به گزارش سرویس بازار ایسنا، سرمربی تیم ملی فوتبال ایران پنجشنبه ۵ بهمنماه ۹۶ در همایش علمی – آموزشی انتقال تجارب «کارلوس کی روش» در حوزه رهبری سرمایه، که به همت بانک سامان در هتل المپیک مجموعه ورزشی آزادی تهران برگزار شد، تجربیات خود در حوزه مدیریت را با شرکتکنندگان در این همایش به مشارکت گذاشت.
در ابتدای این همایش طاهری مدیرعامل بانک سامان ضمن خوش آمدگویی و تقدیر از شرکتکنندگان و سرمربی تیم ملی، گفت: حضور کی روش در ایران فرصت بسیار مغتنمی برای درک و دریافت تجارب گرانبهای مدیریتی ایشان است. کی روش یکی از سلیبریتیهای دنیای ورزش به شمار میرود و امیدواریم همایش امروز، جلسهای پربار و حاوی نکات آموزنده مدیریتی برای حضار باشد.
تاثیر شگرف ماندلا بر کی روش
در ادامه کارلوس کی روش با عذرخواهی از حضار از ارائه مطالب خود به زبان انگلیسی گفت: من بعد از ۷ سال حضورم در ایران هنوز نمیتوانم فارسی صحبت کنم در صورتی که باید این کار را جدیتر میگرفتم چرا که به خاطر دارم در منچستر یوتایتد با بازیکنانی از ملیتهای مختلف کار میکردم و زبانهای فرانسوی، اسپانیایی و ... را برای برقراری ارتباط موثرتر با آنها یاد گرفتم، گرچه گاهی این زبانها را با هم قاطی میکردم.
وی با اشاره به دیدارها و همکاریهایش با مربیان صاحبنام و مردان بزرگ دنیای ورزش و رهبران تاثیرگذار دنیا افزود: من از هر کدام از این افراد نکات بسیاری آموختم اما اگر بخواهم نام یک نفر را در بین آنها برجسته کنم باید از نلسون ماندلا رهبر آفریقای جنوبی یاد کنم که به عنوان سرمربی تیم ملی این کشور با وی دیدار کردم و مشی انسانی فوقالعاده وی تاثیر شگرفی بر من گذاشت.
سرمربی تیم ملی فوتبال ایران تصریح کرد اگر بخواهم در یک جمله فوتبال را تعریف کنم باید بگویم فوتبال کسب وکار برد است. شما اگر بهترین بازی را انجام دهید ولی ببازید ارزشهای شما تقریبا به هیچ انگاشته میشود. این وضعیت فشار سنگینی به یک مربی وارد میکند بنابراین انتخاب اصلی یک مربی یا مدیر این است که میخواهد ببرد یا میخواهد ببازد. به اعتقاد من مدیریت یعنی انتخاب برد و وقتی یک مربی یا مدیر برد را انتخاب کرد باید مسئولیتهای آن را به طور کامل بپذیرد.
تغییر الگوی ذهنی بازیکنان از اشک و افسوس به سربلندی
کی روش با بیان اینکه هر مدیر و مربی باید نقطه آغاز فعالیت خود را بداند، اظهار کرد: در بدو ورود به ایران یک واقعیت درباره رفتار بازیکنان ایرانی او مرا بسیار شوکه کرد. بعد از تماشای مسابقات تیم ایران در جام ملتهای آسیا و دیگر رقابتهایی که در آنها نتیجه باخت نصیب تیم ایران شده بود، متوجه شدم که بازیکنان ایرانی پس از باختن یا نتیجه نگرفتن، عادت به اشک ریختن، افسردگی کردن پس از باخت، بهانه آوردن و تقصیر را گردن دیگران انداختن و قربانی دیدن خود دارند. اینجا بود که من نقطه آغاز خود را پیدا کردم. اولین هدف من این بود که ذهنیت و شیوه نگرش بازیکنان تیم را تغییر بدهم.
وی افزود: من از بازیکنان خواستم ذهنیت خود را تغییر دهند و به نحوی در زمین تلاش کنند که در پایان بازی به جای افسردگی کردن، از بازی لذت برده باشند و به جای بهانهآوری و قربانی دیدن خود، شجاعانه مسئولیت بپذیرند و بیشتر تلاش کنند و بهتر بشوند.
