به گزارش ایسنا،در این نشست خبری،مهدی ایزدی در ابتدا سخنانش پیرامون وظایفی که ادارههای کل این معاونت انجام میدهند توضیح داد: عموم مباحث همچون معیشت، مسکن، رفاه، اشتغال و کارآفرینی، برقراری حقوق و مستمری نیازهای مشاورهای، تسهیلات رفاهی در رابطه با جامعه ایثارگری مربوط به معاونت تعاون و امور اجتماعی بنیاد شهید و امور ایثارگران است.
وی خاطرنشان کرد: در طی دورانی که بنیاد شهید فعالیت خودش را آغاز کرده چه آن زمان که بخشهای شهدا، جانبازان و آزادگان نهاد جدا بودند و چه اکنون که یکی هستند همواره به گونهای عمل کردهایم که ایثارگران از متوسط معیشت جامعه برخوردار باشند. ما اعتقاد داریم که ایثارگران مروج فرهنگ ایثار و شهادت هستند و اکنون که سالها از پایان جنگ گذشته است همچنان الگوی ایثارگری اقشار مختلف جامعه محسوب میشوند.
توضیح «شهید» و «در حکم شهید»
ایزدی با اشاره به دسته بندی شهدا براساس قانون بیان کرد: تمامی عزیزان شهید ما در پیشگاه خداوند در یک جایگاه قرار دارند اما قانونا ما کسانی را داریم که مستقیما در جنگ یا درگیری رودرو با دشمنان، معارضان و مهاجمان جان خود را از دست دادهاند. همچنین گروه دیگری نیز تحت پوشش بنیاد شهید هستند که براثر عوارض غیرمستقیم جان خود را از دست میدهند. این افراد در «حکم شهید» خواهند بود. مانند افرادی که در حوادث یا سوانح در حین ماموریتهای نظامی به شهادت میرسند یا براثر سقوط هواپیما یا بالگرد جان خود را از دست میدهند. در آیین نامه مصادیق شهید که سال 82 به تصویب رسید اصولا گروهی که مستقیم در جنگ به شهادت میرسند نسبت به گروهی که جان خود را به طور غیرمستقیم از دست میدهند در اولویت قرار دارند اما سال 93 مصوبهای دیگر به تصویب رسید که این اولویت گذاری برداشته شد اما طبیعتا اگر در راستای ارائه خدمات به جامعه ایثارگری با محدودیت روبرو شویم این اولویتبندی لحاظ خواهد شد.
وضعیت شهدای «منا»، «حله» و «آتشنشانان»
وی در رابطه با شهدای «منا» نیز توضیح داد: این افراد در حکم شهید هستند و از آنجای که هیچ یگان یا مقامی به طور رسمی عنوان نکرده است که توطئهای برای شهادت این عزیزان وجود داشته است یا براثر سوء نیت مستقیم جان خود را از دست دادهاند بنابراین جزو گروه اول از شهدا که اشاره شد نیستند. البته تمامی خدماتی که به خانواده شهدا تعلق میگیرد به این عزیزان نیز اختصاص یافته است از جمله بلیت نیمبها. اما این گروه از سه قلم از خدمات ما محروم هستند که پرداخت حقوق، مستمری یا کمکهای نقدی، تسهیلات مسکن و دیگری استخدام و خدمات اشتغال اولیه از جمله مواردی هستند که به این خانوادهها تعلق نمیگیرد اما اگر قانونی توسط دولت و مجلس به تصویب برسد و بودجه آن نیز تامین بشود بیشک این گروه هم از تمامی خدمات جامعه ایثارگری برخوردار خواهند شد.
ایزدی افزود: درخصوص شهدای «حله» نیز باید بگویم چون این عزیزان توسط تروریستها کشته شدهاند و عمل تروریستی نیز جزو مصادیق شهادت در میدان نبرد است، این عزیزان از تمامی خدمات بنیاد شهید برخوردار هستند. در این گروه بندی همچنین محیط بانان نیز به دلیل اینکه براثر اقدام مستقیم گروههای معارض یا قاچاقچی به شهادت میرسند از خدمات کامل برخوردار هستند. در رابطه با آتشنشانان شورای شهر و شهرداری خدماتی همچون بنیاد شهید برایشان در نظر گرفته است تا به این عزیزان ارائه کنند.
