در معرض دید علاقه مندان قرار خواهد داد.
رونمایی از آثار نقاشی هنرمندان هنر نوگرای ایران در کاخ اختصاصی نیاوران
مجموعهای از آثار نقاشی هنرمندان هنر نوگرای ایران با نام "نادیدهها" نیز در روز جهانی موزه در کاخ اختصاصی نیاوران رونمایی کند.
این مجموعه که برای اولین بار در معرض نمایش قرار میگیرد، شامل آلبومی از آثار نقاشی در ابعاد کوچک متعلق به تعدادی از هنرمندان برجسته جنبش نوگرای ایران است که با تکنیکهای مختلف رنگ روغن، مداد رنگی و پاستل، طراحی مدادی، ترکیب مواد و ... انجام شده است.
آثاری از "مارکو گریگوریان"، "مسعود عربشاهی"، "جعفر روحبخش"، "سهراب سپهری"، "ابوالقاسم سعیدی"، "محمد احصایی"، "فرامرز پیلارام"، "منیر شاهرودی فرمانفرماییان"، "بهجت صدر"، "صادق تبریزی" و تعدادی دیگر از هنرمندان جنبش نوگرای ایران را در این نمایشگاه به نظاره بنشینند.
ریشههای نوگرایی در هنر ایران را میتوان در برخورد جامعه ایرانی و روشنفکران با اندیشههای اروپایی و نیز آشنا شدن با تکنیکها و ابزارهای جدیدی چون رنگ روغن و دوربین عکاسی یافت. سفرهای شاهان قاجار به اروپا و ورود تحصیلکردگان فرنگ به کشور، زمینه آشنایی ایرانیان با سبکهای نوین هنری و گذار از سبکهای سنتی نگارگری ایرانی و خطاطی را فراهم آورد. اما مهمترین تحول در نوگرایی هنری در ایران را میتوان پیامد تغییرات اجتماعی شکل گرفته در کشور در نتیجه اقدامات دوران پهلوی اول دانست. سالهای پس از دهه ۱۹۴۰، نوگرایی به لایههای سیاسی–اجتماعی ایران نفوذ کرده بود و هنرکده هنرهای زیبا در دانشگاه تهران مکانی برای آموزش آکادمیک هنر و از جمله مکتبهای غربی بود.
علاقمندان برای بازدید از نمایشگاهها در روز جهانی موزه می توانند از ۲۸ اردیبهشت تا ۱۰ خرداد از ساعت ۹ تا ۱۸ به کاخ اختصاصی مجموعه فرهنگی تاریخی نیاوران واقع در میدان شهید باهنر (نیاوران) مراجعه کنند، این مجموعه تا ساعت ۱۹ فعال است.
انتهای پیام