استادیار دانشگاه سیستان و بلوچستان گفت: وجود نخلستانها در جنوب استان و انواع مختلف خرما، تنوع بهرهبرداری از آن و تهیه خوراکهای گوناگون و دهها استفاده جانبی از این درخت حیات بخش، نقش شگفتانگیزی در زندگی مردم دارد.
دکتر ابراهیمزاده درگفتوگو با خبرنگار ایسنا افزود: عمده نخلستانهای استان در بلوچستان بخصوص درحوز سراوان، سرباز و ایرانشهر وجود دارد.
استادیار دانشگاه سیستان و بلوچستان در ادامه اظهار کرد: در بلوچستان نخل به مفهوم واقعی درخت زندگی است، چون غذای اصلی مردم این ناحیه خرما و فرآوردههای آن است بگونهای که زندگی بخش عمدهای از مردم با محصول و حتی اجزای این درخت پیوندی تنگاتنگ داشته است.
ابراهیمزاده تصریح کرد: خاک اين منطقه استعداد رشد و پرورش همه نوع خرما بخصوص انواع مرغوب آن مثل مضافتی و ربی را دارد.
به گفتهي وی، محصول خرمای بلوچستان با مرغوبترین نوع خرمای بم رقابت میکند و شاید به همین دلیل است که خرمای سراوان را در جعبههای خرمای مضافتی بم، بسته بندی کرده و به بازار عرضه مینمایند.
وی تاکید کرد: با ایجاد صنایع جانبی و فرآوری این محصول میتوان به اشتغالزایی پایدار و شکوفایی اقتصاد استان کمک شایانی کرد.
استادیار دانشگاه سیستان و بلوچستان گفت: مردم منطقه از برگ، چوب و تنه درخت خرما انواع و اقسام وسایل را تهیه میکنند و از شیره خرما غذاهای متعددی را فراهم میآورند، به نوعی باید گفت این درخت با زندگی مردم منطقه پیوند ناگسستنی پیدا کرده است.
رئیس جهادکشاورزی سیستان و بلوچستان نیز گفت: خرما میوه شاخص استان است که بیشترین میزان تولید خرما در شهرستان سراوان صورت میگیرد.
رضا نجفی افزود: سطح زیر کشت خرما در استان بیش از 56 هزار هکتار است و از دسته میوههای گرمسیری است که بیشترین میزان تولید را دارد.
وی با اشاره به بیشترین سطح زیر کشت خرما در شهرستان سراوان ادامه داد:سراوان با 12 هزار و 250هکتار سطح زیر کشت، بیشترین میزان تولید را در استان به خود اختصاص داده است که از این مقدار سطح زیر کشت خرما در سراوان ، شش هزار کیلو گرم خرما تولید میشود.
نجفی گفت:در راستای توسعه باغات خرما دراستان در سالهای اخیر سازمان جهادکشاورزی اقدام به حذف باغات قدیمی غیراصولی نموده و نیز کشت بافت تجاری و مرغوب و بازارپسند خرما را در اختیار کشاورزان قرار داده است.
وی گفت: از نخلستانهای بارور سالانه بیش از 220 هزار تن محصول خرما برداشت میشود.
رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان سیستان و بلوچستان نیز گفت: سرمایهگذاری بخش خصوصی در زمینه بستهبندی و فرآوری خرما باید با شتاب بیشتری در استان صورت پذیرد.
نادر میرشکار گفت: بر اساس آمارهای منتشر شده سیستان و بلوچستان از لحاظ سطح زیر کشت خرما اولین استان و از لحاظ تولید، دومین استان کشور است.
وی بیان کرد: خرما علاوه بر این که از لحاظ تغذیه پراهمیت است به عنوان یک محصول عمده صادرات غیرنفتی است و توسعه و ترویج صنایع تبدیلی و تکمیلی خرما باعث ایجاد ارزش افزوده شده و به اشتغالزایی کمک کرده و میتواند صادرات این محصول را بهبود ببخشد.
وی افزود: احداث و راهاندازی کارخانههای بستهبندی، نگهداری و فرآوری خرما مطابق با استانداردهای بینالمللی و بازاریابی مطلوب نقش مهمی در بهبود اقتصاد کشاورزان و مهمتر از همه صادرات فلهای خرما دارد.
میرشکار تصریح کرد : حدود 50 واحد صنعتی در زمینه خرما در استان از جمله واحد سردخانه، واحد بستهبندی و فرآوری وجود دارد و متاسفانه به علت نبود سرمایهگذاری مناسب و مشارکت کمرنگ بخش خصوصی، استانهایی با رتبه پنجم و ششم تولید خرما از لحاظ بستهبندی و فرآوری وضعیت مناسبتری در مقایسه با سیستان و بلوچستان دارند.
رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان از سرمایهگذاران بخش خصوصی خواست در زمینه ایجاد واحدهای صنعتی فرآوری خرما بویژه در شهرستان سراوان که دارای مرغوبترین خرما استان و کشور است با شتاب بیشتری گام بردارند.
انتهاي پیام