سرمربی تیم ملی فوتبال ایران تصریح کرد: من از آنها خواستم در طی بازی بهترین تلاششان را بکنند و پس از بازی سرشان را بالا بگیرند و احساس افتخار کنند. من از آنها خواستم در هر بازی کاری کنند که ارزش پیراهن ملی آنها بیشتر و جایگاهشان بالاتر برود. از آنها خواستم تا در هر لحظه و هر بازی بهتر از قبل باشند چون فقط به این وسیله است که میتوان احترام کسب کرد.
تعریف اهداف کوچک و بزرگ و حرکت گام به گام به سوی آنها
سرمربی تیم ملی فوتبال ایران با بیان اینکه هر مدیری باید اهداف خود را گام به گام تعریف و اجرا کند، افزود: به عنوان رهبر تیم، برای تیمم هدفهای کوچک و بزرگ گذاشتم و گام به گام آنها را محقق کردم. اهداف کوچ شامل ذره ذره بهتر شدن و هر روز بهتر شدن بود و اهداف بزرگتر، تبدیل شدن به بهترین تیم آسیا و در این جایگاه باقی ماندن بود. هدف بعدی صعود مطمئن به جام جهانی و در نهایت با همه وجود تلاش کردن برای صعود کردن از مرحله گروهی جام جهانی بود.
وی بیان کرد: من مدام از خود میپرسم که "از کجا میخواهم به کجا بروم؟" سپس منابع، محدودیتها و موانع را نیز بررسی میکنم. در نهایت بدون آن که دیگران را سرزنش کنم با همان امکاناتی که دارم و می توانم داشته باشد، سعی می کنم بهترین عملکرد را خلق کنم. شعار من این است که هر بار باید از بهترین موقعیتی که داریم بهترین استفاده را ببریم. به باور من رویا باید با تعهد همراه باشد تا بتوان به سمت جلو حرکت کرد به این معنی که فقط خواستن و رویا داشتن کافی نیست، بلکه باید برای انجامش تعهد داشت.
کی روش در ادامه، یازده اصل رهبری و مربیگری خود را معرفی کرد که در ادامه آمده است:
اصل اول: بدانیم از کجا میخواهیم به کجا برویم!
او معتقد است قبل از اقدام به هر کاری اول باید بدانیم "از کجا میخواهیم به کجا برویم!" باید در ابتدای راه، واقع بین باشیم و به خود دروغ نگوییم. باید بدانیم چگونه میخواهیم واقعیت فعلی را به واقعیتی جدید تغییر بدهیم (تغییر).
او معتقد است به صرف داشتن عنوان مربی یا رهبر، ما رهبر یا مربی نمیشویم، بلکه میزانی که سیستم و تیم را رشد و توسعه میدهیم ما را مربی و رهبری میکند. اگر سیستم و تیم زیر نظر ما رشد و توسعه نکند آنگاه ما رسالت مربیگری و رهبری خود را به انجام نرساندهایم.
کی روش معتقد است که یک مدیر فقط روتینها را انجام میدهد و یک رهبر رشد و توسعه میدهد و او روی افراد تیم اثر میگذارد. او همچنین معتقد است برای آن که بتوانیم یک واقعیت جدید را خلق کنیم (تغییر) باید رویا، چشمانداز و ماموریت داشته باشیم. در بررسی واقعیت، باید صادقانه تمامی امکانات مادی و معنوی خود را (منابع) بررسی کنیم و بر اساس آن برای رسیدن به جایی بهتر، برنامهریزی کنیم. او همچنین معتقد است که باید لیاقت جا و خواسته جدید خود را داشته باشیم. رویا به تنهایی کار نمیکند و برای رسیدن به جای جدید باید خود را نیز به آن حد برسانیم. رویا کافی نیست. برای رسیدن به جای جدید (موفقیت، قهرمانی و ...) باید دانش، تجربه، کیفیت و راهحلهای جدید (خلاقیت) را با هم بهکار گرفت تا به موفقیت رسید.
در یک سازمان و تیم، همه به هر حال به نوعی در حال تلاش هستند، اما نقش مربی یا رهبر باید این باشد که مطمئن شود همه تلاشها در جهتی درست و به هدفی درست انجام میشوند.
