به گزارش ایسنا وزیر نفت در جلسه علنی امروز (چهارشنبه) با تشریح چگونگی انعقاد قرارداد توسعه فراساحل فاز ۱۱ پارس جنوبی گفت: قرارداد توتال برای ما امنیتزا است و اگر به هر دلیلی در حین اجرا پیمانکار کار را متوقف یا رها کند هیچ پرداخت و یا خسارتی داده نمیشود. وی با توضیح شرایط و ویژگیهای قرارداد توسعه فاز ۱۱ پارس جنوبی با توتال، گفت: مجموعه تعهداتی که دولت با مصوبه شورای اقتصاد دارد، ۱۲ میلیارد و ۹ میلیون دلار است و این که گفته میشود دولت رفته قراردادی بسته که در طول ۲۰ سال،۵۰ درصد تولید میدان را به شرکت خارجی میدهد، حرف نادرستی است. زنگنه خاطرنشان کرد: در این نوع قرارداد هیچ گونه محدودیتی برای استفاده از ظرفیتهای داخلی و ارجاع کار برای شرکتهای داخلی نداریم.
علی لاریجانی پس از ارائه گزارش وزیر نفت درباره قرارداد توتال و اظهارات نمایندگان در این زمینه گفت: هیات نظارتی متشکل از نمایندگان قوا بر قرارداد توتال نظارت خواهند کرد. وی افزود: همچنین هیات نظارتی هم وجود دارد که هم از قوهقضائیه و هم دو نفر از روسای کمیسیونهای مجلس (یعنی رئیس کمیسیون انرژی و رئیس کمیسیون برنامه و بودجه) عضو این هیات هستند که بر این قرارداد نظارت خواهند داشت.
در همین ارتباط غلامرضا تاجگردون در جریان بررسی قرارداد نفتی توتال گفت: باید از چند بعد همچون ابعاد قراردادی کارکرد مجلس و فضای موجود و سایر موضوعات مداخله گرایانه به این قرارداد نگاه کرد که هر کدام کارکردی برای خود دارد. رئیس کمیسیون برنامه و بودجه مجلس تاکید کرد که مهمترین اقدام بازدارنده ایران در مقابل سلاح آمریکا عقد قراردادهایی مانند توتال است.
حسینعلی شهریاری، نماینده زاهدان نیز با هشداری مبنی بر اینکه قرارداد توتال ما را در عرصه بینالمللی منزوی نکند گفت: شرکت توتال با اجازه آمریکاییها آمد و شرایط سختی را پیش پای ما گذاشت. باید تلاش شود این قرارداد به گونه ای تنظیم شده که ما در عرصه بین المللی دچار انزوا نشویم و توتال نخواهد از ما خسارت گیرد. همچنین اسدالله قرهخانی، سخنگوی کمیسیون انرژی مجلس گفت: در قرارداد توتال بر استفاده مناسب از دانش فنی و تکنولوژی تاکید شده است.
یک عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس نیز با تاکید بر لزوم اعتماد به مسئولان کشور گفت که نباید با بی اعتمادی قدرت چانهزنی مسئولان در قراردادهای بینالمللی را کاهش داد. حشمتالله فلاحتپیشه گفت: امروز ما وظیفه بخشی از مسوولیت فضای روانی در داخل و عرصه بین المللی را داریم. نباید به نام تاریخ سیاه کشور به قراردادی که در عرصه حاکمیت ملی بسته شده، حمله کنید. وی یادآور شد: ۹۱۹ تحریم در دوران پسابرجام برداشته شده است. همچنین نماینده مردم ارومیه در مجلس شورای اسلامی گفت که مردم هیچ وقت به قراردادهای نفتی خوش بین نبودهاند. نادر قاضیپور افزود: مردم ایران و علمای بزرگ نظیر آیت الله کاشانی و مرحوم مصدق راضی به این اقدامات نشده و چاره را در کوتاه کردن دست خارجی ها و به دست گرفتن سرنوشت نفت توسط ایرانیان دانستند.
در ادامه بررسی قرارداد نفتی توتال در مجلس وزیر نفت در پاسخ به اظهارات و انتقادات برخی نمایندگان در مورد قرارداد توتال با بیان اینکه حضور شرکتهای خارجی و تعدد حضور آنها موجب پیشگیری از اعمال تحریمها برکشور خواهد شد گفت: اتفاقا در مجموعه سیاست خارجی اگر قرار است با اروپا کار کنیم قویترین قدرت سیاسی اروپا فرانسویها هستند؛ ضمن اینکه فرانسویها هم با چین آمدند. خیلیها میگویند با سرمایه گذاری خارجی موافقیم و لکن ... این صحبتهای اینها ما را کشته است. اگر مخالفید صریحا بگویید با سرمایهگذاری خارجی مخالفیم و به من بگویید حق نداری قرارداد ببندی، اما مگر با چند شرکت می شود قرارداد درجه یک بست؟ میگویند توتال رشوه گرفته است. من بارها گفتهام اگر اسنادی وجود دارد آن را به قوهقضائیه بدهید تا محکوم و ممنوع المعاملهاش کند. من نمیتوانم بدون حکم قضایی با یک عده قرارداد امضا نکنم.
