به گزارش ایسنا، در جهت حمایت از توسعه استفاده از منابع انرژی تجدیدپذیر احکامی مصوب شده که هم از نگاه زیستمحیطی و هم در قوانینی مشوقی قابل توجه است. در سیاستهای کلی نظام در بخش سایر منابع انرژی برای تنوعبخشی به منابع انرژی و در راستای مسائل زیست محیطی به افزایش سهم تجدیدپذیر در سبد کشور تاکید شده است.
همچنین در برنامه پنجم توسعه که امسال نیز هنوز ادامه دارد، در ماده ۱۳۳ قانون حکم شده که وزارت نیرو نسبت به انعقاد قرارداد بلندمدت خرید تضمینی برق تولیدی از منابع تجدیدپذیر با اولویت خرید از بخشهای خصوصی و تعاونی اقدام کند.
از سال ۱۳۹۳ در بودجههای سنواتی برقی کردن چاههای کشاورزی با منابع انرژی خورشیدی از محل منابع یارانه سوخت فسیلی مصرف شده در نظر گرفته شده است.
علاوه بر این در قانون دائمی اصلاح الگوی مصرف انرژی که در برنامه پنجم توسعه لحاظ شده وزارت نیرو موظف به عقد قرارداد بلندمدت خرید تضمینی از تولیدکنندگان غیردولتی برق از منابع تجدیدپذیر است که قیمت و شرایط خرید با پیشنهاد وزارت نیرو و تصویب هیات وزیران تعیین و منابع مالی مورد نیاز از محل ارزش سوخت صرفهجویی شده و منابع حاصل از عدم تولید آلاینده تامین میشود.
همچنین در قانون اصلاح الگوی مصرف انرژی حکم شده که برای ترویج کاربرد اقتصادی منابع تجدیدپذیر انرژی در سامانههای مجزا از قبیل آبگرمکن انرژی، حمام خورشیدی، تلمبه بادی، توربین بادی و استحصال گاز از منابع زیستتوده، حمایت لازم به صورت عمومی، اعلام و منابع لازم از محل بودجههای مصوب سالانه و یا از محل صرفهجوییهای ناشی از اجرای این قانون تامین شود.
در قانون حمایت از صنعت برق نیز حکم بودجه سنواتی مشروط به تبصره ۱۲ دائمی شد که مشوق تجدیدپذیرها و ارتقاء راندمان نیروگاهها بود بهطوری که در ماده پنج این قانون عوارض برق فسیلی برای حمایت از تجدیدپذیر دائمی شد که در لایحه بودجه سال ۱۳۹۶، ۳۰ ریال به ۵۰ ریال افزایش پیدا کرد و سقف آن نیز از ۷۰۰ میلیارد تومان به ۱۱۰۰ میلیارد تومان افزایش یافته داست.
البته در لایحه بودجه ۱۳۹۶ احکامی آمده که شرکتهای تولید برق تجدیدپذیر نیز میتوانند در صورت تصویب نهایی مجلس از آن استفاده کنند از جمله به دولت اجازه داده میشود نسبت به اخذ یا تضمین تسهیلات بلاعوض با اعتباری تا سقف پنج میلیارد دلار از دولتها، موسسات مالی خارجی و بینالمللی برای وامهای زیربنایی با اولویت طرحهای دانشبنیان اقدام کنند. همچنین ۲۰۰ میلیارد دلاراز محل صندوق توسعه ملی برای حمایت از شرکتهای دانشبنیان اختصاص داده شده همچنین از ۱۰ هزار میلیارد تومان اوراق بهادار که دولت میتواند منتشر کند وزارت نیرو میتواند بخشی را برای توسعه CHPها و شبکه انتقال، توزیع برق استفاده کند. همچنین در تبصره پنج لایحه بودجه سال ۱۳۹۶ به دولت اجازه داده شده که در سال ۱۳۹۶ بدهیهای قطعی خود را با مطالبات قطعی دولت از شرکتهای مدنظر تا سقف ۵۰۰۰ میلیارد تومان به صورت جمعی تسویه کند البته در همه بخشها نه صرفا مطالبات قطعی دولت هم با بدهی دولت از جمله یارانه تولید از طریق صدور اوراق خزانه قابل تسویه است.
از آنجایی که ایران علی رغم وجود پتانسیل های فراوان در زمینه توسعه انرژی های تجدیدپذیر جا مانده است دولت تدبیر و امید سعی کرده تا با ایجاد راه کارهایی این عقب ماندگی را جبران کند که برای تعیین نتیجه نمی توان از اکنون برداشتی کرد و باید منتظر گذر زمان و اقدامات انجام شده بود.
انتهای پیام