اصل دوم: بهکارگماری درست افراد
به باور کی روش بهکارگماری افراد در وظایف و جاهای درست از مهمترین وظایف رهبر و مربی است. باید افراد را درست انتخاب کنیم، آنها را خوب آموزش بدهیم و به آنها فرصت کافی بدهیم اما اگر پس از همه این فرصتها، افراد تغییر نکردند آنگاه باید افراد را تغییر داد و از تیم کنار گذاشت.
اصل سوم: انسانها همه چیز هستند
به اعتقاد سرمربی تیم ملی فوتبال ایران نیروی انسانی مهمترین بخش تیم و سازمان است. همه چیز به نیروی انسانی ربط دارد. کار را آنها انجام میدهند، تجهیزات و وسایل را آنها میسازند و بهکار میگیرند، همه جا و همه جا انسانها حضور دارند. اول باید مطمئن شویم که اعضای تیم رضایت دارند، اگر رضایت داشته باشند میتوان انتظار داشت که برای انجام کاری انگیزه داشته باشند و پس از آن به تیم و سازمان تعهد میدهند. تا نیروهای انسانی نیازهایشان به درستی و سلامت ارضا نشود، انگیزه و انرژی خود را برای تیم و سازمان صرف نمیکنند و به تیم و سازمان تعهد نمیدهند. باید به انسانها و اعضای تیم، سازمان (جامعه) توجه کرد تا آنها نیز انرژی خود را برای ما صرف کنند. توسعه انسانها همه چیز است و تا انسانها آماده و توسعه یافته نباشند، تیم و سازمان به پیش نمیروند.
اصل چهارم: اتحاد و همبستگی تیمی
وفاداری، شخصیت تیمی و شیوه نگرش در تیم بسیار مهم هستند و اینها غیر قابل مذاکره هستند. کی روش معتقد است به عنوان یک مربی و رهبر هیچگاه از این اصول نخواهد گذشت و هر عضوی این اصول را به کار نگیرد از تیم بیرون خواهد بود. او معتقد است که نگرش تیم باید "همه با هم میبریم یا همه با هم میبازیم" باشد.
او معتقد است همه باید در هر لحظه بهترین خود باشند و هر فرد بداند که اگر اشتباه کرد، عضو دیگری پشت سر او هست که از او حمایت کند. کی روش از بابی چارلتون آموخته که اعضای تیم حتی در بدترین لحظات نیز خود را نمیبازند چون میدانند نیرویی در داخل تیم وجود دارد که میتواند اوضاع تیم را دوباره سامان بدهد. همچنین از او آموخته که هیچکس از تیم بالاتر نیست و تیم از همه بالاتر است.
اصل پنجم: تفویض اختیار و تصمیمگیری
به باور کی روش تفویض اختیار، کار رهبران است. رهبران با تفویض اختیار به دیگران، به آنها مسئولیت میدهند و به دیگران فرصت رشد کردن میدهند، اما در نهایت، رهبران خود مسئول تصمیماتی که گرفته میشود هستند. الکس فرگوسن اولین بار تنها ۹ روز که از پیوستن کی روش به تیم منچستر یونایتد گذشته بود، مسئولیت کل تیم را به او سپرد تا تیم را برای مسابقهای به ایرلند ببرد. هیچ چیزی قویتر از تفویض اختیار به فرد انگیزه نمیدهد. همچنین، رهبران در زمان تعارض و چالشها از تقابل و برخورد با تعارض و چالش نباید اجتناب کنند و نباید منفعل عمل کنند. آنها باید شجاعانه به دل مشکل بزنند و علیرغم سختیها به سراغ مشکلات رفته و راه حل پیدا کنند و تصمیمات سخت بگیرند. او تاکید دارد که رهبر باید شجاع باشد و تصمیمات درست بگیرد.
اصل ششم: برقراری ارتباط و سبک ارتباطی
کی روش معتقد است: رهبر باید با سبک ارتباطی خود بر قلب و روح دیگران اثر بگذارد. با دیگران فروتن و دوستانه رفتار کند و شفاف باشد. وقتی پیامی را منتقل میکند، مطمئن باشد که دیگران در حالت هیجانی مناسب آن پیام را دریافت کردهاند. رهبر باید نسبت به وضعیت هیجانی اعضای تیم و سازمانش حساس باشد. رهبر میداند که اگر روابط و حلقههای انسانی داخل یک تیم کار نکنند، تیم و سازمان نیز کار نمیکند. وقتی مدیر اخلاق تندی دارد، شفاف نیست و احترام نمیگذارد، دیگران از او میترسند و دیگر به او احترام نمیگذارند و کار هم با کیفیت درست پیش نمیرود. کی روش میگوید رهبر باید لبخند بزند و با اطمینان پیامش را منتقل کند.
