به جای شربت اکسپکتورانت بارهنگ بخورید!

مدیر پروژه دهکده گیاهان دارویی جهاددانشگاهی خراسان‌جنوبی گفت: بارهنگ گیاهی است با خواص بسیار چشمگیر و می‌توان به جای شربت دیفن هیدارمین و اکسپکتورانت از آن استفاده کرد.

‌محسن پویان در گفت و گو با خبرنگار ایسنا، اظهارکرد: بارهنگ گیاهی چندساله بدون ساقه و یا با ساقه‌ای بسیار کوتاه و برگ‌ها دارای دمبرگ و شکل پهنک برگ بیضوی تخم مرغی است و رگبرگ‌ها برجسته و به حالت موازی از قاعده تا نوک کشیده شده‌اند.

وی با اشاره به اینکه دانه‌های این گیاه قهوه‌ای مایل به سیاه بزرگ و شبیه زبان گوسفند است، افزود: از دانه و برگ‌های آن در طب گیاهی استفاده شده و خیسانده دانه بارهنگ برای درمان یبوست و رفع التهاب دستگاه گوارش کابرد دارد مصرف آن روده‌ها را تمیز کرده و برای سرفه نیز موثر است.

مدیر پروژه دهکده گیاهان دارویی جهاددانشگاهی خراسان‌جنوبی ادامه داد: بارهنگ تب‌بر و برای ناراحتی‌های دستگاه ادارای و هموروئید یا بواسیر همراه با خون‌ریزی اثرات مفیدی دارد.

پویان با اشاره به اینکه ریشه، برگ و دانه گیاه نرم‌کننده دستگاه تنفسی فوقانی است، بیان کرد: بارهنگ سرفه و خارش گلو و درد گلو را برطرف، تصفیه کننده خون و برای خون‌ریزی‌های ریوی و دستگاه ادارای مفید است.

وی یادآور شد: طبیعت بارهنگ سرد و خشک است و در استعمال خارجی برای الیتام زخم‌ها از این گیاه استفاده می‌شود.

مدیر پروژه دهکده گیاهان دارویی جهاددانشگاهی خراسان‌جنوبی عنوان کرد: در تجزیه شیمیایی بارهنگ ترکیباتی از جمله اوکوبین، پلانتاژین، ساپونین، رزین، موم، پکتین، فلاونوئیدها، استروئیدها، آلکالوئید و در دانه بارهنگ مواد گلوتینی، اسید پلانتئونولیک، اسید سوکسینیک، آدنین، کولین، اکوبین و هلوزید پلانتئوز وجود دارد.

پویان افزود: علاوه بر این در دانه بارهنگ حدود 10 درصد مواد روغنی گزارش شده که روغن بارهنگ زرد رنگ و بویی شبیه گردو دارد.

وی اظهارکرد: در متون قدیمی گیاهان دارویی ایران نیز بارهنگ به عنوان تب‌بر، تصفیه‌کننده خون، آرام‌کننده، تسکین التهابات مجاری تنفسی مطرح است.

مدیر پروژه دهکده گیاهان دارویی جهاددانشگاهی گفت: بارهنگ در رفع ناراحتی‌های آسم، خون ریزی‌های دستگاه گوارش، ورم مخاط دهان و درد دندان موثر است.

پویان تاکید کرد: برگ بارهنگ به ویژه به صورت تازه خاصیت ضد باکتری قوی دارد و برای التیام زخم‌ها و جراحت‌ها و سطوح ملتهب و آزرده بدن کاربرد دارد.

وی افزود: مصرف برگ‌های تازه و له شده بارهنگ به صورت ضماد علاوه بر این که در التیام زخم موثر است از چرکی شدن و عفونت آن جلوگیری می‌کند و در زخم‌های چرکی باعث سرباز شدن زخم و خروج چرک می‌شود.

مدیر پروژه دهکده گیاهان دارویی جهاددانشگاهی خراسان‌جنوبی یادآور شد: برای قطع خون‌ریزی و رفع درد ناخن یا عقربک، نارحتی‌های پوستی و جوش‌های صورت از بارهنگ استفاده می‌شود.

پویان بیان کرد: همچنین مخلوط برگ بارهنگ با کلیل‌الملک و گل‌گندم به صورت مایع شستشو و در رفع ورم ملتهبه چشم موثر است.

وی با اشاره به اینکه دم کرده مخلوط برگ بارهنگ به صورت پودر با عسل برای نارحتی‌های بینایی بسیار موثر است، افزود: دانه بارهنگ قابض، محرک، تب‌بر و معرق مدر و برای رفع اختلالات کلیوی، معالجه کولیک، مالاریا، سرفه، آسم برونشیتی، قطع خون‌ریزی و معالجه امراض مثانه مفید و موثر است.

مدیر پروژه دهکده گیاهان دارویی جهاددانشگاهی استان ادامه داد: لعاب حاصل از خسیانده دانه و برگ بارهنگ برای درمان خون‌ریزی بواسیری کاربرد دارد و تخم بارهنگ برای درمان رفلکس معده اثر بخش است.

پویان تاکید کرد: جوشانده ملایم تخم بارهنگ برای رفع التهاب دستگاه ادراری و وجود خون در ادرار بسیار موثر بوده و غرغره عصاره بارهنگ در بهبود ورم لوزه‌ها و رفه ورم لثه‌ها و کاهش مخاط دهان اثربخش است.

وی یادآور شد: از مخلوط تخم بارهنگ، قدومه، به دانه و تخم مرو (چهارتخم) به صورت خیسانده در آب جوش برای درمان سرفه‌های خشک، خشکی گلو و خارش گلو استفاده می‌شود.

مدیر پروژه دهکده گیاهان دارویی جهاددانشگاهی عنوان‌کرد: این مخلوط برای نرم‌کردن سینه، گرفتگی صدا و درمان سیاه سرفه نیز کاربرد دارد و می‌توان به جای شربت دیفن هیدارمین و اکسپکتورانت از آن استفاده کرد.

پویان تاکیدکرد: مصلح تخم بارهنگ مصطکی است و مقدار خوراک تخم بارهنگ روزانه تا 10 گرم و برگ خشک بارهنگ تا 15 گرم است.

وی خاطرنشان کرد: بارهنگ در حاشیه جویبارها، استخرها و زمین‌های مرطوب در سطح استان مشاهده می‌شود.


انتهای پیام

  • شنبه/ ۲۰ آذر ۱۳۹۵ / ۱۳:۲۴
  • دسته‌بندی: خراسان جنوبی
  • کد خبر: 95092011769
  • خبرنگار :