به گزارش ایسنا، دکتر ملک زاده روز یکشنبه، ۳ دی ماه در هجدهمین جشنواره پژوهشی ابوریحان با اشاره به اهداف گوناگون اسناد بالادستی در زمینه توسعه علم و فناوری اظهار کرد: کسب جایگاه نخست آموزش و پژوهش و بهره برداری از دانش سلامت در منطقه در سال ۱۴۰۴ و همچنین رسیدن برخی از دانشگاههای کشور به رتبه زیر ۲۰۰ در تقسیم بندی دانشگاههای جهان از مهمترین این اهداف هستند.
معاون تحقیقات و فناوری وزیر بهداشت با بیان این مطلب که در چهارسال گذشته این معاونت بیشتر بر تقویت زیرساختها تمرکز داشته است، تاسیس مرکز ملی توسعه تحقیقات (نیماد)، نظام ثبت بیماریها و کنترل سرطان، راهاندازی مراکز کوهورت و برنامههای مهم زیرساختی، توسعه هدفمند واحدهای تحقیقاتی، ساماندهی و حمایت از شبکهها وگروههای تحقیقاتی در سطح کشور را بعنوان برخی از این زیرساختها برشمرد.
افتتاح مهمترین و کاملترین آزمایشگاه جامع تحقیقاتی در علوم پزشکی شهیدبهشتی
دکتر ملکزاده با اشاره به وجود ۷۲۴ مرکز تحقیقاتی و ۵۳ پژوهشکده در وزارت بهداشت از تاسیس ۱۱ آزمایشگاه جامع تحقیقاتی در کشور خبر داد که مهمترین و کاملترین آزمایشگاه جامع تحقیقاتی در دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی ۲ سال قبل افتتاح شده است و همچنین به راهاندازی ۱۰ اتاق تمیز برای تولید محصولات پزشکی و دارویی در کشور اشاره کرد.
معاون تحقیقات و فناوری وزیر بهداشت در ادامه با اشاره به حمایتهای صورت گرفته از مجلات و کتابخانهها اظهار کرد: نظام نوین اطلاعات پژوهش پزشکی را که دارای ۱۲ سامانه (فهرست مجلات جعلی و نامعتبر، سامانه انتشار نتایج و اخبار پژوهش سلامت کشور، پایاننامهها، سامانههای علم سنجی و...) است، راهاندازی کردیم که به واسطه آنها اعضای هیات علمی به ۸۰ هزار مجله و کتاب از دانشگاه و حتی منزل خود دسترسی دارند.
حمایت نیماد از دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی با ۱۷ طرح بزرگ
وی با اشاره به عملکرد موسسه نیماد، گفت: از ۱۵۷ طرح ۴۷ دانشگاه حمایت صورت گرفت که بر اساس آن نزدیک به ۹۰۰ عضو هیات علمی در کل دانشگاهها از این حمایتها بهرهمند شدند. دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی نیز با ۱۷ طرح بزرگ در حقیقت دومین دانشگاه کشور بود که از این امکانات بهرهمند شد.
معاون تحقیقات و فناوری وزیر بهداشت امکان همکاری بینالمللی از محل حمایت از مراکز تحقیقاتی، گرانت پژوهشگر فرهیخته، فعال بودن کمیته اخلاق و نظارت بر طرحها و مقالات و پایاننامهها، حمایت از ۳۳۶ پروژه تحقیقاتی (۱۵۷ طرح از طریق نیماد و ۱۷۹ طرح از محل بودجه یک درصد وزارت بهداشت) را از دیگر اقدامات موسسات نیماد برشمرد.
نیروی انسانی اساسیترین ثروت و سرمایههایی بزرگی هستند
دکتر ملکزاده حمایت از نیروی انسانی را یکی از برنامههای اصلی خود عنوان کرد و افزود: در واقع نیروی انسانی جوان اساسیترین ثروت ما و سرمایههای بزرگی هستند که محور کارهای ما باید حمایت از محققان جوان و فعال باشد. برنامههایی نظیر پزشک پژوهشگر، دورههای پسا دکترا، دستیار پژوهش و ... در این راستا طراحی شدهاند.
وی با اشاره به افزایش تعداد دانشمندان برتر کشور به ۵۳۰ نفر و لزوم حمایت از آنان، گفت: ۱۰ سال زودتر از افق چشمانداز پیش بینی شده در سال ۲۰۱۶ توانستیم با تولید ۵۲ و ۱۶۰ مقاله در پزشکی و غیر پزشکی و اخذ بیش از ۷۰ هزار سایتیشن رتبه اول تولید علمی را در منطقه به دست آوریم و بالاتر از همه کشورهای منطقه حتی رژیم اشغالگر قدس و ترکیه قرار گیریم. بر این اساس سهم جهانی تولید علم ایران از سهم جمعیت ما بالاتر رفت و به ۱,۸ رسید.
وی تاکید کرد: دلیل اصلی این توفیق نیروی انسانی کارآمد در کشور و جوانها و محققان بودهاند و باید گفت تعداد محققان فعال با اچایندکس بالای ایران در مقایسه با ترکیه و پاکستان و مصر بسیار بالاتر است.
