به گزارش ایسنا، سید حسین موسویان در گفتوگو با شبکه تلویزیونی راشاتودی در پاسخ به مجری این برنامه که سوفیا شواردنادزه، دختر رئیسجمهوری پیشین گرجستان و آخرین وزیر خارجه شوروی است درباره تحریم آمریکا در واکنش به آزمایش موشکی ایران و هشدارهای ترامپ به ایران با توجه به نقش و نفوذ ایران در منطقه گفت: معتقد نیستم با یک مورد تحریم موشکی، بتوان سیاست ترامپ در مورد ایران را مورد قضاوت قرار داد. اوباما هم به خاطر آزمایش موشکی، ایران را تحریم کرد. از این رو دراین مورد تفاوتی دیده نمیشود. از سویی همه دولتهای آمریکا بعد از انقلاب اسلامی از 1979 تاکنون، اعم از دموکرات و جمهوریخواه، تحریم علیه ایران اعمال کردهاند و تحریم پدیده جدیدی نیست.
وی گفت که باید صبر کنیم تا سیاست واقعی ترامپ در مورد ایران را با اقدامات عملی بعدی درک کنیم.
موسویان در پاسخ به این پرسش که آیا عاقلانه بود در شرایطی که برجام هنوز جانیفتاده، ایران آزمایش موشکی انجام داد؟ اظهار کرد: هر شش قدرتی که توافق هستهای را با ایران انجام دادهاند، قبول دارند که برجام مانع آزمایش موشکی نیست. دراین مورد اجماع هست. اما درمورد قطنامه 2231 شورای امنیت سازمان ملل، دولت ترامپ معتقد است که آزمایش موشکی نقض قطعنامه است. این درحالی است که روسیه، چین و اروپا چنین اعتقادی ندارند زیرا اول، قطعنامه درمورد موشک با قابلیت حمل سلاح هستهای است درحالیکه موشکهای آزمایش شده ایران، قابلیت حمل سلاح هستهای ندارند. دوم، متن قطعنامه حاکی از "درخواست از ایران" است، نه یک الزام قانونی تعهدآور برای ایران. به نظرم ترامپ و تیمش هنوز فرصت نکردهاند متن 170 صفحهای برجام و قطعنامههای شورای امنیت را بخوانند از این رو آنها نمیدانند چه میگویند.
این دیپلمات با سابقه کشورمان درباره اظهارات تیلرسون وزیر خارجه آمریکا که گفته است برجام را مورد بانگری قرار خواهند داد گفت: فکر نمیکنم آمریکا از برجام خارج شود و حتی مذاکره مجدد داشته باشد. این توافقی است که بعد از 12 سال مذاکره به دست آمده است. جامعه جهانی هم یکپارچه قبول دارد این جامعترین توافق تاریخ عدم اشاعه سلاحهای هستهای است. بنابراین توافق هستهای یک دستاورد مهم در امر خلع سلاح جهانی است. قدرتهای بزرگ دیگر حاضر نیستند دوباره 10-12 سال وقت برای مذاکره مجدد صرف کنند به خاطر اینکه آقای ترامپ یا نتانیاهو از برجام خوششان نمیآید. البته معتقدم دولت ترامپ سعی خواهد کرد با تحریمهای جدید به بهانههای دیگری همچون حقوق بشر و تروریسم و مسایل منطقه، قطار برجام را از ریل خارج کند.
موسویان در پاسخ به این که فکرمیکنید حرفهای ترامپ بلوف است؟ اظهار کرد: باید صبر کرد تا تیم ترامپ از جمله مشاور امنیت ملی و دیپلماتهای ارشد جدید در وزارت خارجه مستقر شده و برجام را دقیق بخوانند و بررسی کنند. درعین حال هنوز معتقدم ترامپ برجام را یکجانبه ترک نخواهد کرد، اما آنها راههای دیگری را خواهند آزمود تا ایران را عصبانی کنند. اگر ایران نتواند از منافع اقتصادی برجام بهرهمند شود، چرا باید خود را متعهد به آن بداند؟ این موضوع میدان بازی جدید واشنگتن خواهد بود.