اصل هفتم: نگرش و انگیزه
کی روش معتقد است ممکن است بشود مغز (دانش و مهارت) را خریداری کرد اما نمیتوان شخصیت و منش را خرید. او میگوید هرگاه میخواهید عضوی به تیم و سازمانتان اضافه کنی مطمئن باشید که شخصیت و منش درستی را وارد تیم میکنید. اگر رهبر بتواند افرادی با نگرش درست را وارد تیم کند، آنگاه با آموزش و مربیگری میتواند به آنها کمک کند که بهتر و بهتر شوند.
اصل هشتم: امکانات و پشت صحنه
تجهیزات، امکانات، ساختار، سازمان، برنامهریزی، دانش و تجربه بسیار مهم هستند. بدون عوامل زیرساختی و پشت صحنه هیچ موفقیتی وجود ندارد.
اصل نهم: آمادهسازی، آموزش و تحصیل
به باور کی روش تیم و سازمان همیشه باید یک قدم از رقبا جلوتر باشد. فقط با استفاده از نوآوری، خلق کردن و میل به تغییر و انطباق یافتن با محیط میتوان در رقابت باقی ماند. دیگر نمیتوان با راه حلهای موفق دیروز، فردا هم موفق بود. قدیم میگفتند که اگر تیمی موفق است، نباید به ترکیب آن دست زد. اما امروزه این یک باور اشتباه است. تیم و سازمانی که دیروز موفق بوده باید خود را تغییر بدهد که رقبا به او نرسند تا تیم و سازمان بتواند کماکان موفق بماند.
اصل دهم: موفقیت و دستآورد
موفقیت و دستآورد برای هر تیمی مهم است، اما تیم نباید با موفقیتهای قبلی خود راضی باشد و همیشه باید تشنه موفقیت و دستآوردهای بیشتر باشد. تغییر بخشی از پیشرفت است و پس از هر موفقیت باید تغییر کرد تا موفق باقی ماند. نباید محافظه کار بود بلکه باید برای موفقیت بعدی اراده و میل داشت. تیم و اعضای آن باید حاضر به از خود گذشتگی برای موفقیتهای بیشتر باشند.
اصل یازدهم: چشمانداز و رویا داشتن
کی روش میگوید: جاهطلبی و داشتن رویا، غیرممکن را ممکن میسازد. چالشهای فوقالعاده جدید میتواند منجر به راهحلهای فوقالعاده جدید شود. یک رهبر باید چشمانداز و رویا داشته باشد بهویژه وقتی که کاری (غیر) ممکن در پیش است. چشمانداز و رویا نیروی محرکه و پیشرانه موفقیتهای بعدی است. از نگاه کی روش، چالشهای بهشدت بزرگ و جدی، مانند یک هدیه و فرصت هستند، مانند همگروهی با تیمهای پرتقال و اسپانیا در جام جهانی روسیه. موضوع مهم این است که همیشه و همواره باید بهترین باشیم.
در پایان همایش کی روش پاسخگوی پرسشهای حضار بود.
وی در پاسخ به این پرسش که، برای آن که برای خود، تیم و اطرافیان خود، یک مربی (رهبر) موفق باقی بمانید، چه عاداتی را در زندگی روزانه خود دنبال میکنید "، گفت: من عاشق فیلم دیدن هستم؛ به انواع موسیقی گوش میدهم؛ روزانه مطالعه میکنم و برای حرفهام وقت میگذارم و درباره آن مطالعه میکنم؛ موضوعات اقتصادی، سیاسی و اجتماعی را در دنیا حتما پیگیری میکنم و به آن حساس هستم؛ به خانوادهام بسیار اهمیت میدهم؛ همچنین کارهای عامالمنفعه مانند فعالیت در حوزه پاکسازی زمینها از مینهای جنگی، کمک به حیوانات و ... انجام میدهم.
انتهای پیام