وضعیت مجروحان «مین» و اختلاف در احراز جانبازی یا شهادت
ایزدی همچنین در رابطه با افراد یا کودکانی که بر اثر مینهای باقی مانده از جنگ مجروح میشوند نیز توضیح داد: در رابطه با این عزیزان شورای تامین استانها کار اولیه را انجام میدهند و در صورت تطابق اسناد، برای آنها تشکیل پرونده خواهد شد و پرونده آنها به کمیسیون پزشکی بنیاد شهید ارائه میشود تا از خدمات درمانی بهره مند بشوند.
معاون تعاون و امور اجتماعی بنیاد شهید و امور ایثارگران خاطر نشان کرد: ممکن است گروهی از عزیزان در محل خدمت خود یا یگانهایشان مجروح یا شهید شوند. در این شرایط یگان مربوطه براساس جلساتی که تشکیل داده است این افراد را به عنوان جانباز یا شهید محسوب میکند که ممکن است بنیاد شهید بر سر این تصمیمگیری با یگان اختلاف نظر داشته باشد. برای برطرف شدن این اختلاف نظر کمیسیون مشترک تصمیمگیری تشکیل میشود اگر به نتیجه رسید که رأی نهایی صادر خواهد شد اما در صورت اختلاف نظر کمیتهای در ستاد کل نیروهای مسلح برای این پرونده تشکیل خواهد شد که نظر ستاد کل لازم الاجرا و فصلالخطاب خواهد بود. بنابراین اگر عزیزانی این مشکل را دارند به ستاد کل نیروهای مسلح مراجعه کنند. همچنین ممکن است عزیزانی نسبت به درصد جانبازی خود خواهان اصلاح باشند برایآنها نیز در بنیاد شهید کمیسیون پزشکی تشکیل خواهد شد که اگر وضعیتشان تغییر کرده است نسبت به افزایش درصد جانبازی اقدام کنند. ممکن است عزیزانی وضعیتشان بهبود یافته باشد از این عزیزان درصدی کسر نخواهد شد.
ایزدی یادآور شد: برخورداری از حق پرستار و مراقبت از حقوق قانونی جانبازان است در همین راستا نیز بالغ بر 46 هزار و 245 ایثارگر مشمول این حق هستند که به ترتیب از جانبازان ضایعات نخاعی از گردن تا جانبازان 25 درصد ما متناسب با نیازشان مشمول این می شوند.
این معاون بنیاد شهید در رابطه با پرسش دیگری مبنی براینکه نظر شما در مورد برخی از جانبازان که برای رسیدن به حقشان دست به اقدامات غیرقانونی یا غیرمتعارف میزنند چیست توضیح داد: بیشک این گروه از افراد بسیار اندک هستند اما ما و دستگاه های نظارتی در کشور همواره پاسخگوی این عزیزان هستیم آنها میتوانند درخواست خودشان را مطرح کنند تا اگر حقی از آنها ضایع شده است به آن برسند. عموما این افراد که دست به تحصن یا اقدامات غیرمتعارف میزنند افرادی هستند که تسهیلاتی به آن تعلق گرفته است اما نتوانستهاند از آن استفاده کنند. بنیاد شهید به دلیل حجم افرادی که تحت پوشش دارد نمیتواند مجددا به آنها تسهیلات جدیدی ارائه کند. خوشبختانه تاکنون روند چنین کارهایی روبه کاهش بوده است.