نقش مهم دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی در رشد تولیدات علمی کشور
دکتر ملکزاده در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به جهش زیاد در مقالات پراستناد و رشد بسیار خوب شاخص کیفی کشور اظهار کرد: دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی در این رشد نقش بسیار مهمی داشته است. باید هدف این دانشگاه این باشد که در معتبرترین طبقهبندی ESI به زیر ۲۰۰ برسد، بنابراین هنوز نیاز به فعالیت و کار بیشتری داریم.
دکتر ملک زاده در ادامه گفت: از ۱۱۱۵ پژوهشگر برتر در کل علم ایران، ۵۵۰ نفر آنان در حوزه وزارت بهداشت فعالیت دارند که این امر نشاندهنده حضور بهترین رتبهها در رشتههای پزشکی کشور است. بسیار مهم است که این نیروها را حفظ و حمایت کنیم زیرا باعث رشد و تعالی میشوند.
رشد چشمگیر دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی در حوزه پژوهش
وی با اشاره به دستاوردهای دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی در حوزه پژوهش، رشد مقالات دانشگاه در ISI و اسکوپوس را بسیار عالی و در سالهای اخیر بسیار چشمگیر برشمرد و خاطرنشان کرد: این دانشگاه در تولید علم در همه رشتهها فعال بوده است؛ البته دانشکده پزشکی به دلیل تعداد اعضای هیات علمی بالاتر نیمی از این فعالیت را به خود اختصاص داده است. در فناوری نیز پیشرفت داشته و در همه شاخصها رو به بهبود رفته است.
وی با تاکید بر اهمیت همکاریهای بینالمللی گفت: پیشرفت دانشگاه در جاهایی خوب بوده که همکاری بینالمللی داشته و تاثیرگذار بوده است که این هدف باید به قوت ادامه یابد.
دکتر ملک زاده ضمن تقدیر از محققان برتر دانشگاه با اچایندکس بالا و محوریت آنان در رشد دانشگاه، تصریح کرد: خوشبختانه در دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی تعداد افرادی که فعالیت تحقیقاتی ندارند، بسیار کم است که امیدواریم این افراد نیز فعال شوند.
حضور ۸۲ نفر از محققان و دانشمندان برتر در دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی
وی حضور ۸۲ نفر از محققان و دانشمندان برتر در دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی را شاخص مهمی برای ارتقای دانشگاه عنوان کرد و با اشاره به رتبهبندیهای وزارت بهداشت، تصریح کرد: انتظار داریم در سالهای آتی دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی رشد بیشتری داشته باشد. این دانشگاه در بین دانشگاههای غیرپزشکی نیز رشد خوب و بالایی داشته است.
دکتر ملک زاده با اشاره به این که با وجود محدودیتهای بودجهای زیرساختها از جمله برنامه ثبت بیماریها خیلی خوب پیش میرود، افزود: یک کوهورت کشوری نیز با ۲۰۰ هزار نفر داریم و تنها کشور در منطقه هستیم که توانسته یک کوهورت ۲۰۰ هزار نفری را با همه نژادهای ایرانی در سطح کشور ایجاد کنیم. این یک زیرساخت بسیار مهم است، زیرا با استفاده از آن هم در داخل کشور کارهای مهمی میتوانیم انجام دهیم و هم همکاری بینالمللی داشته باشیم، اساس آن نیز بیماریهای غیر واگیر است که امیدواریم بتوانیم مداخلات پژوهشی خوبی در آن انجام دهیم.
معاون تحقیقات و فناوری وزیر بهداشت گفت: خوشبختانه زیرساختهای فناوری ما نیز خوب پیش رفته است و نزدیک ۸۵۰ شرکت دانشبنیان تا امروز تاسیس شده که بسیار فعال بودند. با وجودی که ۳۰ درصد از کل شرکتهای دانشبنیان کشور در بخش سلامت هستند، اما توانستهاند ۵۰ درصد تسهیلات و بودجههای صندوق نوآوری و شکوفایی را به خود اختصاص دهند و ما پیشبینی می کنیم که بتوانیم اکثر داروها را در کشور تولید کنیم و در فناوریهای سلامت پیشرفتهای چشمگیری داشته باشیم.
وی در خاتمه سخنان خود خاطرنشان کرد: رتبه ما در شاخص جهانی نوآوری نیز بهتر شده است و در سال ۲۰۱۶ به میزان ۳۱ رتبه ارتقا داشتیم که امیدواریم در برنامههای آینده بتوانیم به این اهداف دست یابیم. دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی جزو دانشگاههای برتر و موفق ما است که در تولید علم پیشرفت کرده است. همه چیز برای این که دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی رشد کند و حتی پرواز کند، در این دانشگاه وجود دارد. خوشبین هستم که این دانشگاه در آینده به خوبی پیشرفت کرده و حتی در ردیف ۱۰۰ دانشگاه برتر دنیا قرار گیرد.
انتهای پیام