حدود ساعت ۶ بعدازظهر روز پنجشنبه بود که خبر انفجار خودروی بمبگذاری شده در عراق و شهادت و زخمی شدن دهها نفر در این حادثه، از سوی شبکههای رادیو و تلویزیونی جهان و همچنین سایتها و خبرگزاریها و در ادامه شبکههای اجتماعی مخابره شد.
انتشار خبرهای تکمیلی، در فواصل چند دقیقه یک بار تا حوالی صبح ادامه داشت که در ادامه با فاصله گرفتن از حادثه، از حجم این خبرها هم کاسته شد.
اما هنوز مخاطب و رسانهها از شوک خبرهای مربوط به حمله انتحاری عراق، فارغ نشده بودند که حدود ساعت ۱۰ صبح جمعه، خبر حادثه قطار سمنان منتشر شد؛ خبرهای تکمیلی آمار کشتهشدگان را بیش از ۳۰ نفر نشان میداد که در کنار تلفات ۸۰ نفری عراق، از ساعاتی پرحادثه، ناگوار و البته پرکار برای رسانهها حکایت داشت.
در تمام این مدت تلاش شبکههای خبری و همچنین سایتها و خبرگزاریهای مهم برای دسترسی به دست اولترین خبرها، متوقف نشد، اما روزنامهها که با تعطیلی روز بعد هم مواجه بودند، چارهای جز تماشای این حوادث نداشتند.
حال اینکه رسانههای مکتوب چگونه میتوانند جاماندگی از این خبرها را در روزهای بعد از حادثه جبران کنند، نکتهای است که ایسنا در گفتوگو با حمیدرضا مدقق، مدرس دانشگاه و خبرنگار صداوسیما به بحث گذاشته است.
مدقق میگوید: مطبوعات میتوانند با تفسیر، تحلیل و نگاه جدید به این رویدادهای ناگوار پنجرهی جدیدی را به یک حادثه تلخ باز کرده و به درک بهتر مخاطب از این حادثه کمک کنند.
این منتقد و فعال حوزه رسانه دربارهی متفاوت بودن پوشش خبری مطبوعات و رسانههای خبری گفت: پوشش خبری مطبوعات و رسانههای خبری درباره انفجار بمب در حله، طبیعتا متفاوت است؛ زیرا این انفجار در شب پنجشنبه اتفاق افتاده و روز بعد آن نیز هیچ روزنامهای چاپ نمیشود و وظیفه خبرگزاریها، رادیو و تلویزیون است که اخبار این حادثه تلخ را به سرعت پوشش دهند.
مدقق درباره پوشش اخبار انفجار حله در مطبوعات گفت: مطبوعات که از روز شنبه کار توزیع خود را شروع میکنند، باید برای جلوگیری از تکرار در بازنشر اخبار مرتبط با انفجار حله، شیوهی دیگری را پیش بگیرند. مطبوعات میتوانند این حادثه را به شکل تاریخی تحلیل و تفسیر کنند و برای جلوگیری دوباره این اتفاقات ناگوار چرایی آن را پیدا کنند.
او پیشنهاد داد که نشریات با برخی از بازماندگان، مجروحان یا شاهدان عینی این حادثه تلخ صحبت کنند و افزود: نشریات با توجه به تواناییهای خود میتوانند از این زاویه به این رویداد بپردازند؛ البته هنوز فرصت آن پیش نیامده است.
وی در ادامه تاکید کرد: تفسیر و تحلیل و نگاه جدید به این نوع رویدادها میتواند پنجرهی جدیدی را به یک حادثه تلخ باز کند و به درک بهتر مخاطب از این حادثه کمک میکند.
حمیدرضا مدقق دربارهی پوشش این اتفاقات ناگوار توسط شبکههای تلویزیونی گفت: وقتی این نوع اتفاقات ناگوار رخ میدهد، شبکههای تلویزیونی آرام آرام شروع به انعکاس اخبار میکنند زیرا این اخبار باعث نگرانی میان بازماندگان این شهدای عزیز میشود.
او درباره ضد و نقیض بودن اخبار این حادثه گفت: از روز پنجشنبه شبکههای مختلف داخلی و خارجی دربارهی این حادثه اخبار ضد و نقیضی منتشر کردند و این امر طبیعی است؛ زیرا دسترسی به این منطقه سخت است. در حادثه ۱۱ سپتامبر نیز با توجه به گستردگی و معتبر بودن پایگاههای خبری امریکا اخبار ضد و نقیض منتشر شد. ما در انتشار این نوع اخبار باید علاوه بر سرعت دقتی خاص داشته باشیم و به مخاطب یادآوری کنیم که این اخبار قطعی نیست تا مخاطب را دچار سردرگمی و بی اعتمادی نکنیم.
این مدرس دانشگاه افزود: خبرگزاریها در کشورهای مختلف روز پنجشنبه آمار شهدای این حادثه تلخ را ۲۶ نفر اعلام کردند اما و این آمار به سرعت تغییر کرد.
مدقق دربارهی تاثیر حضور خبرنگاران محلی در منطقه حادثه گفت: در عراق خبرنگاران محلی وجود دارند و این امر به پوشش اختصاصی خبر کمک میکند، اما این منطقه به ما دور است و در نتیجه سرعت و دقت پوشش این اخبار مناسب نیست.
انتهای پیام