بررسی طرح سه فوریتی توقف موقت قرارداد توتال در مجلس
یک عضو فراکسیون نمایندگان ولایی گفت که اگر امروز طرح سه فوریتی الزام دولت به رعایت مصالح و منافع ملی در قراردادهای نفتی و گازی به تصویب نرسد، نمی توان جلوی آن را برای بررسیهای بیشتر گرفت. حسینعلی حاجی دلیگانی به ارائه توضیحاتی درباره طرح سه فورتی الزام دولت به رعایت مصالح و منافع ملی در قراردادهای نفتی و گازی در قالب الگوی جدید قراردادهای نفتی (IPC) پرداخت.
در خلال صحبتهای کواکبیان در خصوص طرح سه فوریتی توقف موقت قرارداد توتال دقایقی جو مجلس بین نمایندگان امضا کننده این طرح و کواکبیان متشنج شد.مصطفی کواکبیان در مخالفت با طرح سه فوریتی توقف موقت قرارداد توتال گفت: حتی عزیزان موافق این طرح خود میگفتند که میدانم رای نمیآورد. بنده می خواهم بگویم مگر کشور حالت جنگی و استثنایی دارد که سه فوریت آوردهاند؟ میگویند برای ثبت در تاریخ است. بنده به ملت ایران عرض میکنم برای ثبت در تاریخ نیست. میخواهند در مسیر تحولات این کشور چوب لای چرخ بگذارند و قفلی در کار ایجاد کنند.
در ادامه پژمانفر، عضو فراکسیون روحانیون مجلس شورای اسلامی در تذکری مستند به ماده 79 آییننامه داخلی مجلس و در پاسخ به اظهارات کواکبیان با بیان اینکه روحانیت مجلس نباید به خاطر امضای یک طرح مورد هجمه واقع شود گفت: آقای کواکبیان شما اگر نگاهی به گذشته مجلس از دوره اول تاکنون میکردید آنچه باعث شده که ما بتوانیم در بسیاری از مسائل جلو برویم همین روحانیت بوده است. مصطفی کواکبیان نیز در پاسخ به این اظهارات گفت: من کوچکترین قصدی برای اهانت و جسارت به مقام شامخ روحانیت نداشتم. اگر از عزیزان آخوندتر نباشم به اندازه آنها دروس فقهی خواندهام. من میگویم نباید مسائل را قشری کنیم و بگوییم روحانیت مجلس با این موضوع مخالف است. اگر روحانیون مجلس اظهار کردند قصد جسارتی بوده من از آنها عذرخواهی میکنم.
حجتالاسلام والمسلمین احمد مازنی، عضو فراکسیون امید مجلس با تأکید بر اینکه قرارداد توتال به نفع مردم ایران است گفت: مگر چه ثلمهای به عالم اسلام وارد شده که میخواهید همه کارها را متوقف کنیم؛ آن هم در قراردادی که در نهایت به نفع ملت ایران است؟ حجتالاسلام والمسلمین حسن نوروزی، عضو جبهه پایداری قرارداد توتال را ظالمانه خواند و گفت که امضاء کنندگان طرح سه فوریتی خدمتگزار به نظام ملت هستند، ما وکیلالدوله نیستیم و در همه چیز منافع ملی را در نظر میگیریم. همچنین فاطمه سعیدی، عضو هیأت رئیسه فراکسیون امید مجلس گفت: توضیحات وزیر نفت در جلسه امروز مجلس محکم و متقن بود به نحوی که احساس میشد منتقدان چارهای جز قانع شدن نداشتند.
طرح سه فوریتی توقف موقت قرارداد توتال از دستورکار مجلس خارج شد. پس از بررسی های لازم طرح سه فوریتی توقف موقت قرارداد توتال و توضیحات حاجی دلیگانی به عنوان طراح مازنی و کواکیبان به عنوان مخالف و کریمی قدوسی و نوروزیی به عنوان موافق، طرح سه فوریتی الزام دولت به رعایت مصالح و منافع ملی در قراردادهای نفتی و گازی در قالب الگوی جدید قراردادهای نفتی (IPC) به دلیل پس گرفتن امضای متقاضیان این طرح از دستور کار مجلس خارج شد. جواد کریمی قدوسی، عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی نیز با بیان این ادعا که قرارداد توتال باعث توقف ۵۰ ساله ایران در برابر تعهدات شرکتهای خارجی میشود گفت: ما مخالف سرمایهگذاری خارجی نیستیم بلکه معتقدیم سرمایهگذاری باید با ملاحظات ملی انجام شود.
انتهای پیام