برنامه دولت هند برای قرار گرفتن در جمع 5 کشور علمی برتر دنیا

تولید علم در هند در جاده سرعت و موفیقت قرار دارد. دولت هند در پنج سال آینده میلیاردها دلار در شروع و ادامه تحقیقات دانشگاهی، نظام آموزشی و نوآوری در زمینه‌های مختلف سرمایه‌گذاری خواهد کرد.

به گزارش ایسنا، به‌رغم مشکلات موجود در هند و با توجه به برنامه وزارت علوم و فن‌آوری دولت این کشور برای اصلاح زیرساخت‌ها و تامین بودجه خالص، متخصصان و نوابغ هندی که در آمریکا و اروپا زندگی می‌کنند در حال ترغیب شدن به بازگشت به سرزمین مادری‌شان هستند.

اوایل سال 2013 دولت هند برنامه سرمایه‌گذاری جاه‌طلبانه خود برای پیشرفت تولید علم، فناوری و اختراعات و نوآوری را بدین شرح اعلام کرد: میزان سرمایه گذاری خود را در زمینه علم و تکنولوزی در پنج سال آتی دو برابر خواهیم کرد تا در سال 2020 کشور هند بین پنج کشور برتر دنیا در تولید علم باشد.

به گفته رائو، موسس مرکز تحقیقات علمی پیشرفته "جواهر لعل نهرو" (Jawaharlal Nehru) و صاحب کرسی در شورای نخست وزیری، دولت تصمیم دارد در طول 5 سال آینده 5 میلیارد دلار به بخش‌های علم و فناوری تزریق کند. این افزایش بودجه به منظور ایجاد اشتغال، آموزش رهبران فنی و افزایش کیفیت تولید علم در کشوری 1.2 میلیارد نفری انجام گرفته است.

برنامه اعلامی دولت هند به دنبال بهبود بخشیدن به جایگاه علمی این کشور و افزایش شهرت علمی دانشگاهی هند در سطح دنیا است. ایجاد موسسات علمی و دانشگاه‌های جدید، ایجاد فرصت برای آموزش مدیریت و رهبری، افزایش تعداد مقاله‌های علمی ترجمه شده و پرورش فرهنگ انتقال فناوری تنها دلایل اندکی است برای تشویق محققان جوان به این که در کشور خودشان تحصیل و خدمت کنند و پدیده فرار مغزها رخ ندهد. ضمن اینکه همکاری هند با دیگر کشورها همچون آمریکا و انگلیس در زمینه‌های علمی نیز مزید بر علت است.

با این وجود هنوز مشکلاتی بر سر راه دانشمندان هندی وجود دارد که قبل از آن که بتوانند شانه به شانه یکدیگر در مقابل غرب قد علم کنند باید برطرف شود. برنامه دولت موفقیت آمیز بوده است اما اکنون با مشکل کمبود دانشمند برای اداره دانشگاه‌های جدید مواجه هستند.

اکنون به معرفی سرفصل‌های این برنامه و شرح مختصری از آن‌ها می‌پردازیم:

توسعه امکانات و اصلاح زیرساخت‌ها

موسسات فناوری هند از معتبرترین موسسه‌های خصوصی این کشور هستند که در اوایل دهه 60 میلادی تاسیس شده اند. تاکنون دولت با حمایتش تعدادشان را از پنج به 16 موسسه در شهرهای مختلف افزایش داده است. این حمایت نشان‌دهنده سیاست جدید دولت مبنی بر افزایش قدرت و آزادی انتخاب دانشجویان برای ادامه تحصیل در رشته‌های دلخواه‌شان است.

این موسسات حدود 50 میلیون دلار در زمینه فن‌آوری نانو در شعبات دهلی و بنگلور تحقیق و پژوهش کرده‌اند.

بر اساس اعلام پایگاه یو.دبلیو.ان، طبق مقاله‌ای در سال 2013 کشور هند در سالیان اخیر موفق به تاسیس و گسترش هشت مرکز تکنولوژی، 16 دانشکده مرکزی، 10 موسسه ملی فناوری، شش پژوهش جدید در زمینه بیوتکنولوژی و پنج موسسه در شاخه‌های دیگر نظیر انرژی‌های پاک و مواد بیومیمتیک (اساس این علم مدل‌های طبیعی بیولوژیکی است که با مطالعه فیزیولوژی آنها می‌توانیم سیستم‌های مدرن تکنولوژیک را طراحی کرده و بسازیم) شده است.

افزایش فرصت‌های شغلی

با افزایش سرمایه گذاری و توسعه موسسات و دانشگاه‌ها تعداد فرصت‌های شغلی نیز به سرعت در حال افزایش است به طوری که هم اکنون حدود 300 کرسی خالی در دانشکده‌ها وجود دارد که تکیه زدن بر این کرسی‌ها پس از تحقیق کمیته دانشگاه و انجام مصاحبه ممکن خواهد بود. ضمن این که قوانین کشور هند اجازه به کارگیری افراد خارجی و غیر هندی در دانشگاه‌ها را نمی‌دهد.

رشد استعدادهای برتر

برنامه جدید دولت هند موجب شکوفایی استعدادهای جوان و برتر زیر 25 سال می‌شود و توانایی ابداع و نوآوری دانشجویان را برانگیخته خواهد کرد. توقع جامعه از دولت هم همین است که برای اشتغال و شکوفایی جوانان اهتمام ویژه‌ای داشته باشد.

دولت نیز با اختصاص بورسیه تحصیلی به یک میلیون استعداد جوان در سال 2014 در این راه قدم گذاشت. هدف از این کار پشت سر گذاشتن کشور چین با حدود 20 هزار فارغ التحصیل دکتری در سال است که امری نزدیک به غیرممکن به نظر می‌رسد.

توسعه فضای تحقیقاتی

برنامه سرمایه گذاری جدید دولت هند توسعه فضای تحقیقاتی در رشته‌های راهبردی همچون هوا-فضا، انرژی پاک و علوم انسانی هم پای رشته‌های فیزیک، علوم مواد و علم اتمسفر است. برنامه‌ای که خواسته هند برای قدم گذاشتن به سیاره مریخ را محقق می‌سازد.

انتهای پیام

  • سه‌شنبه/ ۲۶ اردیبهشت ۱۳۹۶ / ۰۲:۰۴
  • دسته‌بندی: فناوری
  • کد خبر: 96022516359
  • خبرنگار : 71589