به گزارش ایسنا، تهمورث بشیریه عضو هیات علمی دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه علامه طباطبایی و مدیرعامل انجمن حقوق شناسی با بیان اینکه اگر عشق نمیبود علفهای بهاری سر از خاک نمی زد، گفت: اگر عشق نمی بود این مجلس برگزار نمی شد. عشقی که خانم تلنباخ به ایران داشتند متاثر از پدری تاریخدان است و عشقی که در دل ما افتاد تا این مجلس را برگزار کنیم تا در خدمت خانم دکتر باشیم.
وی ادامه داد: از طرف انجمن حقوق شناسی و خانه اندیشمندان از حضور شما سپاسگزاریم و خوشحالیم که توانستیم این جلسه را برگزار کنیم تا از کسی که خدمات بسیاری به حقوق ایران داشته تقدیر کنیم. کسی که شاید خدماتش از برخی از حقوقدانان ایرانی بیشتر بوده است.
منصور رحمدل عضو هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی در ادامه این مراسم ضمن خیر مقدم به حاضرین اظهار کرد: پس از بازنشستگی دکتر تلنباخ در سال ٩٤ با همفکری که با دکتر بشیریه داشتیم تصمیم گرفتیم به پاس خدمات دلسوزانه خانم دکتر و توجه ایشان به حقوق کیفری ایران و گسترش مطالعات سیاست جنایی در ایران مراسمی را برای نکوداشت ایشان برگزار کنیم. موضوع با دکتر آشوری و دکتر آزمایش در میان گذاشته شد و ایشان نیز ضمن استقبال ما را به انجام این کار تشویق کردند.
وی افزود: به این منظور با اساتید تماس گرفتیم و درخواست مشارکت کردیم و نتیجه لطف این اساتید را می توان در قالب مجموعه مقالات نکوداشت ملاحظه کرد. این مراسم، مراسم نکوداشت انسانیت دکتر تلنباخ است. در روابط بین کشورها روابط انسانی بیشترین سهم را دارد و تقویت روابط انسانی ایجاد منافع مشترک بین کشورها و تقویت صلح و آرامش بین المللی را نیز تضمین می کند. این روابط گاه به صورت اقدامات بشر دوستانه و گاه به صورت کمک های مالی یا فنی صورت می گیرد. مهمترین بخش این ارتباطات زمانی است که ارتباطات علمی و تقویت سطح دانش بین اندیشمندان به ویژه در بین قشر دانشگاهی صورت می گیرد.
رحمدل با بیان اینکه روابط تکنولوژیک بین ایران و آلمان از دیر باز به ویژه در یکصد سال اخیر وجود داشته است، گفت: از سال ٥٣ که کنگره بینالمللی جرم شناسی به اهتمام رییس وقت موسسه جرم شناسی پاریس و مدیر گروه وقت حقوق کیفری و جرم شناسی دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران و رییس وقت دانشکده مزبور برگزا شد تعداد زیادی اساتید حقوق کیفری و جرم شناسی به ایران آمدند و در این کنگره شرکت کردند. گروه کیفری و جرم شناسی آلمان نیز در کنگره مزبور شرکت کردند که شامل تعدادی از اعضای موسسه ماکس پلانک بودند. از همان زمان رابطه دانشگاه تهران و موسسه مذکور برقرار شد. برجسته ترین اساتید که از موسسه ماکس پلانک استفاده کردند دکتر پرویز صانعی، دکتر محمد آشوری و دکتر علی آزمایش هستند.
وی ادامه داد: پس از پیوست دکتر تلنباخ به این موسسه ارتباط بین موسسه و مراکز دانشگاهی ایران تقویت شد. شاید مهمترین علت توجه و علاقمندی خانم تلنباخ به پژوهشگران ایرانی بهرهمندی ایشان از پدری بود که از اساتید برجسته تاریخ در دانشگاه فرایبورگ بود. کوشش های شخصی ایشان و آموختن زبان های مختلف مانند عربی، فارسی و ترکی خانم دکتر تلنباخ را با منطقه خاورمیانه آشنا کرده بود و سفرهای ایشان به منطقه موجب برقراری رابطه علمی بین مراکز علمی ایران و موسسه ماکس پلانک شد.