وی ادامه داد: اروپا، چین و روسیه از آمریکا خواستهاند به اجرای برجام پایبند بماند. جامعه جهانی هم یکپارچه پذیرفته که ایران به تعهدات برجامیاش کاملا عمل کرده و پایبند است. بنابراین خروج یکجانبه آمریکا صرفا باعث انزوای این کشور در سطح جهانی خواهد شد.
این دیپلمات پیشین کشورمان درباره ابزار ایران برای مقابله با آمریکا گفت: ایران در شرایط جدیدی قرارگرفته که در مورد برجام متحدین مهم و قدرتمندی درجهان دارد.هرچند اسراییل و عربستان و متحدین عربش سعی در تخریب برجام دارند، اما قطعنامه شورای امنیت دراین باره وجود دارد و امضای هر شش قدرت جهانی پای این توافق است، همچنین آژانس بینالمللی انرژی اتمی از توافق راضی است و معتقد است این توافق راههای ساخت بمب را میبندد. بر اینها حمایت قاطع 120 کشورعضو جنبش غیرمتعهد و قدرتهایی مثل هند و برزیل را اضافه کنید. ایران در مورد برجام درموقعیت برتر بینالمللی قرارگرفته و متحدین بزرگی دارد. این بهترین ابزار برای مقابله با اقدامات ضدبرجامی آمریکاست.
وی در پاسخ به این پرسش که در دوران تحریم ایران روابط با روسیه، هند و چین را توسعه داد، بعد از برجام و با توجه به رفع تحریمها، ایران به سمت غرب چرخش خواهد کرد؟ با اشاره به تمدید قانون تحریم ده ساله علیه ایران در دوران اوباما اظهار کرد: ایران معتقد است این اقدام نقض برجام است. روسیه و چین هم قبول دارند منتهی آمریکا قبول ندارد. اروپا انتقاد میکند اما نمیپذیرد که این اقدام نقض برجام بوده است. طبق برجام، هر کشوری که مدعی نقض طرف دیگر باشد، باید موضوع را مستند در کمیسیون مشترک برجام مطرح کند. از این رو به خاطر اختلاف در بین قدرتها، ایران نتوانست جمع آنها را در این مورد قانع کند. اما اگر ترامپ بخواهد این مسیر را ادامه دهد، نهایتا چین، روسیه و اروپا نقض برجام توسط آمریکا را خواهند پذیرفت و ایران هم تعهدی به ادامه اجرای آن نخواهد داشت.
وی درباره سخنان رهبری ایران مبنی بر اینکه ایران رابطه با آمریکا را بیمعنی میداند و در مورد توافق هستهای هم شکاکانه برخورد کرده است. آیا این بدان معنی است که مخالفتها با برجام در ایران هم مثل آمریکاست؟ تصریح کرد: من شرایط داخلی دو کشور در دوران مذاکرات را از نزدیک رصد میکردم. واقعیت این است که مخالفتهای داخلی در ایران بیش از واشنگتن بود. اما در نهایت و با وجودی که مقام معظم رهبری ایران درمورد برجام محتاط بودند، اما به نحوی مدیریت کردند که همه مراجع تصمیمگیرنده ازجمله مجلس، شورای امنیت، دولت و شخص مقام معظم رهبری برجام را تایید و اجماع ملی در تصمیمگیری حاصل شد. بدین خاطر من در مورد اجرای برجام توسط ایران نگران نیستم. اما اوباما نتوانست تایید کنگره را بگیرد از این رو اجرای برجام در واشنگتن آسیبپذیر است.
عضو تیم مذاکرهکننده هستهای در دولت اصلاحات در پاسخ به این که شما نگران نیستید تحریمهای جدید آمریکا، موجب تحریک تندروهای ایران شده و آنها برجام را تخریب کنند؟ گفت: تحریمهای جدید آمریکا تحریککننده خواهد بود، اما ایران آغاز کننده نقض برجام نخواهد بود. البته شرایط ممکن است به سمتی برود که در صورت تحریمهای جدید تحت عناوینی مثل تروریسم و حقوق بشر، روابط ایران و آمریکا دچار چالشهای جدی شود. چنین چالشهایی هم در روابط دوکشور تازگی ندارد. آمریکا در طی چند دهه گذشته با هدف "تغییر رژیم" در ایران، به انواع تحریمها متوسل شده اما نه تنها شکست خورده بلکه ایران به یکی از قدرتمندترین و با ثباتترین کشورهای منطقه تبدیل شده است، درحالیکه متحدین آمریکا یا سقوط کردهاند یا آسیبپذیر شدهاند.
