به گزارش ایسنا، محمد درویش در نشست تخصصی بررسی موانع و راهکارهای اشتغال دانش آموختگان محیط زیست با اشاره به اینکه بزرگترین بحران کنونی محیط زیست کشور بحران خاک است اظهار کرد: این موضوع چندان مورد توجه قرار نگرفته است. در حالیکه دو میلیارد تن خاک در سال از دست میدهیم. ارزش هر تن خاک 28 دلار تعیین شده است. بنابراین 56 میلیارد دلار سرمایه در سال از دست میرود.
وی با بیان اینکه علت از بین رفتن سرمایه مهم خاک در کشور ما عدم توجه به اصول آمایش سرزمین در توسعه است گفت: تغییر کاربری و کشاورزی در بخشهای نامناسب از جمله مواردی است که نادیده گرفته میشود. واقعیت این است که تلاش میکنیم در هر رود دره با احداث سد، آب را برای کشاورزی تهیه کنیم اما از سوی دیگر 65 درصد آبی که وزارت نیرو در اختیار کشاورزی قرار میدهد به هدر میرود.
مدیر دفتر مشارکتهای مردمی سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره به اینکه بیش از 30 درصد محصولات کشاورزی ما قبل از مصرف از بین میروند گفت: 116 میلیون تن غذای تولیدی در ایران داریم که 35 میلیون تن آن سالانه قبل از استفاده به هدر میرود. باید متخصصان محیط زیست در این موضوع ورود کنند و جهت گیری توسعه را تغییر دهند. در این صورت است که اشتغال نیز ایجاد میشود.
درویش با بیان اینکه آرمانهای توسعه را بر مبنای واقعیتهای اقلیمی تعیین نکردهایم افزود: خودکفایی بحرانهای جدی در خاک و آب برای کشور ما ایجاد میکند. در حالیکه بازار اشتغال باید به سمت کسب و کارهای سبز حرکت کند. کسب و کارهایی که کمترین وابستگی را با آب و خاک داشته باشند و بهترین قشری که میتوانند این مشاغل سبز را معرفی کنند فارغ التحصیلان محیط زیست کشور هستند.
وی در ادامه با بیان اینکه باید در زمینه گردشگری ورود بیشتری داشته باشیم گفت: هر گردشگر 1000 دلار وارد کشور میکند و هر پنج توریست یک شغل ایجاد میکند. شغلهایی که کمترین فشار را به منابع طبیعی کشور وارد میکند. زیرساختهای تغییر معیشت در کشور ما وجود دارد و ایران جزو پنج کشور برتر جهان به لحاظ گردشگر طبیعی و 10 کشور برتر جهان از لحاظ جاذبههای تاریخی و فرهنگی محسوب میشود.
این مقام مسئول در سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره به اینکه در سال گذشته ایران به لحاظ کسب درآمد از محل گردشگری در مقام 97 جهان قرار داشت گفت: امارات متحده عربی که وسعتی به اندازه یکی از استانهای ما دارد سال گذشته 14 میلیارد دلار درآمد از محل گردشگری کسب کرد و ترکیه 35 میلیارد دلار درآمد گردشگری داشت. این در حالیست که کل درآمد ایران از این محل به چیزی حدود یک میلیارد دلار محدود میشود.
درویش با اشاره به اینکه تربیت یک نسل محیط زیستی از ضروریات حفظ محیط زیست است تصریح کرد: از جمله اقدامات مهم سازمان حفاظت محیط زیست تسهیل گری در زمینه مکتب مدرسه طبیعت است. مدارس طبیعت به کمک بخش خصوصی و با حمایت سازمان محیط زیست تاسیس میشوند. واقعیتها حاکی از این است که طی یک سال اخیر تاسیس مدارس طبیعت شتاب خیره کنندهای گرفته است. چون اولیاء خود تبلیغ مدارس را عهده دار شدند.
وی با بیان اینکه دانش آشتیانی وزیر آموزش و پرورش از مکتب مدرسه طبیعت حمایت جدی داشته است گفت: طبق پیش بینیها اگر برای هر پنج دانش آموز در مدرسه طبیعت یک تسهیل گر داشته باشیم بازار کار خوبی برای محیط زیستیها ایجاد میشود. در چشم انداز 10 ساله 200 هزار شغل برای فارغ التحصیلان محیط زیست در مدارس طبیعت فراهم میشود.
به گفته درویش، سازمان محیط زیست نیز تسهیلات خوبی در این زمینه از جمله ارائه دورههای آموزشی برای فارغ التحصیلان محیط زیست و تسهیل گران مدارس طبیعت فراهم کرده است. همچنین طبق تعهدات برای موسسان مدارس طبیعت زمین به طور رایگان ارائه میشود.
مدیر کل دفتر مشارکتهای مردمی سازمان حفاظت محیط زیست اظهار کرد: ماده 3 آئین نامه اثرات محیط زیستی محمل خوبی برای ایجاد اشتغال دانش آموختگان محیط زیست کشور است. در این ماده تداوم فرآیند ارزیابی محیط زیستی پیش بینی شده است. بنابراین باید اتحادیهای وجود داشته باشد تا به تعهدات کارفرما نظارت کند. این ظرفیت در قانون میتواند با فشار محیط زیستیها فرصت ایجاد بدنه استخدامی مستقل و معنی دار را فراهم کند.
وی افزود: در سایت سازمان محیط زیست اطلاعیهای از ستاد بهینه سازی مصرف سوخت و انرژی در معاونت علم و فناوری ریاست جمهوری قرار داده شده مبنی بر اینکه هر کسی که بتواند به فرآیند مقابله با پرتی انرژی کمک کند مورد حمایت قرار میگیرد. این موضوع بازار کار خوبی است و از تحرکات محیط زیستی حمایت میکند.
درویش با اشاره به اینکه ثبت شرکت خدمات انرژی به منظور ارائه راهکارهای مقابله با پرت انرژی و همچنین ثبت شرکتهای دانش بنیان از جمله راهکارهای اشتغال در حوزه محیط زیست است اظهار کرد: راه برای کسانی که در رشته محیط زیست حرفی برای گفتن دارند باز است. همچنین سازمان حفاظت محیط زیست از تشکلهای مردم نهادی که برای حل یکی از معضلات محیط زیست کشور پروپزالی ارائه میدهند حمایت میکند.
وی در پایان تاکید کرد: استحصال انرژیهای نو نیز یکی دیگر از بسترهای ایجاد اشتغال برای فارغ التحصیلان حوزه محیط زیست است.
انتهای پیام