رحمدل عنوان کرد: ایشان بیشترین خدمت را به محققان ایرانی داشتند. حدود ٨٠ نفر از پژوهشگران ایرانی که در حال تدوین رساله دکتری خود بودند به تناسب در کوتاه مدت ١٥ روز تا یک ماه یا متوسط سه ماه یا طولانی مدت شش ماه تا یکسال در موسسه ماکس پلانک تحقیق کردند و از ذخایر ارزشمند موسسه مذکور بهره بردند. شاید علت اساسی دیگر توجه ایشان به حقوقدانان و پژوهشگران ایران آن بود که از یک طرف رساله دکتری خود را در اوایل انقلاب اسلامی با موضوع تحقیق و بررسی قانون اساسی ایران تدوین نمود. از طرف دیگر سفرهای ایشان به منطقه علاقه پژوهشگران ایرانی به تحقیق و نوشتن مقالات را تشخیص داد.
محمد علی اردبیلی در ادامه این مراسم گفت: ارتباط و مناسبات تاریخی و فرهنگی کشور ما و کشور آلمان دارای پیشینه دیرینه است. پژوهشگران و گردشگران در طی دو صده اخیر خاطرات بسیاری را در نوشته ها و تالیفات خود از تاریخ و گذشته ایران نقل کردند که در جای خود منابع عظیمی از تحقیقات خود به زبان آلمانی را فراهم می کند. قدمت و تاریخ کشور ما همواره برای مستشرقین و پژوهشگران آلمانی جذاب و الهام بخش بوده است. نام گوته شاعر معروف آلمانی که به دلیل عشق و علاقه ای که به حافظ داشت کتاب شرقی و غربی را در صده نوزدهم به نام او نوشت، را همه ما شنیدیم.
وی خاطرنشان کرد: تحقیقات و تالیفات متعدد پژوهشگران آلمانی در زمینههای گوناگون بخصوص تاریخ و گذشته ایران مجموعه گران سنگی از تاریخ ایران و فرهنگ غنی ایرانی و اسلامی را در کشورهای اروپایی و معرفی آنها به جای گذاشته است. تئودور نولدکه یا فوگل محقق آلمانی که همه ایرانیان نام او را بیش و کم شنیده اند، کسانی که در فرهنگ ایرانی-اسلامی تحقیق کردهاند. فهم مشترک بین دو ملت ایران و آلمان زمینه ارتباط بسیار تنگاتنگی را برای توسعه و بسط در قلمرو تاریخ، عرفان و هنر به وجود آورده است. این همکاری ها صورت های گوناگونی داشته است در روزگار ما در سطح همکاریهای دانشجویی گزاف نیس گفته شود که از گذشتههای دور بهخصوص پس از جنگ جهانی دوم و علاقمندی ایران به فنون و صنایع آلمان موجب شد که تعداد کثیری از دانشجویان ما به این کشور سفر کنند.
وی ادامه داد: امروز نیز شاید قریب به حدود ٦٠٠٠ دانشجوی ایرانی در دانشگاههای آلمان مشغول به تحصیل هستند. سطح همکاری ها در سال های اخیر توسعه یافته است. نمونه آن رفت و آمد دانشجویان ما به این کشور است. موسسه ماکس پلانک یکی از موسسات دانشگاهی است که در این سال ها تبادل دانشجو در آن رو به تزاید گذاشته است. این موسسه با اساتیدی بنام که بیشترشان برای جامعه و محافل دانشگاهی ما شناخته شده هستند همواره با رویی گشاده و سخاوتمندانه از دانشجویان ما در طول این سالها پذیرایی کردند.
اردبیلی گفت: به نوبه خود از خانم تلنباخ قدردانی و تشکر می کنم. برای نخستین بار ایشان را در جمعی از حقوق دانان کشورهای اروپایی دیدم و افتخار آشنایی با ایشان را پیدا کردم. خانه دوم ایشان کشور ما است.
نجفی ابرندآبادی در ادامه این مراسم اظهار کرد: سابقه نکوداشت و تجلیل از اساتید حقوق به همت استاد کاتوزیان در سال ١٣٤٩ برای استاد خود، استاد دکتر حسن امامی تحت عنوان تحولات حقوق خصوصی بر می گردد. آن نکوداشت نامه ٣٣ مقاله و ٤٣٠ صفحه داشت، اما در پاییز ١٣٨٣ ابتکار استاد بزرگوار کاتوزیان تکرار شد و نکوداشت نامه دوم در جهت تجلیل از مقام علمی جناب دکتر آشوری تهیه شد که شامل ٣٣ مقاله بود که برای حدود هفتمین بار تجدید چاپ شده است.
وی ادامه داد: از آن تاریخ هر سال از مقام علمی یک استاد تجلیل می شود که آخرین آنها دو ماه پیش در دانشگاه تهران به منظور نکوداشت استاد عزت الله عراقی برگزار شد. نکوداشت از استاد خارجی حداقل در رشته حقوق برای نخستین بار است که به نام دکتر تلنباخ رقم می خورد و این نشانگر آن است که ما مقام استاد و عالم را گرانقدر می دانیم و معتقدیم عالم به بشر تعلق دارد. یک پژوهشگر اصیل ممکن است از نظر سیاسی تابعیت کشوری را داشته باشد اما آثار او حتی در زبان های دیگر منتشر می شود. همانطور که دکتر کاتوزیان فقط به کشور ایران تعلق ندارد. خانم تلنباخ با خدمات علمی خود از نظر علمی آلمانی محسوب نمی شوند و آثارشان به بشریت تعلق دارد. به ویژه اینکه به سه زبان اشراف دارند و به موجب اشراف به زبان عربی به فقه اسلام اشراف پیدا کردند و توانستند قانون مجازات اسلامی ما مصادف سال ١٣٦١ را به زبان آلمانی ترجمه کنند. ایشان در حوزه تطبیقی اقدامات موثری داشتند همچنین در حوزه حقوق مصر.
در ادامه این مراسم حسین میر محمد صادقی ضمن اشاره به این مطلب که موضوع جلسه تقدیر از مقام علمی یکی از اساتید و حقوق دانانی است که وجهه همت خود را تلاش در جهت اعتلای حقوق کیفری و تطبیقی گذاشته است اظهار کرد: خوشبختانه در آموزه های دینی و در فرهنگ غنی و پربار ما موضوع بزرگداشت عالم بسیار مورد تاکید قرار گرفته است. حتما خانم تلنباخ با توجه به آشنایی به تکالیف ما، به این مطلب نیز آشنا هستند.
وی ادامه داد: در شب های قدر وقتی قرآن و دعا میخوانیم توصیههای زیادی شده است اما در پایان آمده است مذاکره علمی از هر چیزی برتر است. در میان بزرگان فرهنگ احترام همیشه بوده است. بنابر این علاوه بر وظیفه ملی وظیفه دینی ما نیز نکوداشت و تجلیل از بزرگان است. خانم تلنباخ با توجه به آشنایی به چند زبان این امکان را داشتند تا در سیستم های حقوقی مختلف مطالعه کنند و به مسائل آنها بپردازند. حقوق تطبیقی غرور و تواضع را همزمان به ما می آموزد.
در حاشیه این مراسم ضمن تجلیل دانشگاه های مختلف از خانم دکتر تلنباخ کتاب دانشنامه حقوق کیفری و جرم شناختی که شامل مجموعه مقالات اهداشده به خانم دکتر تلنباخ بود توسط دکتر آشوری رونمایی شد.
انتهای پیام