موسویان با اشاره به در پیش بودن انتخابات ریاست جمهوری ایران و تلاش مخالفان برجام برای کاهش رای روحانی در این چارچوب گفت؟ مذاکرات سطح بالای ایران و آمریکا در هر دو دوره ریاست جمهوری احمدینژاد و روحانی انجام شد. نتیجه به نیت آمریکا برمیگردد که آیا برای یک تعامل بر مبنای عدم مداخله و احترام متقابل آمادگی دارد یا خیر؟ اگر ترامپ حسن نیت داشته باشد، شانس تعامل با ایران و همکاری در مورد بحرانهای منطقه وجود خواهد داشت.
وی درباره آتش زدن پرچم آمریکا در تظاهرات 22 بهمن و واژگونی مجسمههای ترامپ و به طور کلی روحیه ضد آمریکایی مردم ایران اظهار کرد: شعارها و اجتماع 22 بهمن همانهایی بودند که در طول دوران بعد ازانقلاب داشتهایم. اما این ترامپ بود که با خطرناک و تروریست خواندن ایران، دشمنی را آغاز کرد. درست است که توافق هستهای را داشتیم و قطعا هم یک قدم به پیش بود، اما بعد از این توافق، کنگره آمریکا 80 لایحه و طرح تحریم ایران را مورد بررسی قرارداده و در عمل هم چند مورد تحریم علیه ایران اعمال شده است. ایرانیها عمل آمریکا را ملاک قرار میدهند نه شعار آنها را. تا زمانیکه آمریکا درعمل با ایران خصومت کند، موضع ایران هم تغییر نخواهد کرد.
موسویان درباره انتخابات ریاست جمهوری آینده ایران و سیاست تعاملی روحانی با غرب گفت: معتقدم اتفاق مهمی در سه چهارماه آینده رخ نخواهد داد که تاثیرگذار بر انتخابات باشد. مسایل دو جانبه ایران و آمریکا هم نقش قابل توجهی در انتخابات ایران نخواهد داشت. آمریکاییها ممکن است یکی دو تحریم جدید تحت عنوان حقوق بشر و تروریسم داشته باشند که البته تاثیر منفی خواهد داشت، اما قطعا تاثیری تعیینکننده برای تغییرمعادلات داخلی ایران نخواهد داشت و ترامپ قادر نخواهد بود با ابزار تحریم بر رای ملت ایران تاثیرگذار باشد.
وی درباره مبارزه ایران در مقابل داعش در سوریه و عراق و تقابل دولت جدید آمریکا با ایران، گفت: تقابل آمریکا و ایران درمنطقه، بهترین هدیه به داعش خواهد بود. ایران یکی از نیروهای قدرتمند در جنگ علیه داعش در سوریه، عراق، افغانستان و حتی القاعده در یمن است. تلاش آمریکا برای تضعیف حضور و نفوذ ایران در منطقه، به معنی تقویت داعش است. امیدوارم که ترامپ به جای چنین سناریویی، به دنبال همکاری با ائتلاف روسیه، ایران، سوریه وعراق باشد که درمبارزه با داعش موفق بودهاند.
موسویان خاطرنشان کرد: ایران خواهان تمامیت ارضی و مخالف تجزیه سوریه است. ایران از مشارکت همه گروهها و انتخابات آزاد توسط مردم سوریه برای تعیین سرنوشت خودشان حمایت میکند. اما ایران معتقد است ابتدا باید تروریستهای داعشی را از سوریه حذف کرد، بعد از طریق انتخاباتی آزاد، خواست اکثریت مردم سوریه با حفظ حقوق اقلیتها عملیاتی شود.
انتهای پیام