وی در پاسخ به پرسشی مبنی بر اینکه نظر شما در رابطه با تبدیل بنیاد شهید به وزارتخانه چیست یادآور شد: تبدیل بنیاد شهید در شرایط حاضر به وزارتخانه مخالف نظر صریح مقام معظم رهبری است چراکه ایشان سال 83 تاکید بر این داشتند که بنیاد شکل نهادی خودش را حفظ کند بنابراین اگر قرار است تغییر یا تحولی شکل بگیرد ابتدا باید نظر مقام معظم رهبری را جویا بشویم.
پرداخت مطالبات معوق ایثارگران
ایزدی درباره معوقاتی که تاکنون باقی مانده است نیز بیان کرد: منظور ما از پرداخت مطالبات ایثارگران درحقیقت مطالبات معوق آنها بوده است چراکه تعدادی از شهدا 30 سال از خدمشان به پایان رسیده و حکم بازنشستگی شهید صادر شده است. بنابراین ما مطالبات معوق آنها را تا سال 91 کاملا پرداخت کردهایم. در سه دوره دولت قبل تاکنون بالغ بر سه هزار و 500 میلیارد تومان ایثارگران از ما طلبکار بودند اما با اقداماتی که دولت تدبیر و امید انجام داد این معوقات پرداخت شد. البته همچنان هزار و 800 میلیارد تومان معوقه باید به ایثارگران پرداخت شود که عموما مربوط به ذخیره مرخصی آنها است. این مبلغ را باید خود دستگاهها یا نهادها پرداخت میکردند اما به دلیل محدودیتهایی که داشتند متاسفانه پرداخت نشد.
وی در رابطه با نرخ بیکاری در جامعه ایثارگری گفت: نرخ بیکاری این عزیزان در جامعه ایثارگری 4 درصد است کل جامعه ما نیز 3500 هزار نفر هستند. در ابتدای کار دولت 67 هزار نفر از جامعه ایثارگری متقاضی کار بودند اکنون این میزان به 56 هزار نفر رسید ه است که 8 هزار نفر آنها فرزندان شهید هستند.
بدهیهای بنیاد شهید
ایزدی در رابطه با بودجه بنیاد شهید و امور ایثارگران در سال 96 گفت: ما در سال 95 با دو هزار میلیارد کسری بودجه روبرو شدیم که همین باعث شد به حدود 800 میلیارد به بیمه ایران، 60 میلیارد به بیمه البرز، دانشگاه آزاد، تهیه خودروی مخصوص جانبازان،هزینه ازدواج فرزندان آنها و هزینه کفن و دفن آنها، یکسری از بخشهای دیگر بدهکار شویم. در سال 95 بودجهای که برای ما در نظر گرفته شده بود 8 هزار 600 میلیارد تومان بود براساس برآوردهای ما حداقل باید 36 درصد به این بودجه اضافه شود. یعنی 11 هزار و 800 میلیارد تومان به تصویب برسد تا بنیاد بواند وظایف فعلی خود را انجام بدهد اما متاسفانه تنها یک درصد این بودجه در سال 96 رشد داشته است ولی موضوعی که باید به آن اشاره کرد این است که هزینه درمان جامعه ایثارگران از بنیاد جدا خواهد شد در این شرایط ما برای سال 96 با 15 درصد کسر بودجه مواجه خواهیم بود.
معاون تعاون و امور اجتماعی بنیاد شهید و امور ایثارگران در پایان این نشست خبری گفت: خارج از دولت و مجلس کسانی به دنیال این هستند که مطالبات جامعه ایثارگری را بالا ببرند تا به این وسیله به دولت ضربه بزنند. قاعدتا تصویب هر قانونی باید ارتباط معقولی با اعتبار و توان مالی کشور داشته باشد اما با این شرایط برخی از نمایندگان مجلس بدون توجه به بحث بودجه برخی از قوانین و تسهیلات را اضافه میکنند. برای اضافه کردن گروه های جدید باید مبلغ متناسب با آن نیز تامین شود. بدون شک افزایش مطالبات جامعه ایثارگری ضربه بزرگی هم به کاری که ایثارگران و خانواده شهدا کردهاند وارد میکند.
